От кого можем да потърсим помощ, ако се разболеем, налага

...
От кого можем да потърсим помощ, ако се разболеем, налага
Коментари Харесай

Настаниха в приемни семейства две деца от Варна, загубили родители заради COVID

От кого можем да потърсим помощ, в случай че се разболеем, постанова ни се да влезем в болница и няма кой да се грижи за дребното ни дете? На този въпрос Varna24.bg потърси отговор от Анна Конукова, шеф на дирекция " Закрила на детето " във Варна. Поводът е съответен случай, за който читатели на медията ни алармираха.

Преди близо две седмици, изплашена и обезпокоена майка на дете на годинка и половина от Варна, стартира обезверено да търси помощ, откакто здравословното ѝ положение внезапно се утежнява. Температура, повръщане, кашлица, хрема...Екип на Спешна помощ идва, преглежда я на място, дава ѝ нужните лекарства за момента и си потегля, като я поучават да отиде и си направи тест, както и рентгенова фотография. Бащата на детето е на път, дамата няма близки и родственици наоколо. Започва обезверено да моли другари, съседи и познати да гледат детето ѝ за ден, два, три, до момента в който си направи тест, проучвания и се стабилизира.

Паникьосани от пандемичната обстановка, всеобщо всички отхвърлят да рискуват своето здраве и това на фамилиите си, като ѝ дават обещание поддръжка с финанси и каквото е належащо, в случай че се лекува вкъщи с детето. Намира се комшия, който приема да закара болната жена за нужните проучвания и тест за ковид. През времето на блуждаене и търсене на вид, дамата към този момент диша затруднено. При направената рентгенова фотография излиза наяве, че е с двустранна пневмония, а пробата ѝ за коронавирус е позитивен. Спасява я незабавното постъпване в болница. Направеният тест на детенцето е негативен, по тази причина се намират другари, които одобряват да гледат детето, макар, че те самите имат дете на същата възраст и отговорността е голяма.

Историята приключва с хепи енд, дамата към този момент е изписана, долекувана вкъщи и в положително положение. Разказваме я, с цел да спестим лутането на родители в сходна обстановка, които би трябвало да знаят, че има институции, към които могат да се извърнат за помощ. Защото всеки ден може да се окаже съдбовен.

" В такава обстановка на всички близки се прави тест, само че в случай че родителят е с позитивен тест и би трябвало да влезе в болница, с цел да се лекува, а детето с негативен, би могъл този родител да бъде подсилен посредством мярка за протекция, като детето краткотрайно се настани в приемно семейство. Ако детето също е с позитивен тест, там преди всичко ще е здравната грижа.

Имаме към този момент две настанявания на деца, изгубили родители от ковид, в приемни фамилии на близки и родственици. Става въпрос за по-големи деца, които са поети от роднините, само че минават през нас за консултация и да се регламентира настойничеството или учреденото настойничество. Ако има случай на уединен родител, който се постанова да влезе за лекуване и в този случай ние поддържаме родителя, като краткотрайно детето се настанява на несъмнено място в приемно семейство ", изясни Анна Конукова.

Според нея не се следи ескалация на случаите на експанзия в фамилията поради пандемията.

" Не мисля, че са повече, в сравнение с преди този момент. Имаме случаи на принуждение, по-скоро на домашни спорове. За благополучие не са със мощно изразено физическо принуждение, застрашаващо живота и здравето, само че при един спор на висок звук и обиди, това неизбежно травмира децата. Наскоро имахме позвъняване от 16-годишно момче по подобен мотив на националната телефонна линия ", показа Анна Конукова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР