От Изпълнителната агенция по горите взеха мерки за превенция на

...
От Изпълнителната агенция по горите взеха мерки за превенция на
Коментари Харесай

Взети са мерки по границата с Румъния заради африканската чума по свинете

От Изпълнителната организация по горите взеха ограничения за предварителна защита на навлизането и разпространяването на заболяването африканска чума по дивите прасета у нас. Една от тях е понижаване на популацията на дивата свиня. Заради огнища на болестта в Румъния е почнало построяването на ограда, с цел да се спре прекосяването на животните през сухопътната граница със северната ни съседка. Въпреки това ветеринарите от Силистренско се притесняват, че до месец и половина африканската чума по свинете може да се популяризира в района. Животновъдите към този момент са подхванали всички нужни ограничения, с цел да защитят бизнеса си.


За да се спре прекосяването на диви свине през границата ни с Румъния, терените се разчистват, с цел да бъдат опънати телени мрежи. Продължава дезинфекцията на коли по граничните пунктове и са дадени наставления на притежателите на огромните свиневъдни комплекси в Силистренско. Препоръчва се на арендаторите да слагат електронен овчар към площите си.
доктор Себахатин Халид, шеф БАБХ - Силистра: Да няма придвижване на животни, свине - да няма изхранване с кухненски боклуци, да нямат контакти с дивеч - диво прасе или първични материали от диво прасе.
Специалистите споделят, че разпространяването на заболяването се следи от две години от Украйна, през Молдова и Румъния. В момента заболяването се движи сред градовете Тулча, Браила и Констанца.
Кристиян Якимов, ветеринарен експерт - Община Тутракан: Няма нещо, което да може да я спре - минават птици над границата, дивите животни. Колкото повече ги гоним толкоз, по-бързо ще се популяризира едно животно минава дневно 60 км и колкото повече го наплашиш ще мине не 60, а 150 км.
Опасността от африканската чума по свинете тревожи притежателите, които отглеждащи животни в персонални стопанства.
доктор Себахатин Халид, шеф БАБХ - Силистра: Там където влезе вируса единствения метод е евтаназията. И по тази причина аз приканвам на всички места тия стопани, които имат свине подготвени за кръвопролитие, няма защо да чакат Коледа... По-добре да си ги заколят и да си ги приберат във фризера.
В цялата страна има разяснителна акция, оповестиха от земеделското министерство. При определяне на мъртва дива, полудива или питомна свиня хората се приканват да алармират на телефон 112 или в съответната профилирана ветеринарна работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР