От Леонид Селиктар Още в момента, в който получих поканата

...
От Леонид Селиктар Още в момента, в който получих поканата
Коментари Харесай

SKODA 4×4 Winter Experience: Снежна приказка

От Леонид Селиктар

Още сега, в който получих поканата за SKODA 4×4 Winter Experience знаех, че преживяването ще си коства шестте полета и двата дни пътешестване от София до Йостершунд, Швеция, и назад. В последна сметка се оказа, че съм подценил предлагането, което се оказа доста по-мащабно и удовлетворяващо от упованията ми.

Просто не всеки ден, а и не всеки може да каже, че е пробвал цялата настояща 4х4 гама на една марка в неповторимите условия, които може да предложи единствено едно замръзнало- на 40-50 сантиметра, и затрупано със сняг езеро на другояче самичък по себе си езерният остров Фрьосон.

Ледът и снегът са тези пътни условия, които дават опция да се увериш по допустимо най-хубавия и точния метод в своите благоприятни условия и безвредно на преминеш границата им в следена среда с ясната убеденост, че след края на твоите умения има десетки системи за дейна сигурност, които да възстановяват обстановката.

SKODA 4×4 Winter Experience ни предложи опция за малко, само че извънредно интензивно, тестово шофиране на цялото семейство модели на SKODA със задвижване на четирите колела. В наличното портфолио бяха включени представители на Octavia, Karoq, Kodiaq и Superb с класическо ДВГ задвижване, само че и на най-новите напълно електрически пазарни оферти на марката в лицето на Enyaq iV и Enyaq Coupe iV в модификациите им 80x и RS.



За да показват опциите на своите серийни коли, всеки един от които беше оборудван с гуми с шипове, само че с много минималистични измерения, от SKODA бяха оформили няколко разнообразни като предопределение и настройка трасета. Опознавателното упражнение беше типичен слалом с последна зона за тестване на спирачната система и действителното държание на спирачната антиблокираща система в условия на рискова пътна повърхнина.

На основаното с концепцията да показва равнището на непоклатимост на пътя, което оферират колите им, екипът на SKODA се сблъска с няколко в действителност надъхани задгранични сътрудници, които надали схванаха, че другояче впечатляваща им снежни дрифтове сред колчетата се получиха не вследствие на техните умения зад кормилото, а с помощта на необикновено прецизната и бърза работа на интегрираните системи за повишение на дейната сигурност, с които бяха оборудвани всички налични тестови коли.

Останалите три трасета, които бяха подготвили от SKODA, бяха основани с концепцията да предложат опция за тестване на пътното държание на колите, включително и на напълно електрическите, в по-свободна и предразполагаща към по-своеволно шофиране конюнктура.

Чистият, а тук-там заснежен и влажен лед, бяха отличната среда, в която компанията да показва качествата на своите 4х4 коли. Благодарение на комбинацията от системи за дейна сигурност, интелигентно систематизиране на мощността при 100% електрическите модели и гумите с шипове, трите трасета се трансфораха в детска площадка за възрастни, на които всеки един от нас получи опция да тества двата съществени вида задвижване на четирите колела, които компанията предлага в сегашния момент- при класическите си модели с мотор с вътрешно горене (ДВГ) и при 100% електрическите (BEV).

При ДВГ пазарните си оферти, Skoda Auto интегрира електронно ръководен многодисков съединител, като настоящето, шесто, потомство е с съвсем 0,8 кг по-леко от своя предходник. Използваното масло с ниско търкане, пониженото авансово натоварване на лагерите и усъвършенстваното вътрешно смазване обезпечават усъвършенствана успеваемост и по този метод по-нисък разход на гориво.

Интегриран ръководещ блок обезпечава впечатляваща бърза реакция, а наборът датчици непрестанно наблюдават параметри като скорост на колелата, ъгъл на завиване на предните колела, напречно и надлъжно ускоряване на автомобила, позиция на педала на газта, скорост на мотора и въртящ миг. Въз основа на тези данни блокът за ръководство на многодисковия съединител пресмята и координира оптималното предаване на въртящия миг към всяко колело в границите на милисекунди.

При BEV модификациите на SKODA- Enyaq iV и Enyaq Coupe iV в модификациите си 80x и RS (Enyaq iV 80x идва с мощ от 265 конски сили, а спортното RS iV осъществяване с такава от 300 конски сили), осъществяването на задвижването на четирите колела е с по един електромотор на ос, като от компанията споделят, че екипът й е постигнал успеваемост на задвижването от над 90%, което е гаранция и за висока успеваемост. Тъй като системата не разчита на карданни валове, съединители или диференциали, няма механична връзка сред двата моста, което я прави доста бърза и високоефективна. Електронното ръководство на електродвигателите е толкоз незабавно и безпрепятствено, че всички корекции, направени във връзка със системите за подкрепяне, остават безусловно незабелязани от лидера.

За в допълнение успокоение и облекчение на лидера, 4х4 версиите на Karoq и Kodiaq разполагат със особено конфигуриран режим Сняг в Driving Mode Select профилите, като при Octavia, Superb, Karoq и Kodiaq е разполагаем също по този начин и режим за придвижване отвън общоприетите пътища (Off Road), който остава деен до скорост на придвижване от 30 км/ч и идва с спомагателна асистенция във връзка с оптималното тръгване от място, подобряването на сцеплението и спирачните параметри, както и с функционалност за подкрепяне на спускането по надолнище.

При напълно електрическите коли на SKODA е разполагаем режим Сцепление, при който при придвижване със скорост от до 20 км/ч задвижването се реализира и посредством четирите колела. При избор на този режим, лидерът автоматизирано може да разчита на по-добро сцепление с пътя и вследствие на електронното ограничаване на оптималната стойност на подаваният въртящ миг, превключването на настройката на окачването на Soft и други.

С начало на развойната си активност в региона на задвижването на четирите колела от 40-те години на предишния век и с непрекъснато портфолио в моделната гама от 1999 година, сега, SKODA Auto предлага извънредно богата гама от общо шест съществени модела и модификации, налични в осъществяване с четири задвижващи колела, и може да се похвали с повече от 1.25 милиона продадени 4х4 коли от 1999 година насам.

Наличните съществени версии и модификации обаче са доста повече- Octavia 4×4, Octavia Combi 4×4, Octavia Sportline 4×4, Octavia Combi Sportline 4×4, Octavia RS 4×4, Octavia Combi RS 4×4, Karoq 4×4, Karoq Sportline 4×4, Kodiaq 4×4, Kodiaq Sportline 4×4, Kodiaq RS 4×4, Superb 4×4, Superb Combi 4×4, Superb Sportline 4×4, Superb Combi Sportline 4×4, Superb Scout 4×4, Enyaq iV 80x, Enyaq RS iV, Enyaq Coupé iV 80x и Enyaq Coupé RS iV.

Тези коли се радват на мощен потребителски интерес, като през предходната година от марката регистрират производството на повече от 106 000 единици.

Най-голямо търсене на 4x4 колите на SKODA Auto като численост има в Германия (136 889 ед), само че в Исландия дяловото систематизиране е най-голямо- 87.6% от всички коли на марката продадени през предходната година са били със задвижване на четирите колела.

Най-продаваната 4х4 кола на Skoda през предходната година е била Kodiaq, производството на която пък е било на равнище от 45 170 единици.

Най-новото 4х4 пазарно предложение на SKODA- ENYAQ RS iV, беше обявено от марката в края на октомври предходната година, следвайки ENYAQ COUPÉ RS iV и разширявайки в допълнение модификационното семейство на ENYAQ iV.

Подобно на , ENYAQ RS iV идва с два електромотора с обща мощ от 300 конски сили и задвижване на четирите колела.

SKODA ENYAQ RS iV, която с изключение на добавена динамичност на пътя и тематично осъществяване на екстериора и интериора, дава обещание и свободен пробег от над 500 километра, получи общоприетоо спортно окачване, избор сред 20- и 21-цолови алуминиеви джанти и опция за презареждане на интегрираната батерия (82 kWh) с потенциал от до 135 kW. Благодарение на последната функционалност, електрическият автомобил може да генерира заряд от 10 до 80% за единствено 36 минути.

Друга отличителна специфичност на ENYAQ RS iV е нарастването на оптималната скорост на придвижване с 20 единици до 180 км/ч. Благодарение на въртящият миг от 460 Нм на електрическата си задвижваща система, електрическата кола е в положение да предложи опция за ускоряване от 0 до 100 км/ч за 6.5 секунди.

Като в допълнение съоръжение, от SKODA оферират Adaptive Chassis Control (DCC), което идва с четири съществени режима- Eco, Comfort, Normal и Sport, както и спомагателен, който може да бъде персонализиран от лидера. Наличен също по този начин е още един- Traction, за който от SKODA разясняват, че е съвършен при придвижване по черни или мокри пътища.

Изключително прочувствен акцент в приключението 4×4 Winter Experience на SKODA беше опцията да се докоснем, въпреки и единствено от пътническата седалка, и до новата версия на спортната Fabia RS Rally2, в компанията на одобрените водачи Андреас Микелсен и Емил Линдхолм на Skoda Motorsport.



Горната опция ни разреши да забележим от първо лице какъв брой необикновено малко можем да караме ние на лед и сняг, и какъв брой необикновено доста повече могат професионално квалифицираните спортни коли спрямо който и да било различен сериен автомобил.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР