От изкуствения интелект до трансидентичността, включително героя разобличител, култовата сага

...
От изкуствения интелект до трансидентичността, включително героя разобличител, култовата сага
Коментари Харесай

“Матрицата имаше право: как сагата изпревари времето

От изкуствения разсъдък до трансидентичността, в това число героя изобличител, паметната сага сложи под въпрос света.
Кери-Ан Мос (Тринити) и Киану Рийвс (Нео) в "Матрицата " (1999 г.)
 
“Какво е матрицата ”: въпросът продължава да вълнува милиони киномани и почитатели. Всички чакат излизането на “Матрицата: Възкресения ” (Matrix Resurrections), четвъртата част от паметната научнофантастична сага, с цел да се срещнат още веднъж със своите герои Киану Рийвс (Нео) и Кери-Ан Мос (Тринити). От изкуствения разсъдък до трансидентичността, като се мине през героя изобличител, паметната сага съумя да сложи света под въпрос.
 
Визионерски сюжет
 
Преди двадесет и две години първият филм от тази антиутопия порази публиката, както с визионерското си звучене, по този начин и с иконичния си естетизъм. “Матрицата ” се трансформира във феномен. Интригата? Сблъсък сред хората и машини, ръководени от изкуствен интелект, като първите би трябвало да се освободят от игото на вторите, които държат мозъците им във виртуална действителност, фамозната матрица. Хакерът Нео, заобиколен от Тринити и Морфей, се пробва да освободи човечеството. Филмът излезе през юни 1999 година, няколко месеца преди този момент, което компютърните специалисти назовават “бъг от 2000 година ”. Борис Елцин се готвеше да назначи Владимир Путин отпред на съветското държавно управление, Кубрик преди малко бе умрял, а модерните хора мечтаеха да си купят Nokia 8810, последният вик на мобилните телефони. Кинокритиката разясняваше сдържано появяването на филма, за който към този момент се изписа доста оттатък Атлантика.
 
Полемична сага
 
С излизането си на американските екрани през март, “Матрицата ” бе упрекната, че “съживява дебата за очарованието на младите американци от насилието ”, както написа кореспондентът на “Либерасион ” във Вашингтон. През април двама младежи откриват огън по десетки свои връстници в гимназията в Калъмбайн (Колорадо) и медиите незабавно вършат връзка със сцена от “Матрицата ”, в която Киану Рийвс минава през автоматична врата с тежко оръжие в ръка, преди да обстреля съперниците си. Всъщност двамата младежи се въодушевили от “Родени убийци ” на Оливър Стоун (1994 г.), само че консервативната преса избира да уточни с пръст този филм, наподобяващ на видеоигра, новата фикс концепция на кинопродуценти и разтревожени родители.
 
Разобличителят: месиански герой
 
“Символично, този филм излезе тъкмо преди промяната на хилядолетието и останахме с усещането, че това е синтез на избрани страхове и фантазми, появили се по това време ”, изяснява Ели Дюринг, преподавател по философия в Университета “Париж-Нантер ” и съавтор на груповия труд “Матрицата, философска машина ” (Matrix, machine philosophique), публикуван през 2003 година Като властта на машините, които са поробили човечеството във кино лентата, което препраща към притча за капиталистическото отчуждение или нечовешкия свят на цифровия бизнес. Но най-съзвучен с обществото беше политическият аспект, с фигурата на Нео, месианският хакер като повсеместен изобличител. Този порив на незаконния протест, отвън партийните апарати и даже идеологии, резонира с действителността, когато видяхме да се основават доста спонтанни придвижвания, не на гражданска война, а на протест или отвращение, като “Окупирай Уолстрийт ” или “Подемос ”.
 
Кунг фу в пещерата на Платон
 
В това замиращо хилядолетие този хубав обект на киберпънк културата, смесващ източни философии с препратки към Библията или Бодрияр, намеци за “Алиса в страната на чудесата ” и обичани тези на Филип К. Дик или Уилям Гибсън, въвеждайки за първи път “кунг фу в пещерата на Платон ” (според Ели Дюринг), изкристализира проблематики, които ще се появят през идващия век. В него към този момент се говореше за климатична рецесия, със споменаването на свят, унищожен от хората, съпоставени от сътрудник Смит с “вирус ” или “рак ” за планетата. “Това не беше първият филм, който изобразява опустошенията на екологичната рецесия благодарение на апокалиптични подиуми, отбелязва Ели Дюринг. Но главната концепция на “Матрицата ” е да изобрази хора, живеещи в безусловно несъзнаване на действителното положение на нещата. Той прокарва концепцията, че добродушно опустошаваме планетата, само че не желаеме да го забележим. Има доста наивно безусловно пресъздаване на това отричане, само че то работи доста добре графично ”.
 
За първи път братя трансджендъри в Холивуд
 
Друга теза, подкрепена от кино лентата, е тази за трансидентичността. По това време концепцията за обществените или полови правила не е сложена под въпрос, а трансджендърните хора са невидими. Все още се приказва за транссексуални, дума, произлизаща от “транссексуализъм ”, медицински термин, който ще бъде изваден от листата на Световната здравна организация на психологичните болести чак през 2019 година Въпреки това, Лана Уашовски и сестра ѝ Лили - първите братя трансджендъри в Холивуд - които са съавтори на сюжета и сърежисьори на кино лентата по времето, когато към момента се споделят Лари и Анди и не са направили своя преход, ще заявят по-късно, че трилогията “Матрицата ” към този момент загатва това разбиране. “Това беше първичното ни желание, само че светът не беше подготвен, ще заяви Лили Уашовски. Но метафората постоянно е била ясна за транс хората и доста от тях са ми казвали, че тези филми са избавили живота им ”.
 
Философски инструментариум
 
Истински метафизичен инструментариум, съгласно Ели Дюринг, в “Матрицата ” доминират спиращи дъха специфични резултати, като фамозния bullet time ( “куршумено време ”), с героите, които като че ли се движат в занимателен каданс. И със своите истински герои, харизматичният Морфей, нерешителният Нео или могъщата Тринити. Тя въодушеви през 2014 година американскато журналистка Таша Робинсън да напише публикация за “синдрома Тринити ”, който засягал георините в екшън филмите. Представени като ефектни и способени, те били сведени до функционалността на дясна ръка на мъжкия воин. Като Тринити, чиято крайна роля е лимитирана до това да играе вцепенена влюбена, която връща Нео към живота.
 

 
Предизвикателствата на изкуствения разсъдък
 
Ако “Матрицата ” не съумя, съгласно Таша Робинсън, да бъде феминистки филм, той още по това време разпространява характерни за научнофантастичната литература понятия, като “метавселени ”, тези виртуални 3D метавселени, обичани на Марк Зукърбърг, който желае да ги трансформира в новия си търговски мотив за Мета, някогашния Facebook. “Амбицията на Зукърбърг остава предизвикателство, разяснява Жюлиен Пекиньо, учител по осведомителни и информационни науки в Университета “Франш-Конте ” и създател на книгата Les métavers, dispositifs, usages et représentations (Метавселени, устройства, използва и изображения, 2015 г.). Тъй като има промишлен проблем във връзка с неговия стопански модел: за достъп до 3D световете техническото устройство е прекомерно тежко, а екологичното влияние на сървърите е голямо ”. Независимо от това, “Матрицата ” към момента е с една, даже три дължини пред провокациите, които изкуственият разсъдък слага пред човечеството.
 
Превод от френски: Галя Дачкова
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР