От началото на годината имаме над 14 000 случаи на

...
От началото на годината имаме над 14 000 случаи на
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Причина за бума на респираторни заболявания са противоепидемичните мерки заради КОВИД-19

От началото на годината имаме над 14 000 случаи на варицела и 5000 на скарлатина. Това е доста повече от последните две години. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в студиото на „ Събуди се " по Нова телевизия.

Причина за взрива на шарките са сериозните противоепидемични ограничения поради КОВИД-19, които са потиснали всички респираторни болести, разясни той.

При скарлатината към този момент се следи понижаване на случаите, само че при варицелата към момента не. Той предвижда, че до края на април и двете болести ще отминат.

От няколко години се води спор с педиатри, инфекционисти и епидемиолози за въвеждане на имунизацията против варицела в имунизационния календар на децата. В над 90-95% от случаите заболяването протича без затруднения. „ Но когато имаш 30 000 случая, даже 1% с затруднения от тях е задоволително огромен брой. Имаме, за жалост, и по един-два смъртни случая. Ако можем да им го спестим това на децата, сме длъжни да го създадем ", съобщи доцент Кунчев.

Трима българи са развили ботулизъм, откакто са се подложили на терапия за намаляване с ботокс в Турция. Те и още 87 души са си инжектирали ботулинов токсин.

Една от потърпевшите е траяла лекуването си във Варна. Тя е била в болница 40 дни, като се е намирала и в реанимация. Другият българин се е върнал в Австрия, където живее, а третата потърпевша българска гражданка е останала в Турция, разясни доцент Кунчев.

Хората се разболяват от ботулизъм посредством приемане на ботулинов токсин с храната, изясни Кунчев. По думите му двете клиники, в които се е правела такава процедура - в Истанбул и Измир, са затворени.

„ Ботулиновият токсин съставлява една от най-силните отрова, която сковава нервите на човек. Това е и задачата - биейки се в стомаха, прави по този начин, че храносмилателните органи да не могат да си правят функционалността, храната да не се усвоява, просто минава през организма за намаляване ", изясни държавен здравен контрольор. Сред най-честият признак на заболяването е умората, двойното виждане, посочи той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР