От инициативата Правосъдие за всеки настояват президентът Румен Радев да

...
От инициативата Правосъдие за всеки настояват президентът Румен Радев да
Коментари Харесай

Искат Румен Радев да откаже назначаването на новия шеф на ВАС

От самодейността " Правосъдие за всеки " упорстват президентът Румен Радев да откаже да подпише декрет за назначението на новия ръководител на Върховния административен съд (ВАС). Гласуването във Висшия правосъден съвет на новия ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е хроника на един предупреден избор, стимулират се наблюдаващите на правосъдната промяна.

Те приканват президента да откаже назначението на Чолаков , в случай че не е персонално уверен, че е извършен почтен, самостоятелен, спортен и професионален избор за толкоз значим пост в правосъдната система. " Призоваваме ви да върнете двете кандидатури за ново разискване и гласоподаване от новия състав на Висш съдебен съвет ", пишат от самодейността.

Вие, като обединител на нацията, даже сте задължен да откажете, в случай че имате и най-малките подозрения в честността и убедителността на този избор, от позиция на обществото, пишат в отворено писмо от " Правосъдие за всеки ".

В понеделник управителният орган на правосъдната власт приключи една непрозрачна, нестимулирана и изпълнена с голямо подозрение за външен напън процедура по избора на ръководител на Върховния административен съд - най-важният съд в страната от позиция на гарантиране на гражданските права от властта.

" Фактите са, че персонално актуалният ръководител на Върховен административен съд господин Георги Колев издигна кандидатурата на арбитър Георги Чолаков. След това - отново по персонално негово гледище, Висш съдебен съвет промени периодите за номинациите и избора, тъй че да съвпаднат с мандата на настоящия му състав . Накрая - отново по негово гледище и в нарушаване на духа и смисъла на Закона, Общото заседание на съдиите от Върховен административен съд организира гласоподаване, с цел да поддържа един от претендентите . Тези обстоятелства приказват задоволително красноречиво, че това бе една дирижирана и опорочена процедура, изцяло неприемлива за обществото ", пишат от юридическата самодейност.

Този състав на Висш съдебен съвет няма да работи с новия ръководител на Върховния административен съд, заради което нямаше никаква логичност, юридически смисъл и морално право тъкмо той да избира ръководителя на Върховен административен съд.

Сроковете за избора на новия състав на Висш съдебен съвет изцяло позволяваха, а това бе и първичната концепция, изборът да бъде сбъднат от новия състав на Съвета, който ще встъпи напълно скоро в служба, напомнят от самодейността.

С по този начин извършената процедура по избора останаха тежки подозрения за политическа интервенция, нерегламентирано въздействие и прокурорска целенасоченост в избора на ръководител на съда, предназначен да охранява правата и законните ползи на жителите от възможен властови произвол. По време на полемиката по кандидатурите бе подценено разискването на действителната оценка на професионалните и нравствени качества на двамата издигнати претенденти , както и на техния стаж като съдии в съответния съд и система.

Имаме претендент, чийто магистратски стаж е минал напълно в системата на административното правосъдие и е арбитър във Върховен административен съд от неговото основаване - госпожа Соня Янкулова - против различен претендент, който е сменил няколко съдилища от разнообразни сфери, само че след спирания за реализиране на адвокатска и нотариална активност . Точно този изчерпателен спор, който е наложителен по закон при оценка на качествата на претендентите, членовете на Висш съдебен съвет не организираха преди да гласоподават, акцентират от " Правосъдие за всеки ".

Ето за какво ние, свободните жители и адвокати от Инициатива " Правосъдие за всеки ", Ви призоваваме да упражните конституционното си пълномощие като откажете да подпишете указа за избора на господин Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР