От малки ни учат, че яденето на плодове и зеленчуци

...
От малки ни учат, че яденето на плодове и зеленчуци
Коментари Харесай

Тези хранителни съставки са забранени в Европа, но са позволени в САЩ

От дребни ни учат, че яденето на плодове и зеленчуци е належащо, с цел да бъдем здрави.

Човешкият организъм обаче не може да действа само с поддръжката от плодове и зеленчуци. Особено в днешния забързан свят все по-често ни се постанова да ядем храни, за чиито съставки не сме задоволително осведомени.

Грабваме нещо небрежно в обедната отмора без да поглеждаме етикета. А даже и да го погледнем, отново няма да ни е обезпечено, че сме осведомени за това, което в реалност слагаме в организма си.

Днес ще ви срещнем с някои хранителни съставки, които за наше благополучие са неразрешени в Европейския съюз, само че пък за сметка на това могат да се срещнат в доста американски храни.

Титанов оксид

„ Един напълно неотдавнашен образец за съставна част, неразрешена в Европейския съюз, само че разрешена в Съединени американски щати, е титановият оксид “, споделя Томас Галиган пред.

Европейският орган за сигурност на храните не разрешава публично титановия оксид през 2021 година заради съмнения, че той е обвързван с развиването на ракови болести. Макар и данните да не са дефинитивни, то вероятността за връзка сред рака и титановия оксид не може да бъде отхвърлена, и заради тази причина ежедневната консумация на титанов оксид не се предлага.

В Съединени американски щати титановият оксид се употребява постоянно в дресинги за салати, сметана за кафе и някои бели сосове.

Азодикарбонамид (Е927)

Азодикарбонамидът е добавка, която се открива в хляба и други тестени произведения. Той се употребява за избелване и удължение на периода на валидност на продукта.

В Европа тази съставна част е неразрешена, тъй като при топлинна обработка от нея се образуват два химикала, които са евентуално рискови за човешкия организъм. Първият от тях е семикарбазид, който потвърдено предизвиква рак на белите дробове и кръвоносните съдове при мишки. Вторият от тях е уретан, добре прочут канцероген.

Бромирано растително масло (Е433)

Е433 се употребява като образувател на пяна в газирани питиета. Този стабилизатор занимава учените от 70-те години на предишния век.

Е433 се свързва със гибелта на двама души, които са го консумирали в огромни количества.

Калиев йодат

Калиевият йодат също се съдържа в хляба и други тестени произведения в Съединени американски щати. Изследвания демонстрират, че несъразмерната му консумация може да докара до хипофункция на щитовидната жлеза.

Световната здравна организация се афишира против използването на калиевия йодат в брашното още през 1965 година
.
Калиев бромат (Е924)

В Съединени американски щати калиевият бромат също е съставна част на хлебни произведения.

Този стабилизатор се свързва с причиняването на рак при животни. Малкото количество от него, което се употребява за основаване на хубава коричка на хляба, също може да има неподходящ резултат.

Боите за храни

В Европейския съюз те не са неразрешени, само че храните, които съдържат избрани синтенични бои наложително би трябвало да имат сигнален етикет. Таково предписание обаче не съществува в Съединени американски щати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР