От март догодина започва поетапно поскъпване на тютюневите изделия, което

...
От март догодина започва поетапно поскъпване на тютюневите изделия, което
Коментари Харесай

Вдигат цената на цигарите и тютюневите изделия - поскъпването на някои ще е рязко

От март следващата година стартира поетапно повишаване на тютюневите произведения, което ще завърши до януари 2026-а, поради увеличение на акциза върху тях, оповестява БНР.
Прочетете още
Това реши на първо четене бюджетната комисия на Народното събрание.

По неофициални калкулации кутия цигари ще нарастне приблизително с към 20 стотинки.

При други типове тютюневи произведения повишаването ще е по-рязко.

Без гласовете на " Възраждане " текстовете бяха утвърдени на първо четене, само че депутатите се заканиха да създадат промени преди окончателното им приемане. Например, Йордан Цонев от Движение за права и свободи съобщи, че ще припознае предлагането на доктор Маша Гавраилова, а точно:

" Едно 15-процентно нарастване, а не 5, както в този момент се предлага, би довело до 92 млн. лв. повече обществени доходи и понижаване със 77 млн. кутии цигари ", съобщи доктор Гавраилова, която отговори на Румен Гечев от левицата за здравния резултат от повишаването на изделията за пушене.

От страна на другите компании в бранша се поддържа въвеждането на календар за поетапно повдигане на акциза, само че има гледище:

" Да се регистрират другите характерности на продуктите, другият рисков профил и другите дялове и принос на всяка група тютюневи произведения в бюджета ", коментира Вирджиния Джевелекова от една от огромните компании в бранша. И още – за риска от нараснала контрабанда  - отговори заместник-министърът на финансите Людмила Петкова:

" Цигарите са с минимум нарастване препоръчано, тъй като при цигарите е максимален рискът от контрабанда. за разлика примерно от нагреваемите произведения, или примерно тютюна за пушене ".

Защо характерният данък се усилва повече от пропорционалния бе един от въпросите в залата?

" Защото по принцип характерният данък зависи от цената, пропорционалният е твърда ставка. И в действителност за бюджета приходите не зависят от ценовите решения на бизнеса ".

Над 660 милиона лв. биха постъпили в хазната в допълнение за целия интервал от данък и Данък добавена стойност, в случай че се одобри препоръчаният от финансовото министерство календар.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР