От началото на 2018 г. са издадени 10 сертификата по

...
От началото на 2018 г. са издадени 10 сертификата по
Коментари Харесай

700 млн. инвестиции и 2700 нови работни места за няколко месеца


От началото на 2018 година са издадени 10 документа по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) с общ размер от близо 600 млн. лева и планувани 877 нови работни места. В края на 2017 година и началото на 2018 година Министерството на стопанската система подписа контракти за поощряване на 7 сертифицирани плана по ЗНИ с общ размер на вложенията 99.76 млн. лева и 1905 нови работни места. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на брифинг, на който участваха заместниците му Лъчезар Борисов и Александър Манолев, както и изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев.

Икономическият министър акцентира, че един от финансовите тласъци по ЗНИ, който има значение за предприятията в производството е построяването на детайли на довеждаща инфраструктура. В тази връзка стана ясно, че в края на 2017 година са подписани контракти с вложителите и общините, в които се реализират сертифицираните капиталови планове, като на общините Габрово и Девня и Белослав е възложен запас от бюджета на министерството в общ размер на 3.94 млн. лева

" Тази позитивна наклонност се удостоверява от броя на сертифицираните планове по ЗНИ ", безапелационен бе министър Караниколов. По думите му през 2017 година са издадени 31 документа. Общо плануваните с плановете вложения възлизат на 311.5 млн. лева и се чака откриване на 5850 нови работни места. 15 плана се реализират във високотехнологични производства и услуги и са разпределени на територията на разнообразни области в страната. За съпоставяне през 2016 година са сертифицирани 24 плана, а през 2015 година единствено 12.

От своя страна Лъчезар Борисов съобщи, че за първи път през последните две регистрирани тримесечия от Национален статистически институт излиза наяве, че генератор на стопански напредък са вложенията, а освен потреблението и износът, които порастват с 4,3% в действително изражение. По време на брифинга министър Караниколов връчи и три документа на компаниите " Амилум България " ЕАД, " Кастамону България " АД и " Витте Аутомотив България " ЕООД за инвестиция клас А по реда на ЗНИ. Общият размер на вложенията на сертифицираните компании е 269 472 000 лева, като се планува откриването на 362 нови работни места. Инвеститорите благодариха на Министерство на стопанската система и БАИ за ползотворното съдействие.

В умозаключение Караниколов изрази убеденост, че 2018 година ще е доста сполучлива, като разчита за това на градивния разговор с работодателските организации и бизнеса.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР