От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) обявиха, че

...
От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) обявиха, че
Коментари Харесай

Разцепление в протеста: На барикадите остават само работещите в „Марица Изток 2“

От Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) оповестиха, че митингите на енергетиците са били политизирани, което е довело до разединение на протестиращите.

Това излиза наяве от публична позиция на синдиката по отношение на подписаното съглашение по настояванията на протестиращите служащи от въглищните райони и последвалите изказвания от представители на парламентарни партии.
Според КНСБ конфедерацията е въвлечена в партийни борби преди локалния избор
в края на този месец.

Употребата за политически цели на организациите на самостоятелните представители на служащите в България е неприемлива. Още по-недопустимо е потреблението за политически ползи на справедливия яд на хилядите миньори и енергетици “, показват от КНСБ в публикуваната от пресцентъра на синдиката позиция.

Протестът, съгласно синдиката, е резултат от дълго отлаганите решения по „ зеления преход “, за което отговорност и виновност носят всички управлявали страната през последните десетина години.
Той е израз на терзанията на всички работещи и живеещи
в трите наранени въглищни райони.

„ Исканията им, подкрепени от всички синдикални структури, обединени в шест съответни точки, бяха разисквани над осем часа в Народното събрание през вчерашния ден и по тях бе направен план на съглашение, дефиниран от водачите на митинга. Под седемте точки, по които бе реализирано единодушие през вчерашния ден, и които отразяват 90% от първичните претенции, се подписаха водачите на синдикалните организации на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и енергийните федерации на КНСБ и КТ „ Подкрепа “, както и ръководителят на синдикалния районен съюз на КТ „ Подкрепа “ в Дупница “, означават от КНСБ.

От синдиката напомнят, че по предложение на водачите на протестиращите от енергийните федерации на КНСБ и КТ „ Подкрепа “ е добавена спомагателна точка в съглашението – за изследване на опциите за хващане,
преправка или предпазване на въглеродни излъчвания за Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “.
Единственото искане на протестиращите, което не откри място в съглашението, бе за отсрочване на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори от януари 2026 година, показват от КНСБ.

Оттам акцентират, че първа точка от съглашението дава опция за въвеждане на механизъм за потенциал, директно след който да стартира да работи процедура, която да обезпечи присъединяване на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ в услугите по контролиране на честотата и да обезпечи безаварийната работа на енергийната система, както до момента, обобщава Българска телеграфна агенция.

Според КНСБ всички изказвания, че съглашението е манипулирано и не отразява настояванията на протестиращите, не са правилни. „ Обективната истината е, че с целенасочените си дейности политици съумяха да манипулират и да разделят митинга. Това разделяне не е сред КНСБ и КТ „ Подкрепа “, а сред протестиращите от „ Мини Марица Изток “ и всички останали от други организации и структури от двата синдиката, чиито представители през вчерашния ден, 3 октомври, подписаха съглашението “, се споделя в позицията на КНСБ.

Днес в дебата за решението на Народното събрание във връзка със съглашението в бранш „ Енергетика “ прозвучаха упреци, че трибуната на Народното събрание се употребява в предизборната акция. Заради неприлични думи в хода на дебата ръководителят на Народното събрание Росен Желязков наложи поредност от забележки.

Освен Тошко Йорданов, забележка получиха и депутатите Искрен Митев от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, Костадин Костадинов, ръководител на парламентарната група на „ Възраждане “, и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР