От началото на май вече бизнесът не получава компенсации заради

...
От началото на май вече бизнесът не получава компенсации заради
Коментари Харесай

Бизнесът се кани да протестира, ако не продължат помощите за скъпите ток и газ

От началото на май към този момент бизнесът не получава обезщетения поради високата цена на тока, защото плануванаъа мярка за задачата е била до края на април.

"Към този миг нямаме гаранции за обезщетения за цените на тока ", съобщи преди bTV Добри Митрев, ръководител на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК).

По думите му бизнесът още на 14 март е договорил с премиера основаването на работна група, която да търси резистентен механизъм за прогнозируеми цени на електрическата сила, само че това не се е случило.
"Уговорката за обезщетения беше до 30 април. От през вчерашния ден обезщетения за тока няма. Готвим се за митинги, в случай че българското държавно управление не осъзнае голямата си роля ", сподели още Митрев.
Той добави, че стопанската система на страната ще катастрофира.

"Ние сме на една и съща позиция с бизнеса. Когато става дума за поддръжка в сходни рецесии, няма по какъв начин да се работи другояче, с изключение на да се търси държавна поддръжка ", сподели Пламен Димитров от КНСБ.

Той добави, че компаниите, които не могат да се оправят, би трябвало да имат опция да потърсят поддръжка за май и юни.

"Ресурси би трябвало да има до юни, в това число ", разяснява Димитров.

В изявление пред същата телевизия в неделя министър председателят Кирил Петково разгласи, че помощи поради скъпия газ ще има и за май, а дали ще продължат и отсега нататък ще се взема решение месец за месец. Тази заран пък държавната осведомителна работа разгласи, че на 5 май министър председателят кани работодателите на среща.

Повод за поканата за полемиката в Министерския съвет са цените на природния газ и тока, както и налагащите се в отговор ограничения. В срещата присъединяване ще вземат също вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова. В този подтекст стартира изпращането на формалните предложения за събитието, което ще продължи и в първите работни дни след празниците, се споделя в известието.

Според Митрев страната е дала като обезщетения за бизнеса доста по-малко, в сравнение с твърди министър председателят. "До момента сумата е в пъти по-малко. От 1 януари до 30 април са изплатени 1.4 милиарда лв. ", сподели Митрев., че обезщетенията за газа досега са 4.1 милиарда лева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР