От началото на ловния сезон на 3 октомври, в системата

...
От началото на ловния сезон на 3 октомври, в системата
Коментари Харесай

БАБХ потвърди положителна проба за АЧС при дива свиня от началото на ловния сезон

От началото на ловния сезон на 3 октомври, в системата на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ за надзор и проучване на дивите свине за Африканска чума по свинете /АЧС/ - Модул "Лов ", са въведени 1089 проби от диви свине от три осъществени ловни излета. Вирусът е доказан в една от изследваните проби, заяви пресцентърът на БАБХ.

От БАБХ осведомят, че реализират непрестанен надзор по отношение на разпространяването на АЧС в страната. Упражнява се контрол над всяко отстреляно или намерено умряло диво прасе, като наложително се вземат проби и се вкарват в софтуерното приложение Модул "Лов ". БАБХ сътвори и вкара в употреба Модул "Лов " в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за съществуването на АЧС. Данните за пробите се вкарват от ловците в Модул "Лов " в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка проба е обозначена с баркод, посредством който тя се разпознава при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се вкарва още веднъж в електронната система, като по този метод подателят може незабавно да получи информация за него, посредством своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде тестван също и на уеб страницата на Агенцията по храните. Модулът "Лов " е основан, с цел да подкрепи и облекчи работата при вземането, изпращането и изпитването на проби от диви прасета за болесттите Трихинелоза и Африканска чума по свинете. Използването на приложението предотвратява и постоянно допускани неточности, дължащи се на погрешно или неопределено попълнена на хартия информация. С въвеждането на модула се улеснява и форсира процесът на предаване и култивиране на тестът, както и на приемане назад на резултатите от проучванията.

По отношение на развъждането на домашни прасета напъните на ветеринарните управляващи в последните две години са ориентирани към възстановяване на нормативната база, по-голям обсег на ветеринарните грижа и надзор, подкрепяне на стопаните по използването на новите ограничения и осведомление на обществото. От БАБХ напомнят, че са осъществени промени в ЗВД и Наредба 44 за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти. В началото на 2020 година е създаден и се извършва План за надзор и попречване разпространяването на болестта АЧС в България. Подобрен е обсегът на ветеринарния надзор, като се обезпечава ветеринарно обслужване на дребни обитаеми места и на дребни животновъдни обекти, каквито са да вземем за пример персоналните стопанства. БАБХ създаде оперативни процедури и указания за използването на новите правила, а ветеринарните инспекции са непрекъснати, с цел да се съблюдава спазването им.

Лабораторният и клиничният контрол в свиневъдните обекти продължава да се прави ежемесечно. Това включва клинични прегледи на животните от формален доктор, клинични прегледи на всяка пратка прасета преди придвижване /между обектите, към касапница и други/, ежеседмично пробонабиране от умрели прасета по време на развъждането и кръвни проби 7 дни преди придвижване. В обектите вид персонално стопанство се упражнява интензивен надзор на регистрация и населване, инвентаризация на обектите от този вид, както и на такива с нерегламентирано развъждане на прасета. Разработените ограничения против АЧС целят недопускане на разпространяването на болестта. При констатиране на огнище на АЧС в обект за развъждане на прасета се ползват ограниченията за надзор и очистване на заболяването Африканска чума по свинете, според нормативната уредба, осведомят от БАБХ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР