От началото на годината до 20 август в страната са

...
От началото на годината до 20 август в страната са
Коментари Харесай

От началото на годината до 20 август в страната са регистрирани 720 000 СПА туристи

От началото на годината до 20 август в страната са регистрирани 720 000 СПА туристи, което е растеж от 12 % по отношение на същия интервал на предходната година. Това съобщи пред публицисти в Пампорово заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.  

По нейни данни преобладаваща част от посетителите в СПА дестинациите са български туристи, само че и посетители от Израел, Германия, Англия припознават този тип услуги.

Според статистически данни за летния сезон, от 1 до 31 август се означават 3,8 млн. регистрации на туристи, освен по Черноморието, само че и навътре в страната. Заместник-министър Ирена Георгиева взе участие в провеждащия се през днешния ден и на следващия ден в Пампорово десети юбилеен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм " Нарастващият капацитет на здравния туризъм – приоритет в националната политика на България ".

Според нея наред с морския и зимния туризъм, се насочват старания за развиване и на профилираните типове туризъм, тъй като по този начин България може да се трансформира в целогодишна дестинация. В рамките на тактиката за стабилно развиване на туризма в България има и по-малка тактика за здравния туризъм, което би трябвало да потвърди, че министерството гледа на развиването на този тип туризъм като на приоритет, добави Георгиева.

КОВИД пандемията сподели, че най-устойчивата форма на туризъм е здравният, тъй като медикъл и СПА центровете не затвориха порти в съвсем цяла Европа, разяснява Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Тя посочи, че конгресът не инцидентно се организира в Пампорово, което е зародило пред 90 година като климатичен курорт. Находищата на минерални води, допълнени от подобаващия климат в България, са условия, които съгласно Кацарова дават опция да се насочат напъните за разрастване на този тип туризъм. СПА хотелите у нас бележат най-хубава претовареност - от 40 до 80 % в годишен проект, добави Сийка Кацарова.

Според нея развиването на СПА дестинации подтиква и съпътстващи производства в регионите, в които се притеглят туристи за здравен и балнео туризъм.

Програмата на конгреса продължава на следващия ден с полемики по отношение на маркетинга и PR на здравния туризъм.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР