От Леонид Селиктар Макар и не първи изцяло електрически модел

...
От Леонид Селиктар Макар и не първи изцяло електрически модел
Коментари Харесай

Volvo C40 2024: Електрическата офанзива с нов устрем

От Леонид Селиктар

Макар и не първи напълно електрически модел в портфолиото на марката, при анонсирането си на пазара напролет на 2021 година, Volvo C40 беше " натоварено " с извънредно сериозната задача да сложи същинското начало на трансформирането на компанията към производител на само и единствено 100% електрически коли.

Крайният период, който си сложиха от Volvo доскоро повече от две години, бе за довеждане докрай на трансформацията и в случай че съдим по продажбените резултати на марката, тактиката се следва доста тъкмо и дейно.

През 2021 година, продажбите на Recharge гамата на марката, в която са включени единствено изцяло електрически или коли със зареждаема (PHEV) хибридна задвижваща система се усилиха с 63.9% по отношение на 2020 година и образуваха 27% от общите продажби на компанията.

Година по-късно, Volvo анонсира, че за календарната 2022 година, Recharge фамилията е генерирало 43.8% от общите продажби на марката в международен мащаб, а общата реализация на 100% електрическите й коли е достигнала равнище от 66 749 100% коли или със 159.5% повече спрямо 2021-а.

Към края на октомври и след 14 следващи месеца с растеж в продажбите си в световен мащаб, Volvo Cars навлиза в последното тримесечие на 2023 година продадени 214 571 представителя (+44%) на Recharge фамилията си. От тях 91 118 са били напълно електрически коли (+125%), а 30 271 от тях пък (+110.6%) са били представители на C40- първата кола на марката, която е налична само и единствено в електрически вид.

През двете си години пазарно наличие, Volvo C40 получи няколко забавни развития на софтуерната база, само че най-важното от тях настъпи при започване на тази година и дава обещание да бъде доста сериозен спомагателен тласък за постигането на няколкото междинни и обща последна цел- 50% дял на 100% електрически и 50% на PHEV хибриди до 2025 година, напълно електрическа гама от 2030 година натам и трансформацията на марката в климатично неутрална до 2040 година.

Основните промени при Volvo C40 в моделното му потомство 2024 година са свързани със задвижващата система и преосмислянето на концепцията за задвижващи колела. Обновената версия на електрическия автомобил идва в две съществени конфигурации- със задно и със задвижване на четирите колела, както и с избор сред два електромотора и две акумулатори в първата от тях.



Двете нови едномоторни версии на C40 идват в модификации с батериен детайл с приложим потенциал от 69 и 78 kWh, като надлежно наличните мощности са 238 и 252 конски сили. Втората от версиите е и новият първенец във връзка с свободния пробег в портфолиото на модела, като дава обещание опция за изминаването на до 581 километра. Едномоторното C40 с по-малката батерия идва с самостоятелност от до 478 километра, само че сходно на по-мощната е в положение да се форсира от 0 до 100 км/ч за 7.3 секунди.

Ако покупката на C40 2024 обаче е обвързана с желанието за върхова динамичност, то тогава изборът е единствено един- двумоторната TwinMotor трансформация, която идва с интегриран батериен блок с потенциал от 78 kWh и мощ от 408 конски сили. Тук времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч е впечатляващо малко- едвам 4.7 секунди , само че в това време от Volvo дават обещание също по този начин впечатляваща самостоятелност от до 550 километра, което пък е много съществено нарастване спрямо миналата еволюция на топ-версията на електрическия автомобил и наличните там до 451 километра пробег.

По време на медийното показване на обновеното Volvo C40 в България, формалният вносител на марката в страната- Мото-Пфое, провежда и мил съревнование, което заради естеството на пистата, се организира нe в класическата отдалеченост 1/4 миля, а на права с дължина от 200 метра.

Благодарение на профилираната инсталация на RaceBox, с която беше оборудван всеки един от четирите налични представителя на C40- със задвижващата TwinMotor система, само че с разнородни гуми- летни, зимни и всесезонни, записаните времена бяха повече от впечатляващи и консистентни.

Според резултатите, предоставени ни от , междинният индикатор за класическото ускоряване от 0 до 100 км/ч е 4.621 секунди. Най-доброто от измерените времена е 4.511 секунди, а най-слабото- 4.686 секунди.

Обновеното C40 идва също по този начин със съществено преимущество и във връзка с батерийната си технология. В резултат на нанесените оптимизации по модулите, блока като цяло и ръководещия механизъм, той към този момент предлага опция за презареждане на бърза станция с потенциал от до 200 kW. При най-благоприятен заряден развой, батерията предлага опция за дозареждане от 10% до 80% за 28 минути , при индикатор от към 40 минути в пилотната версия на модела от 2021 година.

Интересен миг в задвижващата система на Volvo C40 е неговата система за регенерация на инерционната и спирачната сила, която разрешава електрическият автомобил да бъде ръководен с един педал посредством функционалността One Pedal Drive. При нейното активиране, лидерът умерено може да работи единствено с педала на газта, като за намаляването на скоростта не е належащо натискането на спирачния подобен, а функционалността се поема от регенеративният модул, който паралелно с това дозарежда и интегрираната батерия.

При C40 2024, интегрираната система One Pedal Drive работи или по-скоро има три режима- Изключен, Активен и Авто, като за първите два не е належащо в допълнение обяснение. Третият обаче е по-интересен, като дава обещание автоматизирано контролиране на спирачното изпитание според от дистанцията до транспортното средство начело или казано по-точно: в случай че пред вашия автомобил няма различен, то One Pedal Drive не се задейства и за безвредното придвижване би трябвало да се работи и със спирачния педал, само че в случай че има, то системата поема напълно и автоматизирано функционалността по намаляването на скоростта за поддържане на безвредно разстояние с транспортното средство начело.

В дизайна на Volvo C40 не се следят промени, като моделът продължава да показва стилна купеобразна SUV форма и изненадващо на фона на скосената си задница вътрешно пространство и най-много за пасажерите на задния ред седалки.

Интериорът на модела е характерен образец за философията на Volvo " формата следва функционалността ", като е изпълнен без естествена кожа, с минималистични, само че ергономични седалки, комфортни и добре разпределени във вътрешността отделения за по-малки предмети, дизайн детайли с топографска стилистика и подсветка, отлична композиция сред цифровизирани повърхности и типичен контролери и бутони, и други.

Минималистична, само че за сметка на това с всички преимущества на бордовата операционна система Android Automotive OS е и инфо-комуникационна и мултимедийна система на електрическия автомобил. Тя идва с набор непосредствено интегрирани решения и приложения от Гугъл, като виртуалния помощник Гугъл Assistant, Гугъл Play Store, Гугъл Maps, Waze и други.

Благодарение на интернет свързаността си и OTA (over-the-air) отдалечени актуализации на бордовата система Volvo C40 2024 си подсигуряват, че ще " старее " чудесно с възстановяване на заводските системи и приложения, и прибавянето на нови функционалности във времето след напускането му на поточната линия.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР