От Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че една от трите

...
От Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че една от трите
Коментари Харесай

Промениха едната DRS зона на пистата в Джеда

От Международната автомобилна федерация (ФИА) оповестиха, че една от трите DRS зони на пистата в Джеда, където този уикенд ще се организира Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1, ще бъде леко променена по отношение на предходните две издания на конкуренцията.

Става дума за зоната, ситуирана на старта-финалната права, чиято дължина няма да бъде поправена и точката за активация още веднъж ще бъде ситуирана 170 метра след изхода от последната крива. Промяната ще бъде обвързвана с точката, в която ще се засича разликата сред водачите в хода на неделното съревнование.
 Пирели: Трасето в Джеда е напълно друго от Бахрейн Пирели: Трасето в Джеда е напълно друго от Бахрейн
В предишното това се случваше директно преди финалната крива, което създаваше предпоставки за съществени произшествия. Това за малко не се случи през предходната година, когато Шарл Леклер и Макс Верстапен водеха двубой за първото място и двамата целяха да бъдат идващ водач в зоната за премерване на разликата, с цел да могат да нападна своя противник в прекъсването за първия завой. В един миг даже двамата се движехе с доста по-ниска от естествената скорост, което можеше да докара до сериозен удар, в случай че близо зад тях имаше по-бърз водач.

За благополучие това не се случи, само че за избягването на сходни рискови моменти от ФИА взеха решение за тазгодишното издание на Гран При на Саудитска Арабия точката за засичане на разликата сред водачите да бъде изместена след последния завой, който е под номер 27 на пистата в Джеда. Другите две DRS зони няма да търпят промени, като те още веднъж ще бъдат ситуирани в бързите секции във втората половина на обиколката.
 Макс утвърди измененията по „ рисковата писта ” в Джеда Макс утвърди измененията по „ рисковата писта ” в Джеда
Първата от тях ще започва на завой 19 и ще продължава до завой 22, а втората ще бъде от завой 25 до прекъсването за последната крива. Разликите сред водачите преди тези две зони ще се мерят надлежно на излизането от завой 17 и на влизането в 22-та крива на трасето с най-вече завой в календара на шампионата.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР