От началото на август жителите на Омуртаг са на воден

...
От началото на август жителите на Омуртаг са на воден
Коментари Харесай

От началото на август в Омуртаг имат вода само по 2 часа на ден

От началото на август жителите на Омуртаг са на воден режим. Имат вода заран единствено за 2 часа. Тази обстановка през лятото се повтаря 40 години и хората са скептични, че в миналото нещо ще се промени. Трябва да се подменят старите тръби на водопровода, само че за подобен огромен ремонт пари мъчно се намират.

Надка Стоянова и Огнян Стефанов живеят в Мюнхен, само че всяко лято се прибират в родния Омуртаг. И всяко лято се сблъскват с един и същи проблем.

Надка Стоянова: Пускаш - няма вода. В тоалетната няма вода. Мизерия огромна. Хигиена никаква... Сутринта имаше вода един час. Значи с цел да излезе водата горе, на горния етаж, би трябвало да има огромно налягане. Няма налягане. За един час съумях да изпълня ей тия работи тука и бидона...

Огнян Стефанов: Пълним легените с водата. Ето на тази печка си нагряваме водата и отиваме да се къпем... Аз към този момент не мога да направя сметка какъв брой пари давам за вода. И за къпане - отново с минерална вода се къпем.

А повода да няма вода от години е една и съща.

Танер Исмаилов - шеф на Район Омуртаг към ВиК-Търговище: Причината е засушаването и понижения дебит на извора в Кипилово. Карстов извор, който се въздейства безусловно от преваляванията - снеговалежът през зимата и дъждовете напролет и лятото. Напоследък от 2 месеца не е валяло там и дебитът е паднал двойно... И амортизираната вътрешната водопроводна мрежа.

А водопроводната мрежа в града не е обновявана откогато е положена. Загубите по трасето доближават 85%. И пристигна ли август идва и водният режим - вода се подава от 5 до към 10 часа поредно за всеки от трите региона, на които е разграничен Омуртаг.

Танер Исмаилов - шеф на Район Омуртаг към ВиК-Търговище: Гледаме да подадеме на всички места, да си изпълнят... Както знаете, градът е цялостен с бидони, туби, хидрофорни системи. Изчакваме ги. Имаме връзка с всеки квартал и всяка улица. В 10:00 часа стопираме водата, с цел да можеме да имаме ресурс. Не дай си, Боже, в случай че стане някаква повреда, да имаме ресурс във водоемите.

Някои от хората са си намерили решение на казуса. Като Асен Чобанов, който си е конфигурирал хидрофорна система, само че инвестицията му е била за повече от 1000 лв..

Асен Чобанов: Като няма вода с дни - зареждам си хидрофора с друга кола, цистерна. Само за битови потребности - за тоалетна и душ. Питейната вода си я купуваме... Нямаме вода - плащаме въздух. Течове плащаме.

В тази обстановка има и печеливши - водата се оказва стоката, към която има засилен интерес, и то към огромните разфасовки от 5 и 10 литра.

Хората в Омуртаг са недоволни, че към този момент десетилетия не се намира решение за казуса с водата. А то е единствено едно.

Танер Исмаилов - шеф на Район Омуртаг към ВиК-Търговище: Трябва да бъде сменена изобщо цялата водопроводна мрежа в града. Както сега виждате - се стартира от ниска зона.

ВиК Търговище, към който е регион Омуртаг, е почнало замяна на част от тръбите. Но от 42 км ще бъдат заменени единствено 7, което коства на сдружението над 2 млн лв.. За цялостното възобновяване на водопроводната мрежа са нужни доста повече пари. Български ВиК холдинг, в който членува водоснабдителното сдружение, сега изготвя план за района.

Танер Исмаилов - шеф на Район Омуртаг към ВиК-Търговище: Градът е под 10 000 еквивалент поданици и не можем да чакаме от европейските стратегии финансиране.

Докато се търсят разновидности за финансиране още доста лета хората в Омуртаг ще продължат да пълнят тубите с вода и да се молят за дъжд.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР