От Леонид Селиктар За добро или не чак толкова, оправдано или

...
От Леонид Селиктар За добро или не чак толкова, оправдано
или
Коментари Харесай

Audi Q4 e-tron : Електрическото бъдеще на марката

От Леонид Селиктар

За положително или не чак толкоз, оправдано или преждевременно, автомобилната индустрия се е "качила " на аутобана, в районите му без ограничаване на скоростта, и бъдещето му, все още най-малко, е изцяло свързано с електрическите коли. Макар и не първото по рода си изцяло електрическо пазарно предложение на марката, показаното през април тази година Q4 e-tron разполага с достатъчно голям капацитет, с цел да се трансформира в бестселър на компанията в най-близко бъдеще.

Audi Q4 e-tron, което дебютира и във версия Q4 Sportback e-tron, предлага на потребителите интересна композиция сред познати от класическото портфолио на марката стилистични решения и напълно нови такива. Това е гаранция, че компанията ще може да предложи един съвременен и следващ актуалното развиване на пазара артикул, който е еднообразно прелъстителен както за "твърдите " почитатели на компанията, по този начин и за напълно нови, търсещи луксозен автомобил с напълно електрическо задвижване.



С съществени габарити 4588 мм дължина, 1865 мм ширина и 1632 мм височина, Q4 e-tron е едновременно стилен, само че и достатъчно голям, с цел да извършва функционалността на представителен автомобил. Самият интериор е изпълнен в петместна конфигурация, с задоволително пространство както за лидера и пасажерът начело, по този начин и за тримата спътници за задния ред седалки. Благодарение на конструкционното си осъществяване, електромобилът предлага и достатъчно голямо товарно пространство, което е с вместимост от 520 литра. При прегъване на задните седалки, свободният обем нараства до 1490 литра.

Макар и значим фактор, интериорният простор и приложимостта на ежедневна база на Q4 e-tron не са измежду най-важните критерии за покупката му. Основните параметри тук са задвижването и автономността. В никакъв случай обаче не трябва да омаловажаваме усилието, което се положили от Audi по повод на екстериора на електрическата кола и най-вече за сериозното внимание обърнато на нейната светлинна индикация. Интерфейсът на бордовата система предлага опция за избор между няколко последователности по "събуждането " и "заспиването " на колата, надлежно на предните и задните светлинни модули, които внасят допълнителна персоналност и удовлетвореност от покупката. Също така са няколко и режимите на пътно държание, между които може да избира лидерът, в тови число еко, персонализиран, състезателен и други.

Изцяло електрическото Q4 e-tron е разработено въз основата на модулната платформа за електрически автомобили MEB на Volkswagen Group и е налично в три версии на задвижване и опция, при съществуване на подходяща инфраструктура за бързо зареждане (125 kW), за "генериране " на 130 километра допълнителен пробег единствено за към 10 минути.

Шампионът по самостоятелност в гамата е версията със задно задвижване Q4 40 e-tron, която обешава пробег от до 520 километра с един заряд на батерията си. Тук мощността на задвижващата система е 204 конски сили, въртящият миг е 310 Нм, а използваемият капацитет на интегрираната батерия е 76.6 kWh.

Изцяло електрическата задвижваща система на Audi Q4 e-tron е комбинирана с изпълнен в характерен за марката като стилистика интериор, само че пречупен през призмата на особеното от утрешния ден. Материалите, огромна част от които са рециклирани, и цветовите комбинации са подбрани по подобен метод, че да припомнят, но и да разграничават модела от класическата гама на компанията.

Много прелестно усещане във вътрешността на електрическия автомобил правят седалките, които оферират доста добър баланс сред комфорт и опора, като са изпълнени с спомагателни бордове в областта на горната част на краката и торса.

Изцяло нов при Audi Q4 e-tron е и кормилото му. Със скосена горна и долна част, и четирилъч дизайн, той е осезаемо по-тънък от стандартните такива, само че посредством на спеицално завършените зони за захват предлага чудесно чувство и обратна връзка. В горните две спици са интегрирани и сензорни/тактилни модули с бутони за ръководство на някои от основните функционалности на бордовата система. Достъпът до интерфейса и функционалностите на системата може да се реализира по още два начина- директно чрез екрана в междинната част на предното табло и с посредством гласови команди.

Технологична оригиналност, която може да бъде поръчана като в допълнение оборудване при Q4 e-tron е прожекционният (head-up) екран, който е развъртян с допълнителна функционалност под формата на добавена реалност. Тук главното преимущество се изразява в динамичното визуално подаване на информацията напред в пространсвото пред автомобила и погледа на лидера, което с изключение на за допълнителен "уау " резултат, спомага и за по-добрата информираност, а от там и по-висока безопасност на пътя.

С Q4 e-tron, от Audi оферират едно изцяло и обезпечено във времето напред решение, което, в SUV опаковка, е готово да отговори на условията и упованията както на младите консуматори, по този начин и на семейства с дребни деца, или просто на традиционалистите измежду клиентите на марката.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР