От Леонид Селиктар Ако има автомобилна компания в света, която

...
От Леонид Селиктар Ако има автомобилна компания в света, която
Коментари Харесай

Nissan Qashqai e-POWER : Последната стъпка преди пълното електрическото задвижване

От Леонид Селиктар

Ако има автомобилна компания в света, която може, а и би трябвало, да бъде посочена като първоносител на концепцията за електрическата подвижност в международен и всеобщ потребителски мащаб, то това сигурно е Nissan. Пионерният за промишлеността 100% електрически и първи по рода си наличен модел- LEAF, продължава да се радва на интерес, а продажбите му от лансирането на родния за марката пазар през 2010 година все още наближават границата от 600 000 екземпляра.

Вече без каквото и да било подозрение може да се каже, че бъдещето на персоналната подвижност е електрическо. На места то към този момент е действителност, тук-там не чак толкоз, само че пътят, изключително в Европа, е начертан и посоката е непроменяемо обвързвана с електрически заряден кабел.

В момента на световния пазар съществуват стотици разнообразни пазарни оферти, задвижващата система на които е напълно електрическа, огромна част от които оферират рационално решение за ежедневна подвижност. Съществуват също по този начин и електрически автомобили, които дават обещание успокоение и при по-свободно придвижване отвън града и на високоскоростни пътища, като ценови оферти има за съвсем всеки потребителски усет и бюджет.

Към момента, главен фактор, най-много в страните, които разполагат с съответна зарядна инфраструктура и възможна данъчна политика за подкрепяне на покупката на електрически автомобил, за взимането на крайното решение за покупката на 100% електрическа кола (BEV), продължава да бъде онази (не)обоснова неустановеност, която е присъща на всяка една сходна внезапна и фрапантна смяна във функционирането/задвижването и общата работа на един добре прочут и изпитан в годините артикул, какъвто е автомобилът.



По горния проблем, главните въпроси въпроси не престават да бъдат "Как се зарежда? ", "Колко мога да мина ", "Колко е скъпо? ", "По-различно ли се кара? " и други сходни.

За да отговори на горните, а и на всички останали, въпроси, както и с цел да предложи един забавен и междинен- сред колите с мотор с вътрешно горене и 100% електрическото задвижване, вид за подвижност, преди няколко години Nissan създаде електрифицираната задвижваща система e-POWER.

Моделите на Nissan, оборудвани с e-POWER система за задвижване, са извънредно известни на родния за марката пазар, като те са част от модификационното съоръжение на разнородни модели- от компактният Note, до напълно новото потомство на X-Trail (https://www.auto-press.net/a:Nissan-с-нов-X-Trail-в-Япония-Видео-), като даже се трансформира в извънредно по тип задвижване за огромна част от тях.

От Nissan гледат на моделите си с e-POWER, която от предходната година идва и във версия за задвижване на четирите колела, като на временен вариант- подобен, който да приготви потребителите за 100% електрическото бъдеще на тяхната персонална или употребена чартърен кола.

Какво обаче се крие под обозначението e-POWER?
Задвижващата система e-POWER на Nissan съставлява електрифицирано решение, при което задвижването на две или четири колела, се реализира само и единствено с електрическа сила. Ако за миг се абстрахираме от така и така ниското равнище на звук на интегрираният мотор с вътрешно горене, Qashqai e-POWER се усеща, държи на пътя и ръководи като един 100% електромобил. Но без това типично за първия допир с BEV автомобил неспокойствие и неустановеност във връзка с зареждането му.

Qashqai е първото пазарно предложение на Nissan в Европа, което се предлага (от септември) с електрифицираната задвижваща система e-POWER. Няма и да е последното, т.к.т от марката оповестиха, че и новият X-Trail също ще се предлага извънредно с този тип задвижване.

При Qashqai e-POWER, задвижващата система е изпълнена със особено създаден за задачата 1.5-литров, трицилиндров бензинов турбоагрегат, който е в положение да генерира оптималната мощ от 156 конски сили, стилен батериен модул, генератор, инвертор, който според от моментните условия и условия от страна на лидера, разпределя сила към колелата, батерията или и двете, и електрическо мотор с мощ от 140 kW (190 конски сили) и въртящ миг от 330 Нм.

Именно последният елемент има виновната задача по задвижването на автомобила. Двигателят с вътрещно горене се натоварва и развърта според от поставяните от страна на лидера условия, както и от моментния заряд на интегрираната батерия.

С оптималната скорост на придвижване от 170 км/ч и опция за ускоряване от 0 до 100 км/ч за 7.9 секунди, e-POWER модификацията на Nissan Qashqai, която с изключение на с промени по технологията си за задвижване, дебютира и с промени в интериора, дава обещание и опция за изминаването на всеки 100 километра със междинен разход на гориво от малко над 5 литра на 100 километра.

По отношение на измененията в интериора, Qashqai e-POWER получава напълно нов сензитивен на досег централен екран в междинната част на предното табло, напълно нов комутатор на предавките на трансмисията, самостоятелен в междинната подпора бутон за придвижване в 100% електрически режим и други.

Друга типична и позната от LEAF технология, която откриваме и при Qashqai e-POWER, въпреки и в малко по-променен вид, е системата e-Pedal (e-Pedal Step), която дава опция на лидера, след къс интервал на привикване, да форсира и понижава автомобила (почти до статично състояние, само че въпреки всичко с минимално движение) само и единствено благодарение на педала на "газта ". ЗА гарантиране на безопосното придвижване, при сработването на системата в режим за понижаване на скоростта и надлежно регенериране на енергия- след отпущането на педала, се задействат и стоп светлините на колата.

Заедно с напълно новата и , Qashqai e-POWER е следващата стъпка, която вършат от Nissan за реализирането на тактиката си Ambition 2030 за реализиране на 75% пазарен микс на електрифицираните си коли в Европа до 2026 година.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР