От края на февруари фактчекинг проектът Provereno.Media е направил 85

...
От края на февруари фактчекинг проектът Provereno.Media е направил 85
Коментари Харесай

Колекция от класически руски фалшификати за войната - Зеленски е наркоман, свастика на козунаците...

От края на февруари фактчекинг планът Provereno.Media е направил 85 разбора по тематики, свързани с нахлуването в Украйна. Главният редактор на плана Иля Бер проучва на съответни образци главните сюжети на съветската агитация.

Украинците са нацисти

На 5 март 2022 година в телеграм канала " Россия 24/7 " се появи видео, в което може да се види шествие с портрет на Степан Бандера, знамената на Украйна и батальон " Азов ", следствията от обстрела на територията на ДНР, както и имитация на Владимир Зеленски: „ И на никое място няма да избягате от фашизма, момчета. Въпреки че не е от Украйна, това е нашият кръст.” Същата имитация, в леко изменен тип, попадна и в заглавието на видеото. Решението на Владимир Путин да изпрати войски в Украйна беше показано като отговор на нацистите.

Дори имат свастики на козунаците

На 23 април 2022 година Readovka разгласява фотография на козунаци, които са украсени с надписа „ Азов “, емблемата на едноименния полк и знамето на Украйна. Според създателя на бележката фотографията е направена в украински супермаркет. В същия ден необикновени кулинарни артикули бяха упоменати от RBC. Снимката беше оповестена в неговия телеграм канал от телевизионния водещ Владимир Соловьов, по-късно коментирана от тогавашния заместник-ръководител на Россотрудничество, някогашния народен представител от Държавната дума Наталия Поклонская.

.

Всъщност фотографията е обработена от графичен редактор. Оригиналната фотография на козунаци, които по-късно станаха „ козунаци със знаците на Азов “, беше оповестена през април 2019 година Взето е от уеб страницата на украинското издание " Факти ". На истинската фотография козунаците са покрити с глазура с нормалната поръска, без рисунки.

Украински възпитаници честват рождения ден на Хитлер

На 20 април 2022 година се навършват 133 години от рождението на Адолф Хитлер. Вълна от изявления минаха в съветските обществени мрежи с една и съща фотография и надпис: „ Просто Лвов. Просто възпитаници. Току-що празнувахме рождения ден на Хитлер. В Украйна, където, както знаете, няма нацизъм. "

.

Ако пуснете тази фотография през услугата за търсене на изображения Гугъл или Yandex, излиза наяве, че тя в действителност е направена на 12 април 2016 година Той изобразява деяние в Деня на космонавтиката в чест на 55-годишнината от първия полет на човек в космоса. Събитието, наречено " Космическо завземане ", се организира в съветската Пенза.

Действието на учениците от Пенза, които честваха 55-ата годишнина от пилотирания галактически полет, беше преосмислено от пропагандистите като деяние на учениците от Лвов, които честваха рождения ден на

Имайте поради, че това деяние беше осмивано в обществените мрежи за неизясненост в същия ден. А през 2019 година полицията в Кузбас сформира протокол по част 1 на член 20.3 от Кодекса за административните нарушавания („ Демонстрация на нацистки знаци “) против локалния деятел и юрист Дмитрий Мирополцев, който разгласява екранна фотография от репортаж за акцията на страницата си VKontakte. Делото беше отнесено до съда, само че съдията зае страната на Мирополцев.

Украинските фашисти получават татуировки

В края на юни 2022 година в медиите и обществените мрежи беше публикувана фотография, за която се твърди, че изобразява украински военнопленник с нацистки знаци по тялото му. Същата фотография разгласява писателят Николай Стариков, както и Gazeta.ru.

.
Реално тази фотография се върти в интернет повече от 15 години. Най-ранната му известна поява датира от 2005 година - тогава, съгласно описанието във фотобанката Getty Images, е направена фотография, правата върху която са благосъстоятелност на известния фотограф Владимир Драчев и организация AFP. На фотографията доктор преглежда пандизчия в беларуски затвор.

Труповете в Буча не са били същински, а в случай че са същински, то това е дело на украинците

На 2 април 2022 година по телевизионния канал Еспресо беше пуснат репортаж за събитията в град Буча. В ефир беше показано видео, снимано от украински бойци: на него се виждат телата на хора в цивилни облекла, някои от тях са с вързани ръце на гърба. На идващия ден, 3 април, съветските медии нарекоха тези фрагменти инсценировка и провокация. Така създателите на телеграм канала „ Войната против фалшификатите “ пишат следното: „ Видеото с телата е озадачаващо: тук на 12-та секунда трупът вдясно движи ръката си. На 30-тата секунда в огледалото за назад виждане трупът сяда. Телата във видеото наподобяват преднамерено подредени, с цел да се сътвори по-драматична картина. Това се вижда ясно, в случай че възпроизвеждате видео със скорост 0,25 от естествената. Този запис беше наново оповестен от канала на Министерството на защитата на Русия.

Всъщност няма зрелище. Това се вижда ясно при възпроизвеждане на видео с положително качество на занимателен каданс: в първия случай има отражения на предното стъкло, във втория - деформиране в изпъкналото странично огледало за назад виждане.

След като самият канал „ Война против фалшификатите “ отчасти призна това, беше пусната нова версия: каналът на Telegram „ Гробище на фалшификатите “ написа на 9 април 2022 година, че труповете са същински, само че са били особено сложени на пътя за инсцениран отчет. И в удостоверение той разгласява видео, на което украинските военни влачат мъртви хора по асфалта с кабел.

Но това също беше машинация. Видеото е снимано на 2 април от кореспондент на Асошиейтед прес (АП) и от него излиза наяве какво се случва в реалност. Боецът, в противен случай, подрежда труповете, оставени по средата на пътя. Той дърпа тялото с кабел, опасявайки се, че е сложено в капан.

Руската войска стреля единствено по военни цели

На 27 юни 2022 година съветските войски нападнаха с крилати ракети украинския град Кременчуг, като освен това унищожиха комерсиалния център „ Амстор “. Първата публична реакция на появяването на фотоси от опустошения търговски център беше известието на Министерството на защитата на Руската федерация, че ударът е бил нанесен с " тъкмо оръжие " по склад за оръжия и муниции, както и че пазарът център, който беше развален от детонацията на муниции, беше " нефункционален ". Руските медии, по предложение на телеграм канала „ Война против фалшификатите “, прецизираха, че центърът сякаш е затворен няколко месеца по-рано, през март. Външният министър Лавров сподели още, че центърът е празен.

Всъщност това не е правилно. Центърът е работил досега на обстрела. Има доста очевидци на това. В интернет са оповестени фотоси и видеозаписи, направени там през последния месец ( един, два, три, четири ), както и фотоси от инспекции, осъществени там в самия ден на офанзивата.

-
На 9 март 2022 година съветската войска унищожи родилното поделение на болница в Мариупол. На идващия ден съветски медии и тогавашни публични лица обявиха, че не е имало обстрел, а известията за жертвите са инсценирани: „ Предполагаемият въздушен удар, който е осъществен, е изцяло проведена провокация за поддържане на антируското неспокойствие измежду западната аудитория. “ " Российская газета " разгласява на уеб страницата си публикация, озаглавена " Още един фалшив на Запада: жена, снимана в родилния дом в Мариупол, се оказа гримирана манекенка ".

В реалност се оказа, че блогърката за хубост Мариана Подгурская, която влезе в фрагмента, в действителност е бременна и е в болница, отчетът и обстрелът са същински. Скоро пропагандистите трябваше да признаят това, само че в подмяна измислиха нови, взаимно спорни версии, с цел да вдъхновят публиката с концепцията, че тук не можете да стигнете до дъното на истината.

Те желаеха да атакуван Русия

Съобщения за украински награди за завладяването на Крим се появиха за първи път в каналите на Telegram на 24 март 2022 година Уточнява се, че „ ударната група на въоръжените сили на Украйна е възнамерявала нахлуване против Крим, освен това с военноморска поддръжка от страните от НАТО “. А самите медали се твърди, че са открити от съветски бойци в хванатата от тях военна работа в Херсонска област. По-късно тази информация беше препечатана от съветски медии, базирайки се на същите телеграм канали. Новината беше коментирана и от писателя Захар Прилепин, ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин, кореспондента на КП Едуард Чесноков и други. Смисълът на техните мнения се свеждаше до обстоятелството, че в този момент има доказателство: в случай че Русия не беше почнала специфична интервенция, Украйна щеше да нахлуе в Крим.

.

Никой не е виждал същински медали, а оповестените фотоси миришат на менте от километър. Първо, в украинската деловодна работа президентът издава „ укази “, а не „ заповеди “ (ето образец за указ). Второ, позволена е неточност в буквите на президента на Украйна. Владимир Зеленски на украински правопис не е Александрович, а Олександрович. Тоест верните букви на президента са V.O., а не V.A. Трето, президентът на Украйна не употребява бащино име в публични документи, а подписва „ V. Зеленски " (ето образец ). Четвърто, във всички публични документи на Украйна написа „ Автономна република Крим “, а освен „ Крим “.

Украйна не съществува, а Зеленски е наркоман

В края на февруари 2022 година в съветските обществени мрежи се появи сензация: по време на разискването на руско-украинския спор в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации генералният секретар на Организация на обединените нации Бан Ки Мун съобщи на 7 април 2014 година, че Украйна „ не е кандидатствала за гранично освобождение от 1991 година, тъй че страните Украйна не съществуват. "

.

.

Съдейки по уеб страницата на Организация на обединените нации, който съдържа стенограми от всички съвещания на Съвета за сигурност, членовете на съвета не са се събрали този ден. Няма следи от сходно изявление на Бан Ки Мун. И въобще, на никое място, на различен език с изключение на съветски, няма такава информация.

Най-ранното споменаване на това изказване в интернет беше открито в обява, подписана от харковската обществена активистка Ирина Хижняк, която се базира на " британския канал " Thames-TV ". Но подобен канал не съществува. Освен това Организация на обединените нации въобще не дава отговор за решаването на въпросите за одобряване на държавните граници. В същото време, на 26 юни 1945 година, Уставът на Организация на обединените нации, който поставя основите на организацията, е подписан от представители на 50 страни - измежду тях са освен Съветският съюз, само че и настрана Украинската и Беларуската ССР. През 1991 година Русия, Украйна и Беларус стават техни правоприемници надлежно в Организация на обединените нации.

Зеленски смърка кокаин

В интернет има няколко известни видеоклипа, които трансформират украинския президент Володимир Зеленски в наркоман. Например в един, излъчен през април 2022 година, Зеленски води видео диалог с милиардера Илон Мъск и до момента в който камерата се движи над маса, може да се види купчина бял прахуляк. Всъщност това е фалшификат, в истинското видео няма пудра.

А в друго Зеленски самичък признава своята взаимозависимост. Питат го дали са правилни слуховете, че седи на кока. На което Зеленски дава отговор: „ Страхотно! ужасно Енергия номер едно, съществено. Това е сила за целия ден. В седем сутринта станах, разходих кучето и в действителност смъркам опиати. Това е режимът, в който пребивавам. Съветвам всички. Само не тежки опиати, тъй като денем желаете да спите. И това зареждане ми стига до вечерта.

Всъщност това видео е компилация от думите на Зеленски от изявление, което той даде, преди да стане президент през януари 2019 година По-специално, на осмата минута той дава отговор на шегата на интервюиращия за слуховете за използването на кокаин: „ Страхотно! ужасно Не, седнал съм на бяло, само че на стол. Не е кока-кола. Не използвам опиати. " И тогава той признава: „ Мирише на кафе, тъй като в действителност съм привързан към кафето. Много обичам кафе, правилно е. И доста обичам кафе. Не използвам никакви медикаменти “.

Западът желае да убие Русия

Твърди се, че американският посланик Збигнев Бжежински написа в книгата: „ Новият международен ред ще бъде построен против Русия, върху руините на Русия и за сметка на Русия. Украйна за нас е челен пост на Запада против възобновяване на Съветския съюз. Цитатът на Збигнев Бжежински за новия международен ред върху руините на Русия се върти години наред в съветските медии, рускоезични блогове и обществени мрежи ( Prvi канал, Esquire, Business Newspaper, LiveJournal, Фейсбук ).

Всъщност Бжежински в никакъв случай не е писал сходно нещо. В книгите му има спорни хрумвания. Цитатът е изцяло фиктивен и се появява за първи път в края на 90-те години на предишния век в един от маргиналните съветски антизападни вестници, било то в Дуел или Севастополская истина.

Същият Бжежински твърди, че Украйна ще помогне на Запада с разпадането на Русия, „ където измяната е норма на публичния морал “. Всъщност Бжежински също не е споделил това. Псевдоцитат през ноември 2018 година за първи път беше представен от украинския политически специалист Дмитрий Спивак в ефира на телевизионния канал NewsOne. След това се популяризира в целия родолюбив сегмент на съветския интернет. Но тази фраза има и идеологически предходник.

В статията„ Независимая газета “ от 14 февруари 1997 година Никита Михалков декларира: „ Наскоро някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Збигнев Бжежински произнесе мистериозна фраза: „ След разрушаването на комунизма съветското православие остана единственият зложелател на Америка “. Михалков обаче не даде данни по кое време са били изречени тези думи от устата на Бжежински. Няма следи от сходно изказване и на британски. Между другото, Бжежински в никакъв случай не е бил държавен секретар на Съединени американски щати и, доколкото е известно, в никакъв случай не се е срещал с Михалков. Тоест режисьорът, по всяка възможност, е измислил този откъс.

Ухапвания от комари и други биологични оръжия

От 2014 година в медиите се появяват известия за секретни лаборатории в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, в това число Украйна, където по поръчка и с пари на Съединени американски щати се създават биологични оръжия. Някои текстове прецизират, че би трябвало изборно да се насочва единствено към славяни или единствено към руснаци. От началото на войната това се трансформира в непрекъсната тематика за подправени вести, които идват от съветското министерство на защитата (например тук и тук ).

По-специално, на 16 юни 2022 година Министерството на защитата направи различен отчет за военните биологични действия на Съединените щати в Украйна, като се концентрира по-специално върху плана Pi-268. Целта на плана беше да се сътвори вирус, кадърен да заразява комари, които придвижват жълта тресчица, зика и денга. Освен това Киевският народен университет. Тарас Шевченко към този момент приключи създаването на вирусен препарат, който беше доставен в Съединени американски щати „ за полеви аеробиологични проучвания “.

Десетки огромни съветски издания и телевизионни канали в същия ден оповестиха, че „ Съединени американски щати възнамеряват да разпространят вируса посредством ухапващи комари “, предоставяйки на изявленията си истории за подозрителни огнища на инфекциозни болести. Те подцениха обстоятелството, че вирусът, съгласно документите, представени от съветското министерство на защитата, не визира хората, а комарите, единствено с цел да не могат да придвижват изброените нагоре заболявания.

Мъдрите хора на Запада се опасяват от Русия

Твърди се, че немският канцлер Бисмарк е споделил: „ Знам стотици способи да измъкна съветска мечка от леговището й, само че нито един да я прогоня назад “. Цитатът на Ото декор Бисмарк се споделя интензивно от потребителите на VKontakte, Фейсбук, Twitter и други обществени мрежи. Особено постоянно той стартира да се разгласява от края на февруари 2022 година в обществени страници, отдадени на поддръжката на съветската войска и политическото управление на страната. Тази фраза обаче се приписваше на Бисмарк и преди - да вземем за пример през 2016 година артистът Олег Газманов я разгласява в блога си.

Поговорката за " съветската мечка в бърлогата " е формирана за Бисмарк от руския публицист Валентин Пикул. В нито един алманах с речи на „ стоманения канцлер “ няма такава фраза. Тя се появява в съветски блогове в средата на 2000-те и става известна през 2014 година, с началото на войната в Украйна. Може да се допусна, че това е креативна преправка на думите „ Германия е непобедима единствено до момента в който не допре съветската мечка в леговището й “. Тази фраза в действителност принадлежи на Бисмарк, само че не действителна, а литературна - такива думи бяха сложени в устата на неговия воин от руския публицист Валентин Пикул, създател на историческия разказ „ Битката на стоманените канцлери “.

Тачър се опасяваше от съветското храчене

Твърди се, че английският министър председател Маргарет Тачър е споделила: „ Ако плюете Русия, тя сама ще се унищожи. И в случай че Русия плюе, половината свят ще се задави. Тази фраза от дълго време се върти в медиите. В началото на нахлуването в Украйна, на 24 февруари 2022 година, тя беше представена в обръщението си „ към водачите на Съединени американски щати, Европейски Съюз, НАТО, Англия и други страни “ от деец от руската инвазия в Афганистан, някогашният губернаторът на Московска област Борис Громов: „ Спомнете си по какъв начин М. Тачър… Това е вашата класика! “

Във всички речи, публикации и изявления на „ желязната лейди “ няма такава фраза или мисъл, сходна на нея.

Скоро западът ще изгони украинците

През май 2022 година имаше известия, че Обединеното кралство възнамерява да депортира украински бежанци в Руанда. Публикация за това разгласява първо в Telegram, а по-късно и във Фейсбук формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова. Тогава съветските медии разпространиха информация за Захарова.

Всъщност става дума за въвеждането на обща регулация във връзка с незаконните мигранти, която беше разисквана и готова доста преди началото на войната в Украйна. Публикации за това бяха в английската преса. По-специално, Independent в действителност пуснаматериал под заглавие „ Министърът не изключва опцията за депортиране на украински бежанци в Руанда “. В него се оповестява, че министърът на имиграцията Том Пърсглоув по време на парламентарно чуване е „ отказал да изключи опцията за депортиране на украински бежанци в Руанда “. В същото време Пурсглоув напомни съществуването на специфични стратегии за подкрепяне на украинските бежанци и акцентира, че „ няма безусловно никаква причина украинец да се качи на дребна лодка и да заплати на контрабандистите, с цел да стигне до Обединеното кралство “. Контекстът, в който са казани тези думи, е значим: Пърсглоув направи това изказване единствено тъй като членовете на Народното събрание настоятелно желаеха, дали ще има изключения за украинците в новите правила. Смисълът на неговия отговор би бил следният: несъмнено, новите правила не плануват никакви изключения за която и да е народност, в това число украинците, в противоположен случай тези правила биха били дискриминационни.

В Прага не пускат украинци в магазините

В края на май съветски медии оповестиха, че в Прага притежателите на някои магазини са забранили влизането на украинци поради зачестилите обири. Твърди се, че върху магазините са се появили надписи, че „ украинците нямат право да влизат “. Тази възбрана беше подкрепена от няколко фотоси, публикувани онлайн.

Максим Солюс, Важные истории

Превод и редакция Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР