От края на 2022 г. в Уолстрийт преобладават прогнози, че

...
От края на 2022 г. в Уолстрийт преобладават прогнози, че
Коментари Харесай

Голямата рецесия на Rolex: Как Фед смаза бума на луксозните часовници

От края на 2022 година в Уолстрийт доминират прогнози, че повишението на лихвените проценти от Федералния запас ще докара до безпорядък в стопанската система на Съединени американски щати и на фондовия пазар.

Но до момента в който стопанска система в по-широк проект се държи изненадващо добре, паричният блицкриг провокира спад от различен тип – погром на вторичния пазар на първокласни часовници, оповестява BusinessInsider.

Общият пазарен показател на WatchCharts, който наблюдава цените на 60 часовници от водещи марки, измежду които Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet, се срина с 32% от пика през март 2022 година Отделен показател единствено за моделите на Rolex спадна с 27% за сходен интервал.

Агресивното стягане на паричната политика от страна на Централната банка на Съединени американски щати през последните пет тримесечия се преглежда като съществена причина за спада в цените на часовниците.

По-високите лихвени проценти подхраниха страховете от стопански спад, като подтикнаха вложителите да понижат първокласните  разходи и да усилят спестяванията.

Спадът на криптопазара, също интензивен от повишението на лихвените проценти, още повече засегна търсенето.

Най-скъпите часовници претърпяха максимален спад. Според данните на WatchCharts часовниците от ценовия диапазон 50 001-100 000 $ са поевтинели с над 15% през последните 12 месеца, а тези от групата 10 001-20 000 $ са поевтинели с 10,4%. Групата от 5 001 до 10 000 $ означи спад от 6,8%.

Луксозните часовници се показват по-слабо от акциите от март 2022 година насам, когато Фед стартира да покачва лихвените проценти. Оттогава показателят S&P 500 на американските акции с огромна пазарна капитализация е повишен с към 8%.

Определени марки усетиха резултата повече от други. Пазарният показател на Rolex, който наблюдава 30-те най-ценни модела, се е намалил с 12,5% спрямо предходната година, до момента в който показателят на Patek Philippe е изгубил 18%. Въпреки това, Audemars Piguet означи най-резки загуби, като спадът по отношение на миналата година е съвсем 20%, сочат данните на WatchCharts.

Когато " ралито на всичко " беше в разгара си по време на пандемичния интервал, първокласните часовници не правеха изключение. Излишъкът от парични средства се натрупваше във всички типове различни вложения и първокласните часовници също бяха на гребена на вълната.

В началото на 2022 година цените на Rolex, Patek Philippes и Piguet доближиха рекордни стойности. Продажбите на използвани часовници са достигнали 22 милиарда $ през 2021 година - съвсем една трета от пазара на първокласни часовници, възлизащ на 75 милиарда $, съгласно отчет на Boston Consulting Group.

Въпреки спадовете предходната година, цените се изкачиха доста нагоре в дълготраен проект, изпреварвайки фондовия пазар. Индексът на Rolex нараства с над 55% спрямо преди 5 години.

" Луксозните часовници се показват добре, изключително в дълготраен проект, спрямо обичайните капиталови категории.  От август 2018 година до януари 2023 година междинните цени на пазара на използвани часовници за топ моделите на трите най-големи първокласни марки - Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet - нарастват с 20% годишно, макар по-широките спадове на пазара по време на пандемията, спрямо 8% годишно за показателя S&P 500 ", се споделя в отчет на BCG, оповестен по-рано тази година.

На този декор, пазарът на реплики също става все по-усъвършенстван, а съгласно основния изпълнителен шеф на Watchfinder & Co към половината от него се състои от имитации на Rolex.

По-рано този месец основният изпълнителен шеф Ариен ван де Вал разяснява пред Bloomberg, че до 10% от часовниците, получени от продавачите предходната година, са се оказали имитации, като най-често се появяват подправени Rolex.

Компанията купува и продава използвани часовници от 2002 година насам. Rolex е най-амбициозната марка първокласни часовници и с най-голямо търсене, заради което е и най-репликираната, изяснява изпълнителният шеф.

Watchfinder, която е благосъстоятелност на швейцарската корпорация за първокласни артикули Richemont, успяваше да разпознава към 80% от фалшификатите единствено с взор, добавя специалистът. Сега обаче този дял е понижен до едвам 20%, защото репликите стават все по-убедителни.

Но освен Rolex се появява на пазара на имитации. " Виждате реплики – доста, доста качествени часовници на съвсем всички огромни първокласни марки. Цялата гама. ", безапелационен е специалистът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР