От Леонид Селиктар След повече от 20 години в сферата

...
От Леонид Селиктар След повече от 20 години в сферата
Коментари Харесай

BMW iX: Бъдещето днес, по правилния начин

От Леонид Селиктар

След повече от 20 години в областта на автомобилната промишленост, в никакъв случай не съм си представял, че нейната нова епоха ще настъпи толкоз извънредно бързо и внезапно. Почти тотално пренебрегвайки капацитетът на зареждаемите (PHEV) хибриди, преходът от мотора с вътрешно горене (ДВГ) към напълно електрическите задвижващи системи тече с непрестанно разгръщащо се движение и преждевременно или не чак толкоз, бъдещето на всеобщата лека кола безусловно е (об)вързано с кабел.

Всеки ден автомобилният свят получава по някой и различен нов напълно елекрически автомобил. Инициативите на производителите са подчинени на общата концепция, само че част от тях несъмнено преиграват и стартират на пазара оферти, които втрещяват с софтуерен футуризъм , цветови и материални излияния, по-приложими в някой безусловен стажантски кино план за далечното бъдеще, в сравнение с в ролята му автомобил от бъдещето през днешния ден.

Макар че BMW Group позакъсня с навлизането си в света на напълно електрическите пазарни оферти, това забавяне беше добре премерено и разчетено от баварския колос и подчинено на дългогодишната тактика на компанията да не нанася фрапантни и внезапни промени в решения и артикули, които са харесвани от консуматори и които са "изпилени " откъм функционалност до върхова степен.

BMW Group несъмнено не бърза да навлезе в ерата на 100% електрическата подвижност, само че това не значи, че колосът не е доста добре наясно какво следва. И доказателството за това е напълно новото и първо по рода си BMW iX .



С реализирането на пилотния си план i3 , BMW опипа почвата и подложи концепцията за електрическата подвижност на тестване, която се оказа сполучлива за марката. Преходните iX3 и i4 са доказателство за това, че настоящата гама е изцяло пригодна за бъдещето. А iX е самото бъдеще, само че през днешния ден. И то е осъществено по верния метод .

Благодарение на напълно новата си модулна платформа, комбинираща пространствена алуминиева рамка и композитни материали, самодейността iX- осъществена въз основата на концептуалната разработка iNEXT , е дала опция на екипа на BMW да се развихри и да употребява софтуерната база по допустимо най-хубавия метод, действително създавайки един напълно нов артикул.

BMW iX e пионерен автомобил, освен заради новата си платформа, само че и заради цялостната си идея и финално осъществяване. Внушителен SUV (SAV съгласно определението на марката), с първокласна, само че и извънредно стилна и минималистична направа, с футуристична, само че позната като интерфейс и работа, нова бордова iDrive 8 (BMW Operating System 8) система и с вдъхваща доверие и успокоение електрическа задвижваща система.

С главните си габарити- дължина 4953 мм, широчина 1967 мм и височина от 1696 мм, iX не остава никакви шансове да остане неусетен . Дизайнът на екстериора е колкото провокативен, толкоз и обран, а като възможна тематика за дискусия остава само челното офомление и по-точно внушителната като размери плътна "решетка ". Завършена със особено самолекуващо се външно покритие против надрасквания, тя с изключение на всичко друго и скрива огромна част от бордовите сензори и датчици, отговарящи за системите за повишението на сигурността на пътя.

С дължината си от съвсем 5 метра , BMW iX подсказва за това, което би трябвало да открием навътре в колата, само че все пак интериорът надвишава упованията и догатките. Междуосието от 3 метра на електрическия флагман на марката е дало опция на дизайнерите да осъществят една концепция за същински шир и то на фона на сериозните със своята дебелина предни седалки. Последните оферират отличен баланс сред разкош и опора , а конфигурирането им се реализира чрез елегантни кристални бутони, интегрирани в панелите на вратите, които идват с всички плюсове и минуси на лъскавата си и отразяваща слънчевата светлина повърхнина. Там откриваме също по този начин и обособените бутони за отваряне, с които от BMW са заменили класическите лостчета за отваряне/отключване на вратите.

Тематичният за топ-предложенията на BMW кристал е употребен несметно също по този начин и в конзолата сред предните две седалки- под формата на бутон за управление на силата на звука, превключвателя на "предавките ", включително и самостоятелен B-режи м за по-агресивно регенериране на спирачната и инерционната сила, Стар/Стоп бутонът и тематичният за баварската марка кръговиден контролер на инфо-развлекателната и информационна бордова система.

Неимоверен принос за постигането на в допълнение възприятие за шир на борда на iX има и най-големият интегриран на борда на автомобил на BMW панорамен стъклен таван, който тук е електрохромен и се назовава Sky Lounge . Благодарение на технологията PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystals) единствено с натискането на един бутон неговата пропускливост се трансформира от изцяло транспарантно до изцяло матово и съвсем 100% непрозрачно, защитавайки лидера и неговите спътници от директната слънчева светлина.

При конфигурирането на интериора на iX, от BMW са положили съществени старания да го изпълнят по допустимо най-отговорния по отношение на природата метод, като за употребявали рециклирани и рециклируеми материали, както и естествени багрила за кожената част от тапицерията.

Основен акцент навътре в BMW iX е впечатляващият със своята дължина BMW Curved Display , който включва два екрана- 12.3-инчов Информационен екран и 14.9-инчов Контролен екран, с опция за настройване на интерфейса, нареждане на обособени менюта за бърз достъп (табове) до желана информация или функционалност и други. Темата цифровизация е развита и с огромен, като покритие, прожекционен (head-up) екран, подаваната на който информация и данни също могат да бъдат персонализирани, както и бордовия цифров помощник, активиращ се след гласова команда Hey BMW.

Интернет свързаността на BMW iX, включително и 5G, и задължението на марката за планувани периодически обновявани по въздуха (OTA) пък значат, че електрическият автомобил ще става още по-добър във времето след напускането на поточната линия, с подобряващи и разширяващи се, както и с напълно нови, функционалности.

iX е първата кола на BMW Group която получава общоприетоо новаторски шестоъгълен волан , за който от компанията разясняват, че е идеално решение за автомобил, който предлага отчасти самостоятелно ръководство, както и такова, което изисква класическа дейна интервенция от страна на лидера.

Без каквато и да било интервенция от страна на лидера обаче се реализира достъпът до вътрешността на iX. Необходимо е единствено физическото наличие на ключа на колата наоколо до нея и тя се отключва и започва автоматизирано с в действителност впечатляваща поредност на осветителната и бордовата система. От BMW са планували и в допълнение облекчение във връзка с класическия ключ, който може да бъде сменен с цифров подобен и интегриран в приложението на марката за мобилен телефон.

С двата си електромотора, задвижващи четирите колела, и батериен модул с потенциал от 105 kWh, топ-модификацията iX xDrive50 дава обещание мощ от 523 конски сили и въртящ миг от 765 Нм, което е гаранция за едно в действителност вълнуващо пътно държание. Електромобилът е впечатляващо динамичен по целия си скоростен диапазон, като предлага залепващо гърба към облегалката ускоряване и изненадваща непоклатимост в горната част на купето в завой. За общата маневреност на електрическия автомобил пък неимоверно спомага и системата за интензивно завиване на задните колела, която е от изключително значение в лимитирани пространства и усъвършенства стабилността при високи скорости.

За общия комфорт на борда, освен при високи скорости, спомага и наличното въздушно окачване и отличната шумо- и виброизолация, която е още по-впечатляваща поради обстоятелството, че страничните стъкла на iX са без типичен рамки.

По отношение на автономността и зареждането на батерията, BMW iX предлага лидерски параметри и успеваемост на задвижващата система, включително свободен пробег от до 630 километра и опция за бързо зареждане с до 200 kW. При съществуване на сходна инфраструктура, бордовата система на електрическия автомобил разрешава генерирането на спомагателни над 100 километра пробег за единствено 10 минути и заряд на батерията от 10 до 80% за единствено 35 минути.

С реализирането на плана си iX, BMW показва образно, че не е належащо да се опитва отвън традицията, да се влиза в борба на инчовете мултимедия и броя диоди в системата за косвено осветяване на интериора, с цел да бъде основано най-хубавото пазарно предложение в региона на електрическата подвижност на европейския пазар все още.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР