От началото на 2022 година служителите на „Пътна полиция” по

...
От началото на 2022 година служителите на „Пътна полиция” по
Коментари Харесай

Две години МВР работи с Drug Check 3000 без сертификат

От началото на 2022 година чиновниците на „ Пътна полиция” по предписание на управлението на Министерство на вътрешните работи не употребяват Drug Check 3000 при инспекции на пътя. Водачите, които имат външни признаци или държание и реакции на приложимост на наркотични субстанции /или по субективна преценка на полицая/, се водят в най- близкото районно, в което се прави инспекция с DRAG TEST 5000. През последните години обаче първият модел проби остави без свидетелства за ръководство десетки българи. Мнозина с изключение на книжките си, изгубиха работата си, въпреки че след това кръвните им проби се оказаха негативни. Процедурата, по която един лидер може да потвърди невинността си, е дълга, мудна и скъпа. Граждани и адвокати считат, че тези практики са корист с правата ни.

В рамките на следствието, което прави повече от две години, попаднахме на информация, която слага под въпрос и законността на потребления модел проби. Документ, възложен от компанията, която внася в България въпросните проби, твърди, че от 2019 година те към този момент не са сертифицирани.

В свое публично писмо шефът на „ Дрегер Сейфти България” Евгени Панчев уведомява съда, че „ считано от 2019 година производителят Drager прекратява производството на полеви тест Drug Check 3000 във вид здравно произведение за инвитро диагностика. От 2019 година на българския пазар се доставят единствено Drug Check 3000, които не са класифицирани като медицински произведения за инвитро диагностика”.



Въпросната компания е спечелила публичната поръчка за доставка на мил проби, оповестена от Министерството на вътрешните работи през 2017 година. Договорът е подписан през ноември 2017 година, като „ Дрегер Сейфти България” се ангажира да достави 5 830 броя еднократни полеви проби за инспекция за приложимост на наркотични субстанции на водачи. Срокът за осъществяване на контракта е 24 месеца. Срокът на валидност на доставените проби е 6 месеца от датата на сключване на приемо- предавателния протокол.



Според Техническата спецификация, която е неотменна част от контракта, еднократните полеви проби за инспекция на приложимост на наркотични субстанции от водачи на МПС са „ инвитро диагностични медицински изделия”. Доставчикът би трябвало да показа копие на годен документ за качеството на изделието от член на Европейската работа по акредитация. По контракта фактически са показани нужните документи с годност до 14 септември 2018 година.

Според съглашението, договорът сред Министерство на вътрешните работи и " Дрегер Сейфти България” е изминал през ноември 2019 година. През същата година производителят е спрял да създава Drug Check 3000 като здравно произведение. Т.е – този тест не би трябвало да се употребява при полеви проби на водачи на МПС, тъй като не дава отговор на изискванията. Но на процедура въпросните полеви проби се употребяват до края на 2021 година.

В полицията употребяват освен тестванията, закупени от Министерство на вътрешните работи, само че и дарения от общините. До 2021 в това число година Община Пловдив годишно купува Drug Check 3000 за потребностите на пловдивската полиция.

Защо някой в управлението на Министерство на вътрешните работи си е затворил очите и там са траяли да работят с въпросните проби? Въпрос, чийто отговор чакаме от министерството.

През 2021 година при питане на TrafficNews, от Областната дирекция дадоха отговор, че през последните две години близо три пъти са се нараснали водачите, тествани за съществуването на опиати. От чиновници на ОДМВР – Пловдив с DRAG TEST 3000 са осъществени 497 инспекции през 2019 година и 1035 през 2020 година. Само че тъкмо тогава въпросните проби към този момент не би трябвало да бъдат употребявани от полицията.

Припомняме, че експерти и адвокати са безапелационни, че Drug Check 3000 дават съществени отклонения при полевите проби. Нещо повече – даже в самата специфичност на полевите проби е вписано, че устройствата са мощно чувствителни към характерни въздействия, като да вземем за пример храна, медикаменти по лекарско наставление, енергийни и кофеинови питиета и други.

Какъв е общият брой на отнетите шофьорски книжки в Пловдив и региона от 2015 до 2020 година и какъв е броят на отнетите свидетелства за ръководство за приложимост на наркотични субстанции през същия интервал от време, от пловдивската полиция не могат да дават информация, защото в Автоматизирана осведомителна система на Министерство на вътрешните работи не се генерират сходни данни.

От няколко години адвокати и непрпавителствени организации упорстват за законодателни промени, защото случаите на осъдени без виновност водачи, надалеч надвишават статистическата неточност. А пострадалите са унижавани, унизени, а не рядко остават и без работа, в случай че специалността им е обвързвана с шофиране.

Дали масираните инспекции и хилядите санкционирани водачи се отразяват на статистиката за пътния травматизъм? Цифрите демонстрират тъкмо противоположното.

Според данни на TISPOL - европейското обединяване на службите за Пътна полиция в България са открити с 20% повече използвали водачи от междинното за Европа. В прилежаща Румъния - 1 на всеки 10 000 тествани водачи е след приложимост на опиати. В Полша - 1 на 30 000. В България - 1 на всеки 400! Тези данни могат да се поясняват единствено по два метода. Или всичко е наред с методиката ни и България е изправена пред епидемиологична по мащаби наркоупотреба, невиждана до момента е Европа. Или са налице основни пропуски и проблеми в методиката, по която се открива тази наркоупотреба и Министерство на вътрешните работи си намира лесни и комфортни жертви, с цел да си оправи статистиката.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР