От КНСБ настояват за свикване на извънредно заседание на Консултативния

...
От КНСБ настояват за свикване на извънредно заседание на Консултативния
Коментари Харесай

От КНСБ настояват за извънредно заседание на Съвета за Зелената сделка заради въглищните централи

От КНСБ упорстват за привикване на изключително съвещание на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка (КСЕЗС) поради разискване за закриване на въглищните централи.

В позиция на синдиката се цитира съответно полемиката от 5 юли 2022 година, на която е била разисквана задачата за Пътната карта да преглежда 2 сюжета за декарбонизация на енергийния бранш, които да включват стъпки за последователно прекъсване изгарянето на въглища до 2030г. и оттатък, само че не по-късно от 2038г. и която да е обществена и да е утвърдена от държавното управление и Народното събрание " (част Реформа 9 - C4.R9).
 Близо 19 хиляди души жертва на замърсяването от въглищни централи в Европа
Близо 19 хиляди души жертва на замърсяването от въглищни централи в Европа

В България умрелите са близо 300 души

От КНСБ акцентират съответни решения и показват своето мнение по тях. Относно промяна 9 към Националния проект за възобновяване и резистентност (BG FinalRRP 2022-04-06-08-30) включва задължения за правене на пътна карта за климатична индиферентност на стопанската система на България , както и създаване на няколко вероятни сюжета на политиката, като основа на проект за последователно преустановяване на потреблението на въглища с последна дата до 2038 година

Както беше посочено на съвещанието на КСЕЗС на 05 юли 2022 година, препоръчаният текст за задача от Годишната стратегия не подхожда на признатите текстове на НПВУ , както и на Решението на Съвета за одобрение на оценката на проекта за възобновяване и резистентност на България и приложението към него.

КНСБ интензивно е обсъждала вероятните решения, които да включват както реализиране на дълготрайните климатични цели , по този начин и обезпечаване на гориво-енергийния баланс на страната. В рамките на работата на Института за резистентен преход и развиване бяха прегледани и разисквани четири разбора с друга степен на подробност, само че нито един от тях не планува привършване потреблението на изкопаеми горива към 2030 година
 Синдикати от 10 страни желаят Европейска комисия да включи нуклеарната сила в Зелената договорка
Синдикати от 10 страни желаят Европейска комисия да включи нуклеарната сила в Зелената договорка

България поддържа самодейността

Такъв вид липсва и в анализите на ЕСО .

Според синдиката, натискът за включване на подобен сюжет е самоцелен, голословен и отвън рамката на постигнатите взаимни отстъпки .

КНСБ няма да взе участие в разискване на екстремални сюжети, които могат да бъдат употребени за взимане на политическо решение за прекъсване на работата на въглищните централи. Причината е, че не се регистрира извънредно високата нужда от работата на Топлоелектрическа централа на лигнитни въглища за гарантиране сигурността на доставките в района през идващите години .

Фактът, че редица страни подхващат дейности за прерзглеждане на политическите си решения във връзка с въглищната енергетика, демонстрира, че и у нас би трябвало да се прояви зрялост и да не се позволява изкуствено основаване на рецесии с доставките на електрическа сила .
 Газът по
Газът по " Северен поток 1 " за Европа стопира за 10 дни

Заради планувана годишна поддръжка

От синдиката ползват и оповестени текстове на формалните документи с задължения по Реформа 9 - Развитие на нисковъглеродна стопанска система и основаване на Комисия за енергиен преход и разработване на Пътна карта към климатична индиферентност

Целта на Консултативния съвет за Европейската зелена договорка (КСЕЗС) и на отрасловите комисии е да съветват и подкрепят Министерски съвет в подтекста на съвместяването на националните цели в региона на енергийната сигурност, ускореното стабилно икономическо развиване, обществената правдивост и отбраната на околната среда и създаването на проекти и стратегически документи , произлизащи от Съобщението на Европейска комисия по отношение на Европейския зелен пакт и задачите на Европейски Съюз за декарбонизация за 2030 и 2050 година

Предложената промяна цели да обезпечи явен развой на актуализиране на стратегическата рамка за декарбонизация на стопанската система , разглеждайки процесите на оценка на сюжетите за декарбонизация и да очертае вероятни пътища със съответните финансови, екологични и социално-икономически последици на ограниченията при другите сюжети, да ги показа на държавното управление, което да вземе осведомено решение и да се сплоти към дадена посока на преход на българската стопанска система с утвърждение от Народното събрание.

Според синдиката, промяната ще даде опция ускорено да се:

- Създаде Комисия за енергиен преход, която да прегледа сюжетите за декарбонизация на енергийния сектор;

- Да се изготви пътна карта за климатична индиферентност на стопанската система на България .

Мандатът на Комисията ще включва създаване на няколко вероятни сюжета, считат от синдиката и считат, че по този начин ще се улесни взимането на политически решения. Правителството е органът, който носи отговорността да избере съответен път. Графикът при другите сюжети е от решаващо значение за създаването на разновидности на политиката и за основаване на предсказуема среда за всички наранени и за разрастване на цялостния позитивен капацитет на прехода, тъй като смяната може да донесе публични изгоди. Графикът ще включва варианти за това по кое време е най-добре да се отдръпна даден потенциал и по какъв начин той да бъде сменен в енергийната система .

Те плануват създаване на работен проект и разбор на настоящата обстановка и задължения в границите на разнообразни европейски и интернационалните рамки - национално избраните приноси по Парижкото съглашение, ИНПЕК в границите на Енергийния съюз на Европейски Съюз, самодейностите в границите на Европейската зелена договорка и други Планът за последователно преустановяване на потреблението на въглища ще включва стъпки до 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038 година Тези дати се отнасят до уговорките на равнище Европейски Съюз за 2030 година, 2035 година като дата, препоръчана от бизнес организациите и 2038 година като последна дата.

Разработените сюжети и рекомендации в отчета на пътната карта ще включва стъпки за последователното унищожаване на лигнитните въглища допустимо най-скоро и не по-късно от 2038 г .

От КНСБ се базират на текст в границите на Решение за осъществяване на Съвета за одобрение на оценката на проекта за възобновяване и резистентност на България, Брюксел, 28 април 2022 година и Приложение към Решението за осъществяване на Съвета за одобрение на оценката на проекта за възобновяване и резистентност на България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР