От класика до класика е новият концерт на Симфониета Враца,

...
От класика до класика е новият концерт на Симфониета Враца,
Коментари Харесай

Симфониета Враца с концерт в петък с гост диригент от Япония и виолончелист от Румъния

„ От класика до класика " е новият концерт на Симфониета Враца, който ще се състои в последния ден на м. март в Градската концертна зала.

Солист: Антон Никулеску (виолончело) от Румъния, а диригент:Коичиро Канно - Япония.

В програмата:
Л. Бокерини – Симфония в ре минор оп. 12, № 4 „ La casa dell diavolo “ (премиера за гр. Враца); Л. Бокерини – Концерт № 9 в си бемол мажор за виолончело и оркестър, G. 482;

Л. Бетовен – Симфония № 7 в ла мажор, оп. 92

Двамата музиканти като креативен тандем за повторно гостуват на музикална сцена във Враца, само че шампионата държи румънския виолончелист, който още преди 12 години има изяви на врачанска сцена.Познава добре предходния началник на оркестъра Димитър Панов, а в този момент споделя, че това, което е направил с оркестъра новият шеф маестро Хр.Павлов е удивително.

За креативната орис на гостите на Симфониета ще чуете в прикачените звукови файлове:



От Япония съм, само че пребивавам в Европа, в Румъния. Във Враца съм за повторно. Гостувахме с академична стратегия със същия ми румънския ми сътрудник, с който съм през днешния ден още веднъж при вас.

Преди 6 години са свирили дружно с него, а той е бил диригент.

За природата и Враца, както и за хората има единствено топли думи – споделя, че са страхотни. Харесва му по какъв начин се развива оркестъра.

Разликата сред Японската и Европейската симфонична музика?

Труден въпрос е това.Но няма кой знае каква разлика. Последните 100 години методът, по който се свири е съвсем идентичен. Японците по природа са по- кротки и тихи, в Европа са по-жизнени. Проявяват повече пристрастеност при музицирането.

Бил съм на работа като диригент и пианист в

Румъния, България, Украйна, Франция – харесват ми музикантите там. Понякога изсвирвам и в Германия, и Австрия. Но тук се усещам по-удобно. Харесва ми темперамента на Балканите.

Кое е предизвикването в идния концерт?

Тази стратегия ми предложиха и аз споделих – Добре, ще го създадем. Хареса му концепцията да свирят Бокерини и 7 симфония на Бетовен.

Говорих с маестро Никулеску и към този момент сме тук.Свирили сме дружно и различен път дружно Бокерини.

. Това, което е забавно, е Къщата на дявола. Винаги изниква въпросът: Къде е дявола и по какъв начин звучи тази част от музикалното произведение. Ще пробваме да го представим.

Какво ви следва след гостуването ви във Враца?

Виолончелистът Антон Никулеску отпътува за Виена за концерт-рецитал, по-късно на фестивал в Румъния с известни музиканти – Фестивалът е за камерна музика.Там ще вземат участие и цигуларят, който вие познавате – Ал.Томеску, Бруно Канино – легендата на пианото. С него ще създадем и запис на всички Сонати на Бетовен.

Предстои ми и концерт в северна Италия. Там ще свирим две вечери, тъй като стратегиите са по-дълги.

Ще свирим също така творби на шуберт Шуберт, а също по този начин и сонатата „ Арпеджоне “ с Бр. Канино.С него сме свирили един сложен концерт на Меделсон.

Как избрахте виолончелото?

Татко ми беше първи виолончелист на Радио Букурещ. Гостували са вкъщи най-известните виолнчилисти в света. Свиря и на пиано, само че виолончелото е моят желан инструмент.

Кои думи на български знаете? – запитвам румънския музикант.

Една загадка ще ви издам.Първата ми брачна половинка беше българка, певица, за жал умря. Познавам думата обичам те. / смях - най-важнатадума/.

Най-близките проектите на диригента Канно са свързани с още веднъж концерти в Румъния. Той споделя, че ще има няколко концерта с филхармонията в Брашов. После го чакат в Япония.Предстои му камерен концерт за пиано от Шуман. Заминава след него за Северна Япония, където ще показа произведения на известния композитор Акира Фубе – създател на филмовата музика/ „ Годзила “/.

Хората си почиват с музика. Как си почивате вие музикантите?

Диригентът Коичиро Канно слуша хубава музика. Предпочита джаз, като студент е свирил джаз, само че се оказва, че няма гений за това.Това е методът му за релаксиране.

Виолончелистът Антон Никулеску – слуша музика – джаз, рок, класическа. Но не мощно, по-спокойно.

Популярната музика също му харесва, забавен му е най-много българския фолклор.

Уникални са ритмите и счита, че са едни от най-хубавите, които е чувал.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР