От малки ни се повтаря, че ако глътнем дъвка, тя

...
От малки ни се повтаря, че ако глътнем дъвка, тя
Коментари Харесай

Какво се случва, ако глътнем дъвка

От дребни ни се повтаря, че в случай че глътнем дъвка, тя няма де се разгради и ще стои в стомаха ни с години. Оказва се, че не е чак толкоз ужасно и че това е следващият мит, евентуално фиктивен от обезверени родители, с цел да сплашат децата. Все отново, в някои случаи в действителност може да е доста рисково.
 Яйцата, черупката, жълтъкът, легенди и любопитни обстоятелства
Митове и обстоятелства за яйцата

Научни доказателства и любопитни обстоятелства в тяхна изгода

В момента, в който лепкавата и разтегателна субстанция попадне в стомаха ни, тялото ни се захваща с разграждането й.

" Основата на дъвките е неразтворима, тъкмо както основата на фибрите от суровите зеленчуци, царевицата, пуканките и семената ", Нанси МакГриъл, лекар по медицина, детски гастроентеролог в университета " Дюк ".
 Снимка 519166

И изяснява още, че откакто погълнем елементарна храна, ензимите стартират да обработват въглехидратите до захари (или глюкоза), протеините до аминокиселини и мазнините до мастни киселини. През това време бактериите в храносмилателния тракт поемат питателните субстанции и стартират да ги транспортират из тялото ни.

В същото време хормонът инсулин се разсънва и също стартира да работи, като насочва цялата тази разградена глюкоза плюс аминокиселините и мастните киселини към мускулите и тъканите, където изгарят под формата на сила или се съхраняват като лой.
 Снимка 519168

А какво се случва с дъвката? С консервантите, ароматизантите, захарта и подсладителите ще се оправим без проблем, само че основата й ще се натрупа с останалите мъчно разградим субстанции в стомаха и ще циркулира из тялото ни, до момента в който не го напусне по натурален метод.

Този развой на обособяване продължава от 40 часа до седем дни, съгласно здравните специалисти здравните.
 Снимка 519167

Това обаче е в идеалния случай съгласно специалистите. И припомнят, че поглъщането на дъвка в действителност може да ни навлече куп неприятности като болки в корема, газове, диария, продължителен запек и афти. Особено при децата, които най-често вършат тази неточност.

Но това се случва в доста редки случаи и при по-големи количества погълната дъвка, прецизират още от Healthline.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР