От началото на годината до 14 май от Централен бюджет

...
От началото на годината до 14 май от Централен бюджет
Коментари Харесай

Старото правителство е овършало бюджета с 1.3 млрд. лева

От началото на годината до 14 май от Централен бюджет са изхарчени 1 164 млн. лв., от буфера на бюджета за взети 283 млн. лв. и от бюджета на Министерството на финансите са взети 22 млн. лв.. От тези към 1.3 милиарда лв. близо 810 млн. лв. са за непредвидени разноски посредством преструктуриране включително 509 млн. лв. от Централния бюджет са за непредвидени разноски посредством преструктуриране, 283 млн. лв. от буфера също са за непредвидени разноски и 2 млн. лв. от Министерството на финансите също са отишли за непредвидени разноски.

" С тези средства за непредвидени разноски в огромната си част са платени Коронавирус ограниченията, ограниченията за подкрепяне на бизнеса и изплащането на 50 лв. месечна добавка за пенсионерите за април и май. Това значи, че вместо да се актуализира бюджета през март 2021-а, когато е станало ясно, че ограниченията и за бизнеса, и за пенсионерите ще би трябвало да бъдат продължени, това не е направено, а вместо него е почнало дърпане на всички вероятни буфери и средства, които са налични. В това число, с цел да се покрие частично мярката 60/40 Министерството на финансите през май е освободило 22 млн. лв. от личният си бюджет. Още преди ние да влезем като държавно управление, е почнало дърпане на средства от бюджетни пера, които не са планувани за антикризисни ограничения и за пенсии. Друг е въпросът кои от всички тези разноски са непредвидени, тъй като там имаме непредвидени разноски за църкви, непредвидени разноски за Фонд на фондовете, за Българската национална телевизия - 20 млн. лв. ", осведоми служебният министър на финансите Асен Василев.
 Обявяват нови ограничения за бизнеса
Обявяват нови ограничения за бизнеса

Икономическият министър дава обещание повече ликвидност за дребните и междинните предприятия

От формалната информация да вземем за пример може да се види, че от събраните посредством преструктуриране средства да вземем за пример 1.47 млн. лв. са отишли за ремонт на улици, 8.7 млн. лв. са потънали за ремонт на тръбопровод, за ремонт на гара, обзавеждане на спортна зала, 10.05 млн. лв. са изхарчени за ремонт на опера, спортна зала и за вътрешна водопроводна мрежа, близо 40 млн. лв. са дадени за улици и булеварди, към 6 млн. лв. са за духовни учебни заведения и църковни действия и използва. Все действия, които мъчно могат да се свържат с Коронавирус и икономическата рецесия. Вярно е, че сумите наподобяват като капки в морето на общия размер от 1.3 милиарда лв.. Но както се споделя: Капка по капка - вир. Вир по вир - язовир.

Асен Василев съобщи, че структурно бюджетът към края на май е имал доста съществени проблеми , което е наложило това преструктуриране на средства.

" Това, което с сътрудниците успяхме да създадем, е да намерим спомагателни буфери по министерства, главно за сметка на понижаване на разноските на личен състав. С тях ще подпомогнем мярката за пенсионерите за идващия месец.
 Започна ли да се задъхва бюджетът?
Започна ли да се задъхва бюджетът?

И си представете обстановката, в която юли месец се доближава лимитът, нужна е актуализация, а няма настоящо Народно заседание

Активно работим в министерството на финансите, както и с министър Петков и министър Донев, за основаване на нова мярка за подкрепяне на бизнеса. За благополучие епидемиологичната конюнктура е такава, затворени бизнеси към този момент няма. Затова ние би трябвало да преминем от режим на заплащане на бизнеса, тъй като е затворен, в режим на подкрепяне на възобновяване на бизнесите , на възобновяване на поръчките към тях и на естествения им темп на работа ", съобщи Василев.

На въпрос на News.bg министърът изясни, че огромната част от употребените за преструктурирането 810 млн. лв. са взети от финансовите разноски, само че има и една част, които са взети и от министерствата.

" Последното преструктуриране, с което осигурихме пари за пенсионерите, при него взехме по 0.8% от бюджетите на министерствата. Това няма да докара до смяна в режима на заплащанията, с които са ангажирани обособените министерства, тъй като множеството от тях имат доста съществено щатни бройки, които не са заети. Бюджетните средства се обезпечават съгласно щатните бройки, а се разходват по заети лица. Така че действително ние вземаме пари, които са планувани за щатове, които сега не са заети и там не работят хора. Поискали сме министерствата да подадат информация по тази тематика, с цел да забележим какви спомагателни запаси има там и търсим други запаси в Централния бюджет, като финансови разноски, които закъсняват и няма да бъдат изпълнени. Можем да пипнем и буфера за Коронавирус, само че не считам, че би трябвало съществено да бъркаме в тези средства, тъй като не знаем по какъв начин през есента и през зимата ще се развие епидемиологичната обстановка ", изясни Василев.
 Министерски съвет: Няма спрени или замразени стопански ограничения
Министерски съвет: Няма спрени или замразени стопански ограничения

Опасността от прекъсване била от несъобразени периоди, написани от " Борисов-3 "

Министърът на финансите категорично уточни, че всички бизнеси, които са кандидатствали по антикризисната мярка към Националната организация по приходите, са си получили парите. Според него мярката е изпълнена по този начин, както е заложена и в двете си етапи.

" Това, което следя от докладите, които идват за април и от предварителните данни за май, е, че особено в една немалка част от компаниите имат по-високи обороти спрямо 2019-а и заради това те не биха могли да се възползват от едно продължение на мярката. Вярно е, че има и бизнеси, които не престават да са мощно наранени, само че това са тези, които разчитат на непознати туристи. И по тази причина за тях държавното управление предлага една специфична мярка за стимулиране на туризма ", сподели Асен Василев.

Той даде конкретизиране и на въпрос за някогашната компания на настоящия началник на Национална агенция за приходите Румен Спецов, която дължи над 1.1 млн. лв. на Национална агенция за приходите , които не са събрани към този момент 5 години. " Г-н Спецов е продал тази компания преди 6 години. Въпросните отговорности са насъбрани много по-късно и е добре тези медии, които се интересуват от това обвързване да попитат настоящия притежател на компанията дали има желание да заплати. Защото доста от компаниите в листата с просрочени отговорности към Национална агенция за приходите към този момент изявиха стремежи за заплащане. Ние сме се фокусирали към по-големите длъжници на Национална агенция за приходите, тъй като от тях имаме какво да съберем. Един от фокусите на Национална агенция за приходите преди бяха фризьорските салони. Вие ми кажете какъв брой пари можем да съберем от фризьорските салони и каква ще е вредата за бюджета, в случай че те не се съберат, вместо да събираме от компаниите, които дължат на хазната по десетки и стотици милиони левове ", сподели финансовия министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР