От началото на година досега 2098 души са получили българско

...
От началото на година досега 2098 души са получили българско
Коментари Харесай

От началото на 2018 г. досега 2098 са получили българско гражданство по произход

От началото на година до момента 2098 души са получили българско поданство по генезис, заяви пред публицисти вицепрезидентът Илияна Йотова през днешния ден.

Тя посочи, че от тях най-вече са от Република Македония - 1402 души.

За предходната година 1436 души са получили българско поданство по генезис.

Най-много хора са получили българско поданство точно въз основата на документи за български генезис, при другите благоприятни условия, да вземем за пример обща натурализация, числата са доста по-малки, изясни Йотова.

Тя посочи, че не става дума за утежняване на режима, само че няма по какъв начин да се одобряват за достоверни молби на претенденти за българско поданство, които нямат никакъв документ за генезис, и даже нямат документ от българската организация зад граница, който по някакъв метод удостоверява тяхната българска принадлежност.

Търговия с поданство не може да има, безапелационна беше Илияна Йотова.

Тя взе участие в интернационалната конференция " Българските общности в Западните Балкани - основен фактор в процеса на присъединение на страните към Европейски Съюз " в София.

Нашите общности по никакъв метод не бяха въвлечени в полемиката, когато се приготвяше срещата на върха ЕС-Западни Балкани, разяснява вицепрезидентът. Тя напомни, че едно от изискванията за участието в Европейски Съюз е спазването на правата на индивида и на малцинствените права. Тук нашите общности можеха да бъдат доста потребни, счита Йотова.

Тя уточни, че има доста слаба политика във връзка с лекторатите по български език там, където имаме исторически диаспори. Имаме потребност от национална политика за нашите общности зад граница, сподели Илияна Йотова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР