От Министерството на образованието обявиха, че предвиждат създаване на професионална

...
От Министерството на образованието обявиха, че предвиждат създаване на професионална
Коментари Харесай

Мозъкът търпи бурни промени до 8-годишна възраст, заради това децата трябва да са навън по 2-3 часа

От Министерството на образованието оповестиха, че плануват основаване на професионална подготовка – експерт по ранно детско развиване в детските ясли.

" Специалистът по ранно детско развиване би трябвало да е наясно с всички интервали, през които минава детето от 0 до 8 години, тъй като в Световната здравна организация се счита, че ранното детско развиване завършва към 8 години. Не е от 0 до 3. Обосновава се на това, че мозъкът търпи най-бурни промени в развиването си тъкмо до 8-годишна възраст. Този експерт би трябвало да е наясно с всички промени в когнитивен смисъл, само че и физически, прочувствен, душевен и обществен. Това би трябвало да е човек, който съвместява всички тези неща - малко психолог, логопед и кинезитерапевт, с цел да може да обхване цялостното развиване ", коментира специалистът по ранно детско развиване Анна Влаева в студиото на  " България заран ".

Тя изясни, че в случай че един проблем се хване през цялото време, доста по-бързо може да бъде преодолян. По думите ѝ всяка сфера има по този начин наречения сензитивен интервал. На говора, да вземем за пример, сензитивният интервал е сред 2 и 5 години.

" Насочих се тъкмо към консултирането, тъй като виждах извънредно огромни проблеми, а хората не знаеха към кого да се извърнат. Всяко второ дете го кръщават аутист на база на някакви признаци. Дори не се разпознават темпераментите на децата. Не може за всичко да съдим родителите, само че би трябвало да има знанието, че са нужни съвещания. Огромна част от родителите споделят:  " То от единствено себе си ще миене ", което е залъгване ", подчерта Влаева в ефира на Bulgaria ON AIR.Според нея личният състав в яслите и детските градини виждат кога има закъснение, само че не могат да извърнат самостоятелно внимание, тъй като са незадоволително, а и това не е тяхна работа.

" Професията се наложи от смяната на нашето общество. Стана норма фамилиите да не излизат по три дни. Пандемията също изигра роля в това. Детето би трябвало да излиза най-малко по 2-3 часа дневно, най-малко два пъти дневно. Ако това не се случи, не е добре. Получават се съответните изкривявания ", добави Влаева.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР