От Леонид Селиктар През последните години, продуктите на KIA се

...
От Леонид Селиктар През последните години, продуктите на KIA се
Коментари Харесай

KIA EV9: От всичко, по много

От Леонид Селиктар

През последните години, продуктите на KIA се радват на непрестанно увеличаващ се потребителски интерес, като това се случва макар главните трендове на пазара, включително и непрестанно увеличаващите се цени. Основната причина за това, е че марката разполага с в действителност огромно, разнородно и с характерен дизайн портфолио, в което всеки клиент може да откри това, което търси.

Във времена на всеобща електрификация, KIA разполага с един от най-интересните като дизайн и впечатляващ като параметри и качества напълно електрически модел- EV6, а от напълно скоро време и с неповторимият за пазара семеен/представителен и още веднъж 100% електрически EV9.

" За тая цена, знаеш ли какъв брой по-добри други коли има... ", " Толкова пари за KIA... ", " Грозен, демонстративен... " и други сходни са първосигналните мнения на част от българската публика за флагмана на марката.

В отговор на горното бих могъл да кажа следното- за 15-на години, цената на кашкавала се е нараснала от под 10 лв. на кг, до настоящо на равнище от към 18-20. Принципно видяно, съставките на продукта би трябвало да са останали непроменени, т.е. (р)еволюция няма никаква.

Ако се върнем единствено 15-на години обратно във времето, тематиката за електрическите коли беше подминавана с цялата газ на света, и единици бяха тези, които се замисляха и решаваха да работят по тематиката. Готините LCD екрани при всеобщите модели имаха алтернатива за избор сред синя и алена подсветка, а капацитивните цветни екрани бяха необичайност и непокътната " марка " главно на производителите на първокласни коли. И новите коли бяха много по-евтини. Факт.

Какво обаче имаме сега на пазара? Цели цифровизирани предни табла, доста повече и по-добри системи за сигурност, камери, радари, LiDar-и, LED ленти за косвено осветяване на интериора, жестови команди, звездни тавани, виртуални гласови асистенти, прожекционни head-up екрани с добавена действителност, системи за отчасти и изцяло самостоятелно ръководство, изкуствен интелект...

Имаме обаче най-много концептуално ново задвижване, което въпреки и преждевременно с въвеждането си в всеобщото произвеждане и непрестанно подчертано като надали не наложителна последваща покупка, е повече от задоволително положително, с цел да бъде в действителност премислено като такова за следваща поръчка.



KIA EV9 в действителност е респектиращо безценен автомобил. НО е и единствен като параметри на пазара. И това се дължи на неговата изначална пазарна тактика, а точно главно пазарно позициониране на американския пазар, където сега се радва на извънреден забавен и към този момент може да се похвали с няколко влиятелни награди. Там както знаем колите са със доста по-големи габарити, формите са по-скоро кубични, в сравнение с аеродинамични, а многодетните фамилии не са необичайност.

Хипотетично: Имам комшия, който е с три деца. И котка. Каква кола би могъл да си вземе той, в случай че държи тя да е с електрическо задвижване? Вариантите са единици, а в случай че изключим вановете, то тогава изборът става още по-ограничен. Ако включим в проблема и задоволителен най-малко багаж за няколкодневна отмора, то от бюджетна и сервизно-дилърска позиция, все още EV9 е любимец.

Внушителният SUV модел Kia EV9, който е с съществени габарити дължина 5015 мм, широчина 1980 мм и височина 1780 мм, междуосие от 3.1 метра, и с тегло, което гони 2.7 тона, е създаден въз основата на платформата E-GMP и е първата напълно електрическа кола на марката, интериорът на която е изпълнен в три реда седалки. Електромобилът се предлага във версии с шест и седем седалки, като облегалките на първите два реда могат да бъдат накланяни до полухоризонтално състояние за отмора по време на зареждането на електрическия автомобил на път. В топ-версията, вторият ред седалки може също по този начин да бъде развит на 180 градуса за по-лесна и директна връзка с намиращите се на третия ред.

По отношение на екстериорния дизайн на EV9, най-точното определение може би е самонадеяно безпардонен. Всеки детайл е солиден, акцентиращ и впечатляващ, привличащ погледа и пораждащ страст. За едни тя ще е позитивна, за други не изключително, само че страст ще има сигурно.

В България, EV9 се предлага във върховата си версия GT-Line Launch Edition, която е изпълнена с батериен модул с потенциал от 99.8 kWh и два електромотора за задвижване на четирите колела с обща мощ от малко под 385 конски сили и въртящ миг от 700 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч може да бъде осъществено за впечатляващите 5.3 секунди.

Предвид в действителност огромните си габарити и тегло, Kia EV9 дава обещание добра самостоятелност на придвижване, която съгласно формалните данни на марката, основани на WLTP европейския стандарт на замерване, може да доближи до малко над 500 километра.

Нашата среща с EV9 се състоя и организира в неподходящи за всеки един електрически автомобил условия- негативни температури (от -5 до -10 градуса) и главно магистрално придвижване. С минимално наличие на товар, само че с трима индивида на борда, електрическият автомобил измина първите си 100 километра с магистрална скорост (120-130 км/ч) изразходвайки към 27% от заряда на батерията, което е добър резултат за обстановката и заричане за действителни 500, а и повече, километра в удобни условия и смесен режим на употреба.

За разхода гориво/енергия на всяко транспортно средство, само че най-много при електрическите автомобили, отоплението и климатизацията са от извънредно основно значение. Много огромна част от силата на батерията по време на пътуването ми- по груби сметки сред 6 и 10 kWh на 100 километра, беше трансформирана под формата на топъл въздух (почти от самото начало на оптималната степен), както и за затопляне на седалките- още веднъж на оптималната степен.

На базата на наблюденията ми в неподходящи условия дръзвам да настоявам, че в малко по-топло време и в комбинирани условия на употреба, EV9 е в положение да предложи чиста подвижност с консумация на доста под 30 kWh на 100 километра. На фона на респектиращите габарити, тегло, размер на интериора и употреба, този индикатор е доста добър. Допълнително усъвършенстване в свободния пробег може да бъде реализирано и с помощта на системата за регенериране на спирачната и инерционната сила, която също по този начин дава опция и за управление на ускорението с един педал (i-PEDAL).

По отношение на зареждането, с помощта на 800V бордовата си система, KIA EV9 идва с опция за ултрабързо зареждане, което в оптимални условия- преподготвена батерия и подобаваща зарядна инфраструктура (до 210 kWh), дава обещание генериране на заряд от 10% до 80% за към 25 минути.

Без целесъобразното " затопляне " на батерията и още веднъж при съществени минусови температури, EV9 съумя да поеме/издърпа и задържи постоянен пиков заряден потенциал от съвсем 150 kW, като генерира съвсем 49 kWh (42%-83% заряд на батерията) за 26 минути.

По отношение на маневреността, EV6 се ръководи като огромна кола и постоянно би трябвало да се има поради фактът, че там където кардинално може да бъде паркиран общо взето който и да било различен лек автомобил, флагманът на KIA няма да може.

Предвид габаритите, пътното държание на електрическия автомобил изненадва с маневреност и лекост на ръководството, окачването е плътно, само че удобно и чудесно решение за придвижване на дълъг път. Налични са три съществени режима- Нормален, Спортен и Еко, както и един, който може да бъде персонализиран по отношение на желанията на лидера.

Допълнителен комфорт в интериора внасят предните ергономични седалки, които идват с функционалност за затопляне и вентилация, както и с масажна функционалност за лидера. Стилните железни приложения, функционалността за понижаване на външния звук и аудиосистемата MERIDIAN също способстват за цялостната задоволеност.

Удобен захват и добра противоположна връзка с пътя предлага и многофункционалният волан, който е изпълнен с четири спици в хоризонтално направление.

Като цяло, вътрешността на KIA EV9 е изпълнена в минималистичен жанр, като прави усещане просторът сред предните две седалки, както и елегантната стилистика и схематичност на предното табло. Основен детайл тук е цифровизираната повърхнина на комбинацията инструментален панел и бордова система, която е изпълнена с подсъзнателен и бърз интерфейс, забавно разграничени от контролите на вентилационната система. Под централния екран, в една низина, са интегрирани скрити тактилни бутони с подсветка за бърз достъп до навигацията, мултимедията, обичани приложения и главно меню, както и ръководството на климатичната система.

Като материали, цветове и стилистични решения, при EV9 са заложили на приятни за окото и ръка оформления, рециклирани и рециклируеми материали, а едно от най-интересните е това на подглавниците на предните седалки, външният силует на които е мрежест.

Предлаганата в България версия на KIA EV9 идва общоприетоо с действително всичко налично от марката във връзка с системите за повишение на сигурността и асистиране на ръководството, редица спомагателни решения, като система V2L (Vehicle to Load) и V2V (Vehicle to Vehicle) за зареждане на външни електрически принадлежности и други електрически автомобили, и единствените налични благоприятни условия за надграждане са свързани с поръчката на по-специфично цветово осъществяване на екстериора.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР