От началото на годината контролните органи на Главна инспекция по

...
От началото на годината контролните органи на Главна инспекция по
Коментари Харесай

Ръст с над 10% на работещите без трудов договор отчита Инспекцията по труда

От началото на годината контролните органи на Главна ревизия по труда са направили 35 956 инспекции . Проверени са 30 757 бр. предприятия с над 1 200 000 наети лица в тях. Това оповестиха от ГИТ.

Установени са 175 850 нарушавания, свързани с трудовото законодателство. Нарушенията, свързани с наредбите, регламентиращи реализиране на трудовите правни отношения, са 85 781 бр., а тези с обезпечаването на здраве и сигурност при работа са 89 252 бр.

Инспекцията на труда регистрира растеж на работещите без трудов контракт. По време на инспекциите са открити 2737 лица, извършващи трудова активност без трудов контракт. Това е растеж с малко над 10 % спрямо предходната година, когато откритите случаи на работа без трудов контракт са били 2464.

Инспекцията по труда акцентира, че работата без трудов контракт е съществено нарушаване. Санкцията за това нарушаване е най-малко 1500 лева Работодателите пък губят право да вземат участие в публични поръчки в границите на 3 години.
 Инспекцията по труда регистрира растеж на работещите малолетни
Инспекцията по труда регистрира растеж на работещите малолетни

Най-много са дадените позволения в Бургас, Варна, Пловдив, Добрич, София

Проверките на ГИТ отичат и нарастване на издадените позволения за работа на малолетни лиц а. Те са 13 210 на брой. Това е с 23% повече по отношение на същия интервал на предходната година, когато са били 10 704 бр.

Ръст има и при случаите, в които инспекторите по труда са спирали обекти, площадки, машини и уреди. Тази мярка те са приложили в 371 случая.

Съставените за горепосочения интервал актове за определяне на административно нарушавания са 7833. Сумата на влезлите в действие наказателни постановления и утвърдени съглашения е в размер над 10.8 млн. лева

Установените забавени хонорари са в размер на над 7.5 млн. лева След намесата на Инспекцията по труда са изплатени над 5 млн. лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР