От края на март китайските банки блокират транзакции от руски

...
От края на март китайските банки блокират транзакции от руски
Коментари Харесай

Руското производство на електроника е застрашено: китайските банки започнаха да блокират плащанията за компоненти

От края на март китайските банки блокират транзакции от съветски юридически лица за възнаграждение на съставни елементи за сглобяване на електронни артикули, оповестява издание „ Комерсант„, базирайки се на участници на пазара.

Като се има поради, че Китай е в действителност монополен снабдител на тези съставни елементи за Русия, това заплашва със съществени усложнения съветските производители.

От края на март китайските сътрудници изпращат писма до съветски клиенти, в които декларират, че не са получили заплащане посредством китайски банки. Те не са в положение да платят за доставките на съставни елементи и комплекти за сглобяване на електроника („ кит-комплекти “: процесори, корпуси, екрани и други компоненти), в това число сървъри, системи за предпазване на данни, преносими компютри и други артикули. Доставчиците с дълготрайни контракти за произвеждане и доставка на съставни елементи за Русия не вършат изключение. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че Китай на процедура е монополист на пазара на съставни елементи за сглобяване на електроника и дава отговор за 100% от техния международен размер.

От декември китайските банки започнаха да блокират заплащанията за подготвена продукция, а при започване на този месец сходни усложнения породиха и при транзакциите за електронни съставни елементи.

В резултат на това съветските разработчици, които са поръчали съставни елементи в Китай, не могат да сглобяват продуктите си в Русия. Участниците в бранша считат, че казусът може да бъде решен единствено на равнище Централна банка на Руската федерация.

През януари китайските банки започнаха да получават закани за вторични наказания от страна на Съединени американски щати, в случай че се откри, че си сътрудничат с съветски контрагенти и ускориха контрола върху интервенциите си. В разследване на това доста китайски банки стопираха да одобряват заплащания в юани от Русия.

Днес китайските банки блокират заплащанията от съветски клиенти за съвсем всички артикули и услуги.

Проблемът стартира да се разраства през февруари и в този момент е достигнал най-високата си точка, споделя Юлия Шленская, президент на митническия и логистичен брокер KBT. Плащанията не се реализират допълнително от половината от случаите, без значение дали стоките са под наказания, от изпращащата банка или от това коя банка употребява доставчикът. Не е допустимо да се намерят схеми за заплащане, които да разрешават транзакциите от Русия да се реализират с гаранция.

В момента съветските компании се пробват да разработят различни способи за преводи, само че казусът „ ще забави производството на локална електроника с към 6 месеца, защото през идващите 2-3 месеца няма да има доставки на съставни елементи за нито един съветски производител.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР