От известно време хората спорят дали човек може да избухне

...
От известно време хората спорят дали човек може да избухне
Коментари Харесай

Спонтанно човешко самозапалване - изгаряща мистерия

От известно време хората спорят дали човек може да избухне в пламъци непринудено, без външен източник на топлота. През последните 300 години обаче има повече от 200 известия за сходни произшествия. Това събитие се назовава непринудено човешко самозапалване и се случва, когато се допуска, че човек изгаря до гибел от пожар, за който се счита, че е почнал от тялото на този човек. От стотиците регистрирани случаи наподобява се появява някакъв модел.

Самотните жертви постоянно са погълнати от пламъците в домовете си. Крайниците, като ръцете, краката или частите от краката, постоянно остават непокътнати. Торсът и главата са овъглени до неразбираемост и в редки случаи вътрешните органи на жертвата остават невредими.

В стаята, в която е била жертвата на спонтанното самозапалване, нормално няма никакви признаци на пожар с изключение на мазни останки по мебелите и стените. Често в помещението, където е станал случаят, има сладка, опушена миризма.

Исторически случаи на непринудено човешко самозапалване

Историята на спонтанното човешко самозапалване може да бъде проследена до средновековната литература, а някои даже имат вяра, че в Библията има няколко пасажа, в които то се загатва.

През 1641 година датският доктор Томас Бартолин (1616 година – 1680 г.) разказва гибелта на Полонус Ворстиус в книгата си Historiarum Anatomicarum Rariorum – сбирка от странни медицински феномени.

Ворстиус бил италиански рицар, който, до момента в който е бил в дома си в Милано, Италия през 1470 година, и пиел мощно вино почнал да повръща пламъци, а по-късно избухнал в огън. Това се счита за първият записан роман за самозапалване в човешката история.

През 1673 година френският създател Йонас Дюпон разгласил книга, озаглавена De Incendiis Corporis Humani Spontaneis, която съставлява сбирка от случаи и проучвания по въпроса за спонтанното човешко самозапалване.

Един прочут случай от Франция датира от 1725 година, когато парижки ханджия се разсънва от миризмата на пушек и открива, че брачната половинка му Никол Милет е била превърната в пепел, до момента в който е лежала върху палет от плява, който не бил допрян от пламъците.

От мадам Милет, която била хронична алкохоличка, останал единствено черепът й, както и няколко кости от гърба и подбедриците й. Намерените към нея дървени предмети са непокътнати. Съпругът й бил упрекнат в ликвидиране и в началото е приет за отговорен.

При обжалване обаче съдиите се съгласили с неговата отбрана която твърдяла, че брачната половинка му е жертва на „ непринудено човешко самозапалване “, посредством частично на показанията на хирург на име доктор Клод-Никола Льо Кот. Льо Кот бил в странноприемницата, когато миризмата на пушек събудила цялата къщата и тялото на Никол Милет било намерено. По-късно гибелта й била оповестена за последица от „ посещаване на Бог “.

Спонтанното човешко самозапалване на хора се разпространява през XIX век, откакто известният британски създател Чарлз Дикенс го употребява, с цел да убие един от героите си в романа „ Bleak House “. Когато критиците обвинили Дикенс, че се пробва да удостовери нещо, което не съществува, той просто показал съществуващи проучвания, показващи 30 исторически случая по това време.

Общи характерности на жертвите на спонтанното човешко самозапалване

Темата за спонтанното човешко самозапалване получи отразяване в Британския медицински вестник през 1938 година, когато публикация на Л. А. Пари цитира книга, оповестена през 1823 година, наречена Medical Jurisprudence. Той декларирал, че случаите на непринудено човешко изгаряне имат някои общи характерности:

жертвите са хронични алкохолици;обикновено били възрастни жени;тялото е изгоряло непринудено, само че някои запалени субстанции също са били в контакт с него;ръцете и краката нормално не били засегнати;огънят е предизвикал доста малко вреди на други горими предмети, които били в контакт с тялото;изгарянето на тялото е оставило излишък от мазна и зловонна пепел.

Изглежда, че алкохолизмът е играел значима роля в ранните препратки към спонтанното човешко самозапалване, частично тъй като някои лекари и писатели от викторианската епоха са вярвали, че спонтанното човешко самозапалване е породено точно заради несъразмерната приложимост на алкохол.

Ефектът на фитила – научно пояснение за непринудено човешко самозапалване

Има няколко теории за това какво предизвиква спонтанното човешко самозапалване с изключение на гореспоменатия алкохолизъм. Те включват: запалими телесни мазнини, струпване на ацетон, статично електричество, метан, бактерии, стрес и даже божествена интервенция.

Теорията, обясняваща спонтанното човешко самозапалване, която е най-близо до науката, се назовава „ резултат на фитила “. Тя оприличава тялото на жертва на спонтанното човешко изгаряне със свещ. Свещта е формирана от фитил отвътре, заобиколен от восък, изработен от запалими мастни киселини. Огънят възпламенява фитила, а мазният восък го поддържа.

В човешкото тяло телесните мазнини работят като запалимо вещество, до момента в който облеклото или косата на жертвата са фитилът. Цигарата може да подпали облеклата на човек, след което да разцепи кожата му, освобождавайки подкожна лой, която от своя страна се всмуква в изгореното облекло. Тъй като мазнината се топи от топлината, тя попива в облеклата, действайки като „ сходно на восък вещество “, с цел да резервира „ фитила “. Изгарянето продължава, до момента в който има налично гориво. Привържениците на тази доктрина споделят, че тя изяснява за какво телата на жертвите са унищожени, само че заобикалящата ги среда съвсем не е изгорена.

Има още какво да помислите за този феномен


Авторът и професор по биология Брайън Дж Форд предлага друго пояснение за спонтанното човешко самозапалване. Той споделя, че натрупването на ацетон евентуално е в основата на това необичайно събитие:

Нещо, което би трябвало да се вземе поради, е фактът, че случаите на непринудено човешко самозапалване съвсем постоянно се случват на закрито, при самотни хора и постоянно наоколо до източници на топлота. Например, съвсем няма известни случаи на непринудено човешко самозапалване, което да се е случило по средата на улицата.

Друг миг, който би трябвало да се има поради, е, че явлението наподобява се случва единствено на хората, няма известни обявени случаи на ненадейно запалване на животни.

Освен това „ резултатът на фитила “ наподобява не изяснява изцяло за какво жертвите остават неподвижни по време на момента на изгаряне, нито дава задоволително пояснение за какво обкръжаващите мебели или други предмети толкоз постоянно остават непокътнати от огъня.

Освен това вярващите в спонтанното човешко самозапалване показват обстоятелството, че човешкото тяло би трябвало да доближи температура от към 3000 градуса по Фаренхайт (1648 градуса по Целзий), с цел да се трансформира в цялостна пепел, какъвто е казусът с доста от откритите жертви. За съпоставяне, кремирането на човешко тяло се прави при температура сред 1400 и 1800 градуса по Фаренхайт (982 градуса по Целзий).

Съвременни случаи на непринудено човешко самозапалване

Случаите на непринудено човешко изгаряне не са просто разкази за остарели съпруги или са лимитирани строго до книги от древността. През 2010 година в Ирландия е регистриран случай на непринудено човешко самозапалване.

Изгореното тяло било на възрастен мъж. То е намерено в легнало състояние с глава покрай камината на жилището му в стая, която на практика не е имала вреди от пожар. Нямало и следи от изгаряния по пода, или на тавана тъкмо над него или където и да е другаде в стаята. По-късно ирландски следовател решил, че самозапалването е повода за гибелта на 76-годишния Майкъл Фахърти.

Друг актуален случай на допустимо непринудено човешко самозапалване се е случил през 2017 година The Independent заяви, че 70-годишен мъж ненадейно е избухнал в пламъци „ при необясними условия на лондонска улица “. Разследването на пожарната бригада „ не откри доказателства за„ ускорител “, който би разширил пламъците “ и гибелта на мъжа била оповестена като „ необяснима “. Може ли това да е следващият случай на непринудено човешко самозапалване?

Много хора имат вяра, че има доста неща в човешкото тяло, което го прави неповторимо измежду земните същества и има аспекти на хората, които към момента са непознати за нас. Една такава специфичност е феноменът на непринудено изгаряне на човек, което остава неразгадана мистерия.

Инфо: Ancient-Origins

Още забавни публикации може да намерите тук:

Съществува ли време?

„ Дано те разпнат! “ Съвети по нравственос и другарство в Древен Рим

Мистериозните жители на Гоби и спор с пришълци

Населението на Земята през времето: цялата история за 6 минути

Влакът фантом в примка на времето

Свещените календари и циклите на времето

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР