От края на миналия век в Силистра няма работеща аерогара.

...
От края на миналия век в Силистра няма работеща аерогара.
Коментари Харесай

Приземен "Ту-134" се превръща в зала за творчески дейности

От края на предишния век в Силистра няма работеща аерогара. Откритото през 1970 година летище стопира да действа. До самия бряг на река Дунав обаче, продължава да лежи голям пътнически аероплан. Машината пази парченце от времената, когато гражданската авиация у нас е разчитала на съветските самолети " Туполев ". В града мястото е познато като " Самолета " и даже жилищният квартал носи това име. Пенсионираната бяла птица лежи сред самите блокове на най-североизточната точка в България - тъкмо там, където се събират речната и сухоземната граница сред България и Румъния.

За Димитър Караджов от съдружие " Дуросторум-Дръстър-Силистра " машината " ТУ-134 " е специфична. Както доста други силистренци, точно тук той за първи път сяда пред компютър. Дълго време остарелият аероплан се е употребявал като компютърна зала, оборудвана преди години с първите компютри " Правец ". " Тогава не сме имали компютри по домовете. Беше много атрактивно да дойдеш тук. Като дете си припомням тази зала и сме играли тук ", спомня си Димитър.



Димитър Караджов добавя: " Една от смелите ни фантазии е да реновираме пилотската кабина посредством технологиите на 3D-принтирането. Ще възстановим всички изчезнали бутони и детайли на ръководството ".

В началото на 2021 година възобновяване на емблематичния за Силистра аероплан " ТУ-134 " е на финалната права. След като през годините машината и паркът към нея са били почистени, следва вътрешна реституция. За задачата оказват помощ специалисти от авиомузея в Бургас. Ще се реновират част от истинските седалки. В другата част на самолета ще има разглобяеми маси, пуфове, барбарони за друг вид събития. Ще се сменят пердетата, осветлението, ще се добави и климатична апаратура.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР