От Министерството на външните работи реагираха остро срещу идеите на

...
От Министерството на външните работи реагираха остро срещу идеите на
Коментари Харесай

Остра реакция от Външно министерство към идеите на Скопие за забрана на българските сдружения

От Министерството на външните работи реагираха остро против концепциите на партии в Република Северна Македония за закон, който да не разрешава българските сдружения в югозападната ни съседка. От ведомството разясниха, че това безсмислено закъснение на гарантирането на правата българите там не е пътят на Скопие към евроинеграция.

От външното ни министерство следят с неразбиране по какъв начин югозападната ни съседка стартира поредна акция против българските организации, която заплашва съществени права на българите в РСМ, като правото им за сдружаване, събрания и независимост на словото. Зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев подсети на управляващите в Скопие.

" Крайно недопустимо е потреблението на ратиф, включително законодателни начинания, който безпринципно експлоатира тематики, свързани с фашизъм, антисемитизъм и тероризъм за ограничение на съществени права и...добросъседски връзки. Отхвърляме изрично опитите да се наложи селективни едностранни исторически тълкования за превъзмогването на въпросните исторически несъгласия. Има основана специфична комисия с интернационалните контракти, и нейната активност не може да бъде сменена от каквато и да е новосъздадена конструкция ".

България не може да поддържа никоя стъпка от евроинтеграцията на Скопие, в случай че правата на българите в Югозападната ни съседка не са обезпечени.

" Първоначалният разбор сочи, че последните законодателни промени в Скопие са в прорез с това изискване, от което биха спечелили единствено трети, враждебни към Европейски Съюз фактори ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР