От миналата събота - като мярка срещу разпространението на COVID-19,

...
От миналата събота - като мярка срещу разпространението на COVID-19,
Коментари Харесай

Предпоследно: Кога може да се пътува между градовете и какви документи са нужни

От предходната събота - като мярка против разпространяването на COVID-19, управляващите ограничиха придвижването сред другите области в страната, а на входовете и изходите от регионалните градове бяха сложени контролно-пропускателни пунктове (КПП). Обявено беше, че през тях ще минават единствено отиващите на работа, пътуващите по неотложни - здравословни или фамилни аргументи, и прибиращите се вкъщи. Целта е да се ограничи " безцелното " пътешестване в страната, обясниха от националния щаб за битка със болестта.

Мярката, която стартира да се ползва прецизно от понеделник, сътвори проблеми най-много за работещите отвън регионалните градове, както и за хората, които би трябвало да се приберат в дома си, само че не са актуализирали сегашния си адрес по персонална карта, защото това е методът да удостоверят, че са в правото си да влязат в града. В резултат на зародилите проблеми и поради образувалите се опашки Министерство на вътрешните работи на няколко пъти през седмицата направи промени в реда за преминавате и изискваните документи. " Дневник " събра най-актуалната информация какво е нужно сега, в случай че ще пътувате.

По какви аргументи можете да пътувате?

Министърът на опазването на здравето през днешния ден (26 март) издаде заповед, с която се облекчава прекосяването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на регионалните центрове.

Като причина за пътуването към този момент ще може да се показва и нужда от полагане на грижи за родственици или близки, когато обитаемото място, в което живеят те, е друго от това на непрекъснатия или сегашен адрес на пътуващия, както и нужда от доставяне за себе си или лица, за които пътуващият поставя грижа, със артикули от първа нужда. Това ще се отбелязва в декларацията в свободен текст, в полето за съображение за пътуването. Не се изисква документ, с който да се потвърждава задачата на пътуването.

Досега основателните аргументи бяха полагане на труд в обитаемото място, здравословни аргументи на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на сегашен или непрекъснат адрес, или на адрес, на който пътуващият краткотрайно обитава.

Какви документи би трябвало да носим?

В взаимозависимост от повода за пътешестване, събитията за прекосяването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със разнообразни документи.

Ако пътувате по работа, би трябвало да визиите служебна записка от работодателя или длъжностен документ като да вземем за пример служебна карта, пропуск и други Ако пътувате по здравословни аргументи е необходим медицински документ. Те би трябвало да бъдат показани при прекосяване, само че се връщат на притежателя им. Полицаите на пункта могат да изискат и документ за идентичност, в случай че се прибирате по непрекъснат или сегашен адрес.

Всеки преминаващ контролно-пропусквателен пункт би трябвало да носи и попълнена декларация, в която да уточни по каква причина се постанова пътуването. Бланки на декларацията са оповестени на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи. Можете да ги намерите и в атачмънта.

Декларация

От полицията поучават бланките да бъдат авансово разпечатани, попълнени и подписани, с цел да не се постанова да попълвате на място, което доста ще забави процеса по събиране на декларациите. Ако не можете да намерите работещ обект, в който да отпечатвате копие на декларацията, на КПП-тата би трябвало да има задоволително бланки, които можете да попълните на място.

Колко заявления са нужни за едно пътешестване?

На всеки пункт, през което минавате по време на пътуването си, би трябвало да оставите по една декларация по образеца, възложен от Министерство на вътрешните работи. От полицията прецизират, че попълнените заявления ще се събират от чиновниците, с цел да може да се управлява осъществяването на мярката и да се ревизират попълнените данни. Освен това задачата е да има опция да се наблюдава маршрутът, по който минава всеки пътуващ.

 На всеки Контролно-пропускателен пункт би трябвало да оставите авансово попълнена и подписана декларация по пример на Министерство на вътрешните работи.
© Цветелина Белутова, Капитал

На всеки Контролно-пропускателен пункт би трябвало да оставите авансово попълнена и подписана декларация по пример на Министерство на вътрешните работи.

Изискването значи, че е нужна малко предварителна подготовка: да пресметнете какъв брой пъти ви следва да пътувате в околните дни, да проучите през какъв брой пункта ще минете при всяко от тях в двете направления и да подготвите нужния брой заявления.

Например, в случай че пътувате сред два регионални града и минавате през два пункта в едната посока, то за отиване и връщане би трябвало да подготвите попълнени общо 4 екземпляра. Ако пътувате всеки ден по работа от един до различен регионален град, сметката демонстрира, че от на следващия ден (27 март) до оповестената към този момент последна дата на рестриктивните мерки - 12 април, ще са ви нужни 44 еднотипни заявления.

Остават висящи въпросите по какъв начин ще се съхраняват тези заявления, в които всеки от пътуващите вписва персонални данни - имена, адрес, ЕГН, дата, причина и цел за пътуването. Не е известно и за какъв период ще се съхраняват всички тези заявления, дали, по кое време и по какъв метод ще бъдат унищожени, с цел да няма риск от злоупотреби с персонални данни или непозволено потребление на информацията от тях.

Именно поради тези въпроси от Комисията за отбрана на персоналните данни обясниха, че събирането на тези персонални данни е належащо, с цел да се подсигурява публичното здраве и да се предотвратят закононарушения, измежду които и умишленото неспазване на наложителна карантина, което крие риск от заразяване за по-голям кръг от хора.

От Комисията успокояват, че опцията за ограничение на правата, в тази част и правото на отбрана на персоналните им данни, не води до тяхното нарушение. Освен това акцентират, че е обвързване на Министерство на вътрешните работи да обработва данните само за задачите на Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, както и да подсигурява сигурността на обработването на персоналните данни в декларациите, посредством използването на подобаващи механически и организационни ограничения.

Къде има контролно-пропускателни пунктове?

София

- път I-8 Калотина-София при Божурище в региона на " Метро "
- път I-1 София-Владая при КПП-то на Владая
- Автомагистрала " Тракия " в посока Бургас при разклона за Лозен, а в посока София при разклона за Верила
- Автомагистрала " Струма " в посока Благоевград при първи тунел
- Автомагистрала " Хемус " при пътен възел " Яна "
- път II-16 Своге-София преди Нови Искър
- път II-82 Самоков-София при караулката на Горубляне на изхода на София и при вилна зона " Мечката "
- път III-181 София - Бистрица - Белчински бани при вилна зона " Ярема "
- път II-81 София-проход " Петрохан " сред Волуяк и Костинброд

Пловдив

- път I-8 Пловдив - Пазарджик при км 220 (в общинска част на изхода от Пловдив)
- път I-8 Пловдив - Свиленград при км 227 (в общинската част изхода от Пловдив)
- II-64 Пловдив - Карлово при км 52 (в общинската част изхода от Пловдив)

Бургас

- път I-6 Бургас - Ветрен при на изхода на Бургас
- път I-6 Бургас - Ветрен при разклона за Българово
- път III-906 Бургас - Каблешково при изхода на Бургас
- път II-79 Бургас - Средец на изхода на Бургас при разклона за Черни връх
- път I-9 Бургас - Варна при км 249 (в общинска част при изхода на Бургас);
- път III-7909 Бургас - Горно Езерово при изхода на Бургас
- път III-9008 Бургас - Долно Езерово при изхода на Бургас
- път I-9 Бургас - Варна при км 227 в региона на изхода на Бургас

Къде са всички Контролно-пропускателни пунктове по регионални градове - четете тук

" Дневник " следи развиването на събитията към ковид в действително време - четете най-важното от деня тук.

Ситуацията с ковид по света тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1105)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР