От ляво надясно : Робърт Дик, Калина Трифонова, Гочо Чемширов,

...
От ляво надясно : Робърт Дик, Калина Трифонова, Гочо Чемширов,
Коментари Харесай

Енергийната реформа – ще оправи или ще изкриви още ценообразуването?


От ляво надясно: Робърт Дик, Калина Трифонова, Гочо Чемширов, Илина Стефанова

Планираната от държавното управление на ГЕРБ енергийна промяна на напред и под натиска на работодателските организации от 1 юли 2018 година при всички положения ще има отражение върху образуването на цените на електрическата енергия. Дали ще е в позитивна посока и всички досегашни изкривявания в тарифирането ще бъдат оправени, или ситуацията ще се утежни още повече, следва да се види. Според мрежовия оператор и снабдител на ток в Югоизточна България ЕВН, към момента има прекомерно доста неясноти по отношение на политиките, които ще ползва Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Законовите ремонти занапред ще се разискват и гласоподават в Народното събрание. Не е призната нова разпоредба за установяване на цените на електрическата сила, въпреки остарялата да е съборена в съда още през 2016 година Няма правила за търговия с ток, които да подхождат на плануваните промени, няма правила за премерване на потреблението на електрическа енергия, а времето до определянето на новите цени на тока напредва.

До края на март всички сдружения по веригата на произвеждане – транспорт – систематизиране и доставка на електрическа енергия, както всяка година, би трябвало да внесат в КЕВР своите планове за цените, които желаят да ползват от 1 юли 2018 година Освен че както нормално изчисленията се вършат съвсем на сляпо, защото снабдителят няма концепция какви цени ще изискат да вземем за пример електроцентралите, към нормативната каша се прибавят и множеството незнайни към идната енергийна промяна. Макар те да засягат главно освобождението на пазара, а цените за бита да продължат да се дефинират от КЕВР, има спомагателни промени, които са от значително значение за семействата и би трябвало да се случат, съгласно ЕВН.

Традиционното орязване на разноските

Дружеството от дълго време подлага на критика метода за формиране на цената на тока, който съгласно него предумишлено орязва нормата на облага на електроразпределителните и електроснабдителните предприятия, дефинира им по-ниски от действителните софтуерни разноски при разпределянето на електрическата енергия и всяка година смъква с 10 % оперативните им разноски, с цел да задържа повишаването на тока за бита. Не се признават в цената за потребителите и всички направени вложения, разяснява пред публицисти във вторник Робърт Дик, районен управител на австрийската компания у нас.

Той уточни, че ЕВН за 13 години на българския пазар е вложила над 1.4 милиарда лева в електроразпределителната мрежа – замяна и създаване на над 20 хиляди км мрежа, над 160 нови трафопоста и основни станции и промяна на над 4 млн. електромера. 28 % от мрежата на компанията към този момент е положена подземен, което свежда съвсем до нула вероятността от повреди при мощни стихии и снеговалежи. Над 100 млн. лева от вложените средства обаче сдружението не е съумяло да си върне през цената на тока, защото те не са били приети от регулатора, добави Гочо Чемширов, зам.-председател на " Електроразпределение Юг ", което е част от групата на ЕВН.

" Регулаторът продължава да не признава в цените ни редица разноски ", добави Чемширов. Сред тях са софтуерните загуби при разпределянето на електрическата енергия, които при закупуването на мрежата от страна на ЕВН през 2004 година е било решено да са 12 %, само че с редица решения КЕВР смъква на 8 %. Това е под действителните 9 на 100, реализирани сега от компанията. Освен това тя постигала доста по-ниска норма на възвръщаемост на капитала си, която също съгласно регулаторната рамка до 2018 година е трябвало да бъде 12 на 100, само че действително КЕВР я реже и сега е 7.04 %, показаха от ЕВН.

Дружеството въпреки всичко признава, че новият състав на регулатора е почнал по-справедливо да отразява разноските на сдруженията в цените, само че има към момента какво да се желае.

Услуга без пари

Според Илина Стефанова, шеф регулации и запазване на околната среда в " ЕВН България ", новата разпоредба на ценообразуването би трябвало да обезпечи нужните разноски на операторите на мрежата, с цел да могат те да дават качествени услуги на клиентите си.

Регулаторът би трябвало да реши дали би трябвало да предлагаме високо качество на електроснабдяването на съответната цена; цените да са публично търпими, само че с взаимни отстъпки на качеството или да са ниски цените за сметка на качеството, показаха от ЕВН.

Стефанова даде за образец по какъв начин сега ЕВН има разноски, с цел да обезпечи доставката на ток до жилища с нулева консумация, които не заплащат сметки, само че на тях би трябвало да им се отчетат електромерите, да се изготвят и доставят фактури. 180 хиляди клиенти или 12 на 100 от потребителите на компанията са били с нулеви сметки през 2017 година Други 206 хиляди – 14 на 100, пък имат средномесечна сметка от към един лев. Реално 40 % от потребителите на сдружението заплащат едвам по 3.4 стотинки от месечната си сметка на своя снабдител. Фактически половината клиенти покриват разноските за обезпечаването на електроснабдяването за всички, показаха от ЕВН, само че признаха, че регулаторът не е узрял за въвеждането на самобитната цена " електромер ", която преди години компанията се опита безрезултатно да прокара.

Зам.-шефът на ЕВН у нас Калина Трифонова разяснява, че регулаторът от пет години отхвърля да се произнесе по желани от сдружението промени в общите условия на контракта им с клиентите. Целта е да изчистят да вземем за пример проблеми със промяната на електромерите, защото сега се изисква да има двама очевидци на монтажа на новия апарат, а това не постоянно е допустимо. Заради неизпълнението на това условие ЕВН през декември 2017 година бе санкционирана с 6 млн. лева от енергийния регулатор. Санкцията се апелира пред Върховния административен съд, дружно с още една за 3.8 млн. лева, наложена от антимонополния орган. В същото време обещаната от шефа на КЕВР Иван Иванов смяна за приемания колосален размер на санкцията при наново нарушаване, останали недогледани при предходни ремонти, още не са факт.

Против идентични общи условия за трите доставчика

Обявените тогава планове на Иванов бяха общите условия на електроразпределителните и електроснабдителните сдружения на ЕВН, ЧЕЗ и " Енерго-Про " да се уеднаквят. Според Трифонова обаче това не би трябвало да става, защото всяко настрана сдружение има своя специфичност на работа, стандарти и качество на услугите и не би трябвало да има уравниловка.

От ЕВН отхвърлиха да оповестят какво покачване на цената на мрежовите си услуги, на тока за бита, както и за топлофикацията им в Пловдив приготвят да заявят пред регулатора с претекста, че към момента не са изяснени част от нещата към ценообразуването. Дик уточни, че е значима смяната, съгласно която от 1 юли ЕРП-тата ще са длъжни да си купуват силата за софтуерните разноски от борсата за ток. Още не е ясно на коя тъкмо платформа на борсата ще могат електроразпределителните сдружения да купуват нужната им сила за преобразуването и превозването на премествания ток.

" Високото качество на доставката на електрическа енергия има потребност от вложения за инфраструктурата, които да се отразяват в крайните цени ", уточни Робърт Дик. По думите му повишаването на тока в България е неизбежно поради задължението на страната ни да се интегрира в европейската енергийна търговия. " Ясно е накъде ще вървят цените ", сподели районният управител на ЕВН.

Топката обаче ще е в полето на КЕВР, която в последните години не позволява нарастване на крайната цена на тока за бита над 2 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР