От извисяващите се крайбрежни секвои до боровете от епохата на

...
От извисяващите се крайбрежни секвои до боровете от епохата на
Коментари Харесай

Над 17 000 дървесни вида са застрашени от изчезване

От извисяващите се крайбрежни секвои до боровете от епохата на динозаврите, дружно с обичаните ни коледни ели са в извънредно тежко положение.

Загубата на някои типове няма да заплаши единствено локалните гори, а цели екосистеми, се споделя в ново изследване.

Миналата година световната оценка, озаглавена " Състояние на дърветата в света ", откри, че една трета от всички дървесни типове сега са на ръба на съществуването си.

Това значи, че към 17 500 неповторими дървесни типа са застрашени.

Това е два пъти повече от броя на всички застрашени тетраподи (бозайници, птици, земноводни и влечуги).

Някои дървета са толкоз редки, че от тях е останал единствено един прочут субект, като да вземем за пример самотният бор в Мавриций - Hyophorbe amaricaulis.

Учени насочиха „ предизвестие към човечеството “ за последствията от загубите на дървета.

Природозащитният биолог Малин Ривърс от Botanic Gardens Conservation International и сътрудниците му обрисуваха многочислените последствия.

Повечето от плодовете ни се добиват от дървета, както и доста ядки и медикаменти. В развиващия се свят 880 милиона души разчитат на дърва за огрев, а 1,6 милиарда души живеят на 5 километра от гора, като разчитат на нея за храна и приходи.

Общо дърветата способстват за към 1,3 трилиона щатски $ годишно за международната стопанска система, само че ние унищожаваме милиарди от тях всяка година.

Дърветата са независими дребни светове, изобилстващи от най-различни едно- и многоклетъчни форми на живот, в това число други растения, гъби, бактерии и животни. Загубата на едно дърво значи, че целият този свят също умира. Често дърветата са в основата на цяла мрежа от живот към тях.

Половината от всички животни и растения по света разчитат на местообитанията на дърветата.

Някои дървесни типове обезпечават неповторими взаимоотношения и не могат да бъдат сменени от други типове.

Такива са присъщите драконови дървета (Dracaena cinnabari). Те са домакини на доста типове, които са напълно зависещи от тях, в това число доста други растения.

Така че изгубването на един-единствен тип може да провокира голям домино резултат върху всички останали

Дърветата са преплетени и с почвата, атмосферата и времето на Земята - те пречистват въздуха, създават О2 и провокират дъжд. Те съхраняват три четвърти от наличната сладка вода в света и повече от половината от проблематичния въглероден диоксид.

Ако изгубим задоволително дървета, кръговратът на въглерода, водата и питателните субстанции на нашата планета ще се обърка.

" Доказваме, че разнообразните гори съхраняват повече въглерод, в сравнение с монокултурите ", споделя Ривърс пред The Guardian.

Няколко дървесни типа имат шанс и съумяват да се възползват от бързите промени в околната среда, които сме провокирали. Това са дървета, които израстват на територия прочистена от пожарите, само че тъкмо този развой заличава хиляди други типове.

По-рано тази година откриватели означиха, че в Обединеното кралство по-малко хора от всеки път се образоват по ботаника в миг, когато имаме потребност от растения повече от всеки път.

В навечерието на конференцията на Организация на обединените нации Cop15 за биоразнообразието през декември, Ривърс и сътрудниците му приканват водачите да интегрират по-добре дърветата в политиките за климата. Всички ние би трябвало да мислим за дърветата, прикани той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР