„От началото на 2022 година Министерството на труда и социалната

...
„От началото на 2022 година Министерството на труда и социалната
Коментари Харесай

Гьоков представи пред социалните партньори варианти за определяне на минималната заплата

„ От началото на 2022 година Министерството на труда и обществената политика работи по няколко разновидността за основаване на транспарантен законовоустановен автоматизиран механизъм за установяване на минималната работна заплата (МРЗ) в страната, който да бъде основан на плана на Европейската инструкция, а точно – минималната заплата да бъде равна на 50% от междинната работна заплата и на 60% от медианната работна заплата. “

Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков по време на среща със обществените сътрудници, на която бяха дискутирани разновидностите за определянето на разнообразни механизми за МРЗ.

Министър Гьоков напомни, че от 2010 година насам е имало редица диалози по тематиката, водени от разнообразни държавни управления, като сред обществените сътрудници съществува консенсус за установяване на сходен механизъм. Европейската комисия също работи интензивно по създаването на план на Директива за установяване на съответни минимални работни заплати в Европейския съюз, като работата е на финалната права.

„ Държавите-членки, в които има законоустановени минимални работни заплати, следва да регламентират национални критерии, които да включват минимум покупателната дарба на минималните работни заплати, общото ниво на брутните работни заплати и тяхното систематизиране, темпът им на напредък и развиването на продуктивността на труда “, разясни Гьоков. По неговите думи транспарантен и автоматизиран механизъм за установяване на МРЗ е нужен, с цел да има предвидимост и за работодателите и за синдикатите.

“Обществото би трябвало да остане с чувството, че минималната работна заплата се дефинира съответно и заслужено “, посочи той.
Министърът добави, че в Коалиционното съглашение за взаимно ръководство на Република България за интервала 2021-2025 година е заложено точно създаването и приемането на механизъм за установяване на МРЗ, като това по думите му ще сътвори предпоставки за понижаване на неравенствата и бедността измежду работещите.
Предстои работодатели и синдикати да показват в МТСП мненията си по препоръчаните разновидности за резюме. След разбор от специалистите на министерството, страните ще се съберат да дискутират още веднъж.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР