От МИ отговориха, че са получили сигнал за масови уволнения

...
От МИ отговориха, че са получили сигнал за масови уволнения
Коментари Харесай

Председателят на КЗП: От Министерство на икономиката искат да проверяват защо си вършим работата

От МИ дадоха отговор, че са получили сигнал за всеобщи уволнения в КЗП и назначения на основни позиции без осъществяване на конкурс

Не сме срещу контрола. Всяко ведомство би трябвало да бъде държано и да се ревизира по какъв начин работи. Тук става въпрос за сигнал от Министерство на стопанската система, който е извънредно чудноват, тъй като желаят да ревизират за какво си вършим работата.

Това съобщи в студиото на „ Тази заран “ по ръководителят на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП) Иван Френкев.

„ Информацията, която получихме в сигнала, е много притеснителна. Обвиняват ни, че нямаме компетентност да ревизираме за райския газ, нямаме компетентност да ревизираме за цените на стоките, които следим в програмата за дребната потребителска кошница от използването на ограниченията. Обвиняват ни, че това съставлява разходване на обществени средства и очевидно на ниска цена пиар “, добави той.

От Министерството на стопанската система дадоха отговор, че са получили сигнал за всеобщи уволнения в КЗП и назначения на основни позиции без осъществяване на конкурс.

„ В него се показва, че шест от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за къс интервал от време, с което има заплаха да се блокира активността на контролния орган “, се добавя в изказването. В сигнала се твърди още, че единствено за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани към 150 000 лева за погашение на компенсации на освободените чиновници, а все още са заведени редица каузи за непозволено освобождение на специалисти с по над 10 година опит “, се добавя в изказването.

Според Френкнев в казаното от икономическото министерство има редица грешки и неистини.

„ Първо, няма всеобщи уволнения. Има освободени четири шефа. Прегладехме работа на част от чиновниците и открихме притеснителни неща в работата, поради които взехме решение, че е време да се разделим с тези чиновници. За посочения интервал има едно само предопределение без конкурс и пет назначения с конкурс. Те са почнали много преди да стана шеф “, съобщи шефът на КЗП.

Медиите получиха писмо, подписано от деветима някогашни чиновници на КЗП. В него се твърди, че претекстовете за уволненията са идентични за всички – „ цифрова непросветеност “.

„ Опасяваме се, че в подтекста на идната предизборна акция контролният орган, управителен от деятели и доближени до управлението на Българска социалистическа партия, би могъл да бъде употребен за тясно партийни цели. Тази чистка цели обезпечаване на постове на основни позиции в държавен надзорен орган на кръг от хора, близки до Калоян Методиев и Корнелия Нинова е невиждана в 25-годишната история на КЗП “, се добавя в писмото им.

Френкев отхвърли уволненията да са по политически аргументи.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР