“От историята знаем, че Родопите са били християнски още преди

...
“От историята знаем, че Родопите са били християнски още преди
Коментари Харесай

Боян Саръев: Родопите са християнски още от древността, кръстителят на планината е Никита Ремесиански

“От историята знаем, че Родопите са били християнски още преди приемането на християнството от св. цар Борис I. За главен и първи кръстител на Родопите се счита Никита Ремесиански, чиято резиденция е била на Перперикон. Даже е открита църквата, в която той е служил и правил кръщение ". Това сподели за  Агенция “Фокус "   отец Боян Саръев, актуалният кръстител на Родопите, в коментар по темата  може ли хора с разнообразни богове да бъдат единни и да живеят в мир. 

“Родопите са границата сред две култури и цивилизации, това се вижда с невъоръжено око дори, тъй като като тръгнеш из Родопите, виждаш голям брой минарета и голям брой също църкви, въпреки че незадоволително, само че задоволително присъстващи, с цел да покажат, че става въпрос тук за две култури и цивилизации ", добави още отецът. 

В Родопите съжителстват от дълго време, от епохи, мюсюлманството и християнството и хората по този начин са се сработили, че знаят по какъв начин да живеят, знаят по какъв начин поддържат връзка.  Още повече, че те по завещание знаят, че всички християни и мюсюлмани са родственици, близки – едните са откъснати от другите, потурчени, излиза наяве то думите на отец Саръев. 

Има спекулации до каква степен принудително и до каква степен непринудено е ставало помохамеданчването, но  подобен акт не може да бъде непринуден, когато във всяко село е имало и се пазят в паметта имената на доста църкви към селата, разяснява още Саръев. 

“Няма село в Родопите където и да отидете в мохамеданско, където да няма към селото имената св. Марина, св. Илия, Господнято и така нататък, което демонстрира, че това са някогашни християнски обитаеми места и този народ помохамеданчен е бил в миналото християнски ", изясни той. 

Саръев добави, че в което и родопско село да се отиде, една копка да се направи  - излиза църковна утвар или основи на черква, основи на манастир или кръстове, потири, църковна утвар. 

“Всичко това приказва за предходния християнски темперамент на Родопите ", безапелационен е отец Саръев.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР