От месеци очакваме решението на Фолксваген. Първо надпреварата беше между

...
От месеци очакваме решението на Фолксваген. Първо надпреварата беше между
Коментари Харесай

Синдикатите във "Фолксваген" не искат завод в Турция и тя ги ухажва

От месеци чакаме решението на Фолксваген. Първо конкуренцията беше сред Турция и България, след това остана единствено Турция. Но след турската военна атака в Северна Сирия решението още веднъж бе отсрочено. Сега има оживление, написа " Дойче веле ".

До края на тази година " Фолксваген " ще реши дали ще строи новия си цех в Турция. Това бе обявено след съвещание на Надзорния съвет на концерна. В средата на октомври " Фолксваген " за следващ път отсрочи това решение - поради турската атака в Северна Сирия, натъкнала се на остра интернационална рецензия. До този миг изглеждаше несъмнено, че в съревнованието за завода Турция ще бъде предпочетена пред България, напомня немската информационна организация ДПА.

" Фолксваген е задължен да постъпва морално "

Малко след началото на турската военна интервенция в Сирия прозвуча и още едно значимо политическо изказване по въпроса за бъдещия цех на " Фолксваген ". Тъй като в концерна дялово присъединяване има и немската страна - и по-точно провинция Долна Саксония, позицията на министър-председателя на тази провинция е решаваща за бъдещата инвестиция. В средата на октомври министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл недвусмислено съобщи, че при сегашните условия той персонално не може да си показа, че такава инвестиция ще бъде направена таман в Турция.

Против са и синдикатите във " Фолксваген ", които по закон също могат да спрат такова капиталово решение. Бернд Остерло, ръководител на Съвета на служащите и чиновниците във " Фолксваген ", съобщи, че построяването на цех в Турция е недопустимо в миг, когато страната " се пробва да реализира своите цели с война и принуждение ". Пред медиите Остерло добави, че на фона на историята на концерна по времето на националсоциализма Фолксваген е претрупан с особена отговорност. " Фолксваген е задължен да постъпва морално ", сподели Остерло.

В отговор турската страна се пробва да завоюва утвърждението на синдикатите във " Фолксваген ". Баран Челик, президент на турския Съюз на експортьорите от автомобилната индустрия, споделя пред " Ханделсблат ", че е отправил предложение към съответните турски синдикати да беседват импровизирано с сътрудниците си във Волфсбург.

Турски източници настояват, че без значение от всичко диалозите сред " Фолксваген ", турската автомобилна промишленост и държавното управление в Анкара не престават. В края на предходната седмица Баран Челик удостовери, че турското държавно управление продължава контактите с концерна. Същото съобщи и министърът на промишлеността Мустафа Варанк. А Алпер Канджа, началник на турската асоциация на автодоставчиците, твърди, че " Фолксваген " продължава договарянията и с турските подизпълнители в автомобилния отрасъл. " Зюддойче цайтунг " цитира Канджа с информацията, че пратениците на " Фолксваген " в Турция даже са проучили въпроса с местата в детските градини и в учебните заведения. Той персонално продължавал да се надява, че " германците въпреки всичко ще дойдат ".

Турция желае тази инвестиция непременно

Министър Мустафа Варанк, който преди този момент беше консултант на президента Ердоган, формулира турската позиция по този начин: " Когато компаниите стартират да взимат политически решения, те в действителност пренебрегват ползите на своите вложители ". Варанк пази турската военна атака в Сирия с аргумента, че била " битка против тероризма ".

От турското Министерство на външните работи също показват недоумение във връзка с острата рецензия против турската военна интервенция. " Нашите съседки се споделят не Белгия и Люксембург, а Сирия и Ирак ", споделя почитан турски посланик пред " Ханделсблат ". Този факт, съгласно него, автоматизирано предопределял една по-различна външна политика.

За Турция възможната инвестиция на " Фолксваген " е въпрос освен на авторитет, разяснява " Ханделсблат ". Защото възможен неуспех на тази инвестиция тежко ще удари турската автомобилна промишленост, на която ще ѝ би трябвало доста време, с цел да излезе от рецесията, написа изданието. А " Зюддойче цайтунг " напомня, че безработицата в страната продължава да пораства и към този момент е достигнала 14 %, като най-вече работни места се закриват точно в индустрията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР