От Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ са амбицирани

...
От Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ са амбицирани
Коментари Харесай

Зам.-министър Бонева: Амбицирани сме до края на годината да има одобрени проекти по ПРР 2021-2027 г.

От Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ са окуражени да имат приоритизирани концепции за вложения по Програма „ Развитие на районите “ /ПРР/ 2021-2027 година преди края на тази година , разгласи заместник-регионалният министър и началник на Управляващия орган на ПРР Ангелина Бонева от Варна, където се организира проведе осведомителна акция за кандидатстване с Интегрирани териториални вложения /ИТИ/ за евентуални бенефициенти в Североизточен регион за обмисляне.

Форумът се състоя присъствено в Областната администрация във Варна и в онлайн формат, посредством който се включиха повече от 100 представители на локалните и районни управляващи, специалисти от разнообразни министерства, представители на неправителствения бранш, бизнеса и научните среди. Участниците демонстрираха сериозен интерес към новаторския механизъм. Бяха заложени и голям брой уточняващи въпроси – да вземем за пример по отношение на присъединяване на планови хрумвания на територията на най-вече селски общини, държавните помощи, генерирането на доходи, индустриалните зони и паркове.

Зам.-министър Бонева подсети, че тече акцията за кандидатстване с концепции за ИТИ, като крайният период за подаване на документите е 27 септември .

„ Смятаме, че срокът за кандидатстване от три месеца единствено с концепции за планове е задоволителен. След това Регионалните препоръки за развиване ще създадат предварителна селекция на планови оферти, които ще допринесат най-вече за развиването на даден район. Целта ни е да имаме добре премислени хрумвания за действителен принос към локалното развиване “ , уточни още зам.-министър Бонева.

Процедурата е пилотна , а главният акцент е партньорството – както на локално равнище, по този начин и сред централната и общинските администрации, разяснява още тя. Според нея предизвикателство за централната администрация ще е взаимната работа сред другите министерства, които са ръководещи органи на шестте стратегии за споделено ръководство на европейски средства в страната ни и които ще обезпечават също финансиране за реализацията на вложенията.

„ Ще има провокации в работата, само че би трябвало да помним, че го вършим за осъществяването на политиката „ Европа по-близко до жителите “, че концепциите за планове към този момент идват изпод нагоре “, разяснява още Бонева.

Екипът на Министерство на регионалното развитие счита, че програмата ще способства за полицентричното развиване на страната с мрежа от градове , които да се утвърждават като районни центрове. Последните статистически и стопански данни дават съображение да се счита, че се прекъсва модела на моноцентризъм, а стопанската система не е съсредоточена единствено в столицата. Отчита се успореден стопански растеж в няколко огромни града, които в случай че се поддържат в допълнение ще дадат районен баланс дружно с положителни функционални зони към тях.

Общият бюджет на ПРР 2021-2027 година е 3,6 милиарда лв. . Те са обезпечени от Европейския фонд за районно развиване /ЕФРР/. Предвидените пари за интегрирано териториално развиване на районите по Приоритет 2 на програмата са почти 2,5 милиарда лв..

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР