От Конституционния съд единодушно са решили да образуват дело за

...
От Конституционния съд единодушно са решили да образуват дело за
Коментари Харесай

Конституционните съдии образуват дело за Истанбулската конвенция

От Конституционния съд единомислещо са решили да образуват дело за разглеждане всъщност дали Истанбулската спогодба подхожда на главния закон в Република България.

Искането за разглеждане в Конституционен съд бе импортирано с подписите на 75 депутати от ГЕРБ. То е съпроводено от постъпилите в Народното събрание позитивни и негативни мнения за документа.

За докладчик по конституционно дело № 3/2018 година е избран арбитър Анастас Анастасов, който е някогашен народен представител от ГЕРБ и някогашен зам.-председател на 41-то национално заседание.

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им даде решението на кабинета за отдръпване на плана за ратификация на конвенцията. Магистратите са поискали и превода на документа, възложен на министрите.

В Конституционен съд ще прегледат мненията на държавни институции, представители на правосъдната власт, академични преподаватели и неправителствени организации. На базата на техните разбори, конституционните съдии ще преценяват дали документът подхожда на Конституцията.

Заради полюсните позиции към документа, в това число и в ръководещата коалиция, ГЕРБ реши, че единствено Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в несъгласие с главния закон. Към настояването депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем отчета, написани през последните 4 години, с разбор и оценка на опциите за използването на конвенцията в българското право.

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли плана за ратификацията на Истанбулската спогодба, с цел да има публично разискване. Това отдръпване сложи Конституционния съд в деликатна обстановка да реши дали това отдръпване може да е съображение да не се образува дело, или не.

Юристи считат, че въпреки ратификацията да е краткотрайно отсрочена, подписът на България под конвенцията остава.

Припомняме, Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence), наричана още Истанбулска спогодба, е документ на Съвета на Европа по отношение на насилието над дами и домашното принуждение.

Конвенцията е препоръчана за сключване на 11 май 2011 година в Истанбул, Турция, и е в действие от 1 август 2014 година

На 21 април 2016 година Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение е подписана от министъра на правораздаването във второто държавно управление на Бойко Борисов - Екатерина Захариева.

Припомняме, откакто ратификацията на Истанбулската спогодба мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се развихри плевел спор освен в обществото, само че и измежду политическите партии.

Освен от Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", от Българска социалистическа партия също се оповестиха срещу ратификацията, като дадоха поръчка и за образуване на референдум. Само няколко дни откакто обявиха това, социалистите обаче смениха въпроса.

Позицията на Българска социалистическа партия беше разкритикувана обаче от някогашния водач и в този момент ръководител на ПЕС Сергей Станишев. Да провежда референдум се закани и водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев също се разгласи против ратификацията и я назова " зле написан закон ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР