От момента, в който новината, че Борисов номинира еврокомисаря Мария

...
От момента, в който новината, че Борисов номинира еврокомисаря Мария
Коментари Харесай

Георги Готев: Борисов направи мечешка услуга на Мария Габриел, от два стола може да остане на земята

От момента, в който новината, че Борисов номинира еврокомисаря Мария Габриел за кандидат-премиер, изминаха едвам два часа.

 

Но тъй като работя в огромен нюзрум в Брюксел, няколко сътрудници непринудено реагираха, и това, което споделиха, не е изключително ласкателно за нея.

Това разяснява за Euractiv Георги Готев.

Колегите ми не знаят сложностите на българския политически живот и си показват, че щом е номинирана, Габриел ще бъде определена, и ще оваканти мястото.

(В реалност това на е по този начин, Габриел си е взела неплатен отпуск, не е поискала да бъде освободена, и мястото не е свободно.)

Общото в мненията бе – добре, че ще си върви, тъй като така и така беше слаб комисар.

За никого не е загадка, че Габриел има сложен сектор, и други комисари, в това число зам.-председателят Маргрете Вестагер и комисарят по Общия пазар Тиери Бретон са поели огромна част от работата ѝ.

Портфейлът на Габриел – нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта – концентрира огромен финансов запас и ползите към него са доста.

Един от сътрудниците допусна, че Габриел ще бъде заменена от Ева Майдел, която също стана евродепутат с протекцията на Борисов.

Но в случай че предположим, че Габриел оваканти мястото, било тъй като е била определена за министър председател, било тъй като е освободила мястото си в Комисията преди несполучлив за нея избор, фон дер Лайн не е задължена да предложи различен да я замести.

Когато Кристалина Георгиева, тогава зам.-председател на Комисията, пое една относително ниска служба в МВФ и напусна екипа на Жан-Клод Юнкер, той не я замести и България просто остана без комисар повече от две години.

Подобен сюжет е вероятен и в този момент.

Ако Борисов разбираше от тези неща, той щеше да е договорил с фон дер Лайен правото България да предложи комисар, който да смени Габриел, в случай че тя бъде определена. Дълбоко се колебая, че това е направено.

Впрочем, фон дер Лайен не е длъжна да даде на един възможен нов български комисар същия сектор – теоретично тя можи да „ завърти “ ресори, или да даде парче от сектор, както на времето Барозо раздели портфейла опазване на здравето на две и даде политиката за отбрана на потребителите на Меглена Кунева. След нея различен комисар с подобен портфейл не е имало.

В България Борисов дължи пояснение кой ще смени Габриел в Брюксел. Дали той има мислено претендент, или ще предложи това на друга политическа мощ? Тези неща би трябвало да са ясни преди вота в Народното събрание, в случай че въобще се стигне до подобен.

Риск Габриел да остане от два стола на земята има. Има и възможност – по-голяма – да остане на поста си като комисар, само че към този момент е ясно, че ще е с влошен имидж.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР