От началото на мандата на служебното правителство Министерството на икономиката

...
От началото на мандата на служебното правителство Министерството на икономиката
Коментари Харесай

Везиева обяви, че за 6 месеца са заявени инвестиции за 420 млн. лв.

От началото на мандата на служебното държавно управление Министерството на стопанската система е издало 16 документа на вложители, които ще вложат с 419.2 млн. лева в стопанската система и ще отворят 1202 работни места. Това разгласи по време на парламентарния надзор министърът на стопанската система Даниела Везиева.

При договарянията в частта " стопанска система " сред съдружните сътрудници бе контрактувано към този момент документът за Клас А вложител да се дава единствено за производители, а не за всевъзможни вложители.

Допълни, че са декларирани и още 5 нови плана с направени позитивни мнения за общо 67 млн. лева и разкриването на нови 363 работни места. Част от тях са за уголемение на съществуващи производства, а други за разкриване на нови. Обобщи, че по този начин единствено за последните 6 месеца плануваната стойност на новите вложения е за близо половин милиард лв..

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов разгласи при задаването на въпроса, че за последната година директните вложения в българската стопанска система са се свили с над 70%. Везиева му отговори, че пандемията е трансформирала проектите на доста компании.

Допълни, че растежът на българската стопанска система, която по е 4.6% през третото тримесечие на годишна база, е над междинното равнище за Европейски Съюз.

Тя отдаде тези данни, както и цитираните за вложенията на напъните на служебното държавно управление по прекъсване на корупцията и нелоялните практики.

Допълни, че в Българската организация по вложения се работи по 45 работни плана на компании, които възнамеряват да влагат 20 милиарда лева Отделно се чака резултатът от декларирания интерес от вложители през комерсиалните аташета на страната, което бе оповестено още до момента в който Кирил Петков бе министър на стопанската система.

Към момента страната се намира в здравна, енергийна и политическа рецесия. Наистина би трябвало да отчетем направено от служебния кабинет в границите на неговите пълномощия. Коментарите за ниския стопански напредък би трябвало да търсим в границите на международната рецесия, има инфлация, каквато през последните 13 години не е имало, проучва Везиева. Според нея сега търсенето е по-високо от това, което могат да произведат фабриките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР