От Леонид Селиктар Годината е 1972 и Honda представя пред

...
От Леонид Селиктар Годината е 1972 и Honda представя пред
Коментари Харесай

Новата HONDA CIVIC : Позната непозната

От Леонид Селиктар

Годината е 1972 и Honda показва пред света един автомобил, който има за цел да предложи на потребителите извънредно рационален и конкурентен артикул, с акцент по едно и също време върху комфорта и практичността, а на конкуренцията ясна поръчка за претенциите на марката към нови сегменти и нови пазари. 50 години и повече от 27.5 милиона осъществени представителя по-късно, Civic е същинска емблема както за компанията, по този начин и за автомобилната промишленост като цяло, освен на родния й пазар, само че и в световен мащаб.

През пролетта на тази година, Honda показа потомство номер 11 на Civic, което паралелно с лансирането си на главните европейски пазари през есента, към този момент е налично за закупуване и в България.

С новата генерация на CIVIC, която стана един от шестте автомобила достигнали финалната фаза на състезанието AUTOBEST 2023 и ще премери сили за крайното отличие от Honda показват едно свое доста забавно качество- безусловно да преобразят един модел сред обособените поредни генерации, само че в това време трансформацията да е направена по подобен метод, че да наподобява към този момент позната, а от там и доста лесна за разбиране.

Civic 2022 не прави изключение и стъпва на пазара със стилистика, която прилича извънредно доста на познатите от миналата генерация на модела дизайн решения. При новото потомство на модела обаче всички остри, обемни и изтеглени линии и размери са прелестно загладени и в допълнение стегнати, като общият резултат е едно купе, което наподобява по едно и също време елегантно и спортно.



Абсолютно сходна е и обстановката в интериора на автомобила, където откриваме познати непознати дизайн решения. В резултат на решението на екипа на Honda да отделят екрана на инфо-комуникационната и мултимедийна система, която предлага безжична съгласуваност за мобилен телефон с Apple CarPlay и Android Auto, над предното табло, последното наподобява доста по стилно и монолитно. Цялото чувство е подчертано и посредством забавна решетка с ромбоидни шарки, разпростряла се от единия до другия завършек на таблото и " скриваща " зад себе си въздуховодите, със съответните им регулиращи се ламели.

Друга забавна специфичност на вътрешността на новия Civic е обвързвана с обстоятелството, че до момента в който огромна част от европейските, а и международните автомобилни производители, по всякакъв начин се пробват да заменят механичните превключватели със сензорни или тактилни бутони и повърхности, Honda продължава да предлага отличен баланс сред класическо и цифровизирано ръководство на главните подфункции.

Директната връзка сред колата и водача- кормилото, предлага типичен кръговиден дизайн с отличен захват, както по повърхността на двете хоризонтални спици са интегрирани комфортни бутони за достъп мултимедията, гласовите команди, круз-контрола, системата за предизвестие и задържане на колата в пътното платно при несъзнателно секване на осевата линия и други.

За цялостната задоволеност на борда на новия Civic способстват съществено и напълно новите предни седалки, които оферират отличен комфорт при по-дълъг път и спомагателна опора в завой.

Колкото и тривиално, само че и обикновено, да звучи въз основата на това, че е най-новото пазарно предложение на Honda, новият Civic е най-технологичната кола, която марката предлага сега на пазара. Единственото изключение несъмнено е уникатът , само че там обстановката е извънредно друга вследствие на 100% електрическото задвижване и цялостната концепция на модела.

Електрификацията е главен акцент при новото потомство на Civic, като тук тя е изпълнена под формата на познатата от други модели на марката хибридна задвижваща система e:HEV. Тя е изпълнена с новоразработен високоефективен четицилиндров, двулитров мотор с вътрешно горене, стилен батериен модул и два дребни електромотора- единият дава отговор главно за задвижването и/или подпомагането на придвижването, а другият за дозареждането на батерията. Общата оптималната мощ на хибридната задвижваща система доближава забележителните 184 конски сили, а оптималният въртящ миг е 315 Нм.

Горната софтуерна база сигурно предлага капацитет за достигането на още по-впечатляващи индикатори, само че от Honda целеустремено не са се " разпуснали " в преследване на високи достижения, следвайки своята изначална тактика да оферират уравновесени артикули, които да са виновни както към " джоба " на потребителя, по този начин и към околната среда. За всички останали случаи към този момент въпреки всичко има нов .

Подобно на останалите e:HEV пазарни оферти на Honda, и при новата генерация на Civic от лидера не се изисква безусловно никаква интервенция във връзка с електрификацията. Единствената " отговорност " е обвързвана с избора на съответен режим- Eco, Normal, Sport или напълно новия с опция за персонализиране Individual. От там нататък системата сама избира по кое време колата може да се движи в 100% електрически режим, в хибриден или единствено вследствие на работата на мотора с вътрешно горене. На водача и неговите пасажери остава единствено удоволствието от ръководството и придвижването, както и приятната изненада от междинния разход на гориво. По време на нашето тестово шофиране показанието бе под 5.4 литра на 100 километра (София-Белчин-летище Сапарева Баня- Дупница-Перник-София), а с малко по-сериозно привикване, колата има капацитет и за разход от под 5 литра на 100 километра.

Изключително прелестно е и общото преживяване на борда на новия Civic, като значим фактор за това са променените габарити на колата. Резултат на увеличеното с съвсем 4 сантиметра междуосие и по-широката стъпка на задната ос, пасажерите на задните седалки автоматизирано получават повече шир, като той е изключително осезателен в региона на краката.

Новият Civic предлага съществени преимущества и във връзка с сигурността на пътя, вследствие на разширението на функционалностите на пакета за повишение на сигурността Honda SENSING. Автомобилът е в положение да " вижда и разпознава " още по-добре пътните знаци, другите транспортни средства, маркировката, пешеходците и велосипедистите с помощта на новата си широкоъгълна (100 градуса) предна камера, както и на пилотните за модела сонарни сензори- четири в предната и четири в задната част на купето.

Интересно и положително пристигнало усъвършенстване при новата генерация на Civic са и предните светлини на автомобила, който оферират работа както в красически ръчен режим на превключване, по този начин и в автоматизиран, който минава от къси на дълги извънредно бързо и съответно на фона на външната светлина и приближаващите в насрещното платно транспортни средства.

От Honda споделят, че инженерите на компанията са нанесли съществени усъвършенствания и при системата за отбягване на удар, системата за задържане на транспортното средство в пътното платно, спирачният помощник и други, а цялата софтуерна база е надградена с още по-добре оразмерено и подсилено в най-застрашените при злополука зони купе.

На фона на цялата високотехнологичност, усъвършенстван комфорт и ергономия, и нарасналата сигурност, новата генерация на Honda Civic е запазила едно от главните си качества, а точно лекотата- това на цялостното чувство и лъчение, и това на пътното си държание.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР