От началото на годината неделя е неработен ден за 92

...
От началото на годината неделя е неработен ден за 92
Коментари Харесай

Премиерът на Северна Македония провери дали се спазва законът в неделя да не се работи

От началото на годината неделя е неработен ден за 92 % от работещите в Северна Македония. В страната работят само производствата, които не могат да преустановят цикъла на работа, и магазините в МОЛ-овете, като работодателите са длъжни да заплащат в допълнение 50 % от дневната отплата на работещите в неделя чиновници. Работодателите сезираха Конституционния съд, а синдикатите оповестиха, че законът не се извършва и желаеха среща с премиера Димитър Ковачевски.

Днес министър председателят и министърът на труда и обществената политика са посетили фамилията на служителка на супермаркет, която, както се акцентира в прессъобщението от пресцентъра на държавното управление, към този момент има повече време за фамилията, съобщи Българска телеграфна агенция.



Премиерът Ковачевски, Стефания и фамилията й се съгласиха, че салдото сред професионалния и персоналния живот е доста значим и че способства за това служащи като Стефания да бъдат по-мотивирани, по-отпочинали и по-ефективни на работното място, се акцентира в информацията, която държавното управление изпрати до медиите.

Премиерът е посетил и компания, чиито чиновници, заради комплицирания индустриален развой би трябвало да работят в неделя и получават в допълнение 50 % от главната дневна отплата. "Така междинната заплата на тези чиновници, които работят в неделя в това сдружение, се увеличи ", е споделил Ковачевски при днешното посещаване на цех "Дура ".

Междувременно през седмицата Конституционният съд осведоми, че Стопанската камара на Северна Македония го е сезирала за формиране на каузи, свързани със закона за оповестяването на неделята за неработен ден.

Едната самодейност се отнася до измененията в Закона за трудовите връзки, които афишират неделята за неработен ден, като се изключи някои действия, които са посочени като изключения. Другата самодейност се отнася до измененията в Закона за търговията, с които търговията на дребно не може да се прави в неделни и празнични дни, с изключение на в молове, бензиностанции, профилирани магазини в туристически места, събития, зелени пазари и в случай че притежателят работи самичък в магазина.

Оспорват се разпореждания, свързани с работното време, инспекции и санкции за прегрешения. Според вносителя оспорваните разпореждания са в несъгласие със свободата на пазара и предприемачеството, върховенството на закона и правилото на тъждество от Конституцията, оповестяват от Конституционния съд, представени от македонските медии.

"Разбира се, няма да мълчим, само че имаме вяра на конституционните съдии, тъй като те също са служащи и се употребяват от придобивките, според Закона за трудовите правни отношения и груповия контракт ", съобщи в изявление ръководителят на Съюза на синдикатите Дарко Димовски.

"Неделният неработен ден е действителност и служащите към този момент се радват на преимуществата на това законово решение. Инициативата на Търговската камара беше самобитна изненада за нас, само че аз персонално считам, че неделя, като законово решение, ще остане неработен ден за 92 % от работещите ", сподели Димовски.

Той е удовлетворен от използването на това законово решение, а за всички установени нередности споделя, че са подали сигнали до Инспекцията по труда и до Пазарната ревизия, за които към този момент са наложени първите наказания. Констатирани са нередности в пазарите и пекарните, а съгласно синдиката противоречиви са и спортните залагания, казината и заведенията за публично хранене като кафенета, където не се сервира храна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР