От Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) декларираха готовността си

...
От Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) декларираха готовността си
Коментари Харесай

Туризмът настоява за 9% ДДС и зелен сертификат за всички

От Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) заявиха готовността си да работят с новото държавно управление на Кирил Петков и настояха зеленият документ да важи за всички български жители.

На конференция в Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова съобщи, че са подготвени да взаимодействат с новото държавно управление и с Народното събрание в търсене на " най-хубавите, верните, смилените " решения, за средносрочни и дълготрайни цели, които да реализират дружно. Тя посочи, че в случай че новият министър председател Кирил Петков реализира триумф, то това ще е триумф на цялото българско общество.

Карастоянова подсети, че старите ограничения затиснали бизнеса и не му давали " опция да диша ". Затова се надяват с постоянния кабинет да отворят нова страница на благоприятни условия за развиване и надграждане на капацитета на туристическата промишленост.

Като начало и първа стъпка от КБТБ считат, че е належащо зеленият документ да се вкара като условие за прилагане на всички обществени услуги и действия. " Правилно е всички български жители да бъдат сложени на равни условия, на равна основа и по този метод нито един бизнес и бранш да не бъде миропомазан или лимитиран по отношение на останалите, съобщи Карастоянова.

Тя настоя още за смислена осведомителна акция за имунизация, те са подготвени да вземат участие. Чрез ваучери заведения за хранене, хотели и къси екскурзии в страната да бъде подтиквана имунизацията.

Карастоянова бе безапелационна, че в случай че девизът на новото държавно управление е " Продължаваме промяната ", то на бизнеса му следва да стартират смяната. Министерство на туризма в този му тип и с тези функционалности и пълномощия не съумява да извърши огромните цели и задания на ръководство и формулиране на политики. Има потребност от нов пресен, съвременен и интелектуален метод на ръководство, нов мащаб на финансиране и нов небосвод от цели и задания, настоя Карастоянова. Твърде дълго време били вгледани в себе си в туристически проект и това по никакъв метод не подхожда на обстоятелството, че туризмът се бори на най-високия конкурентен пазар.

Ричард Алибегов съобщи, че след минали 2 доста тежки години, от бранша към този момент са влезнали в контакт с новия министър на туризма Христо Проданов и с Народното събрание. Има доста незабавни краткосрочни ограничения, които Алибегов показа - опазване на ставката от 9% Данък добавена стойност върху туризма, продължение на мярката 60/40, трансформиране на заемите за туристическия бизнес в грантове. Той настоя по незабавните краткосрочни ограничения да бъдат изпълнени до края на януари 2022 година

Алибегов също съобщи, че са открити и подготвени да оказват помощ с каквото могат за имунизационната акция.

Алибегов предизвести обаче, че в случай че не се усъвършенства внезапно броят на имунизираните българи, страната я чака тежък и сложен летен сезон. Трябва да се одобряват внезапни и доброволни тласъци за имунизацията, настоя той. Според него в случай че заболеваемостта в България върви както сега, би трябвало зеленият документ да отпадне.

Теодора Жилкова от Българско конгресно бюро показа дълготрайните тактики пред бизнеса: обединяването на туристическия бранш, основаване на камара на бизнесмените в заведенията за хранене, формулиране на нова тактика за туризма, въвеждане на гаранционния фонд като различна застраховка за туроператорска отговорност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР