От началото на месеца в рамките на седмица (до 8

...
От началото на месеца в рамките на седмица (до 8
Коментари Харесай

Броят делфините от Резово до Дуранкулак

От началото на месеца в границите на седмица (до 8 юни) екип еколози и доброволци от съдружие „ Зелени Балкани “ обследва китоподобни в 12-милната зона от Резово до Дуранкулак. Те извършват план „ Проучване на китоподобни в Български териториални води " “, финансиран от швейцарска организация.

Проучванията на китоподобните в акваторията на България са малко и наличните данни за разпространяване, бройка, сезонна динамичност, миграции, желани зони са извънредно нищожни. Събирането на всякаква информация от наблюденията на тези типове и основаването на национална база данни е извънредно значимо за запълване на научната празнина. Това ще бъде основата за набелязване на съответни ограничения за опазването на тези предпазени морски бозайници. В нашето море те са три: най-едрият бозайник Афала; Обикновен делфин; Морска свиня (муткур) – най-дребното китоподобно.

Екологът Димитър Попов от съдружие „ Зелени Балкани “, който е началник на планове по разнообразни посоки, главно свързани с морските изследвания, заключи, че тази година са регистрирани към 50 срещи с китоподобни, които предходната година са били към 240.

Наблюденията се правят по линейни трансекти. Това е знак, че в тези териториални води е по-ниска плътността на разпространяване. Но с цел да се каже къде са тъкмо делфините, е нужно изцяло координирано проучване на обособените браншове на Черно море, посочи той. /Радио Варна
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР