От името на гръцкия народ изказах най-дълбоките си съболезнования за

...
От името на гръцкия народ изказах най-дълбоките си съболезнования за
Коментари Харесай

В името на солидарността: Ердоган и Мицотакис разговаряха по телефона

„ От името на гръцкия народ изказах най-дълбоките си съболезнования за опустошителната загуба на живот и удостоверявам нашата подготвеност да предоставим цялата нужна спомагателна помощ “, написа гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в Twitter след телефонен диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Трагедията в Югоизточна Турция стана мотив двамата водачи да открият контакт след месеци на напрежение, написа Daily Sabah.

В телефонния диалог гръцкият министър ръководител е удостоверил готовността на страната да изпрати всичко належащо, с цел да бъдат преодолени тежките последствия от опустошителните трусове.

Гърция изпрати 21 пожарникари и инженери от Екипа за реагиране при бедствия (ЕМАК), петима лекари и спасители от Националния център за незабавна помощ (EKAB) по схемата на взаимност, задействана за първи път след земетресенията, блъснали двете страни през лятото на 1999 година Солидарността и взаимната помощ, известна като „ дипломация на земетресенията ” тогава докара до стопляне на гръцко-турските връзки, напомня Kathrmerini.

За региона на бедствието отпътува и  президентът на Организацията на Антисеизмично обмисляне и отбрана (OASP) Ефтимиос Лекас.

Установен е непрестанен контакт сред външния министър Никос Дендиас и неговия турски сътрудник Мевлют Чавушоглу.

Новият стадий от „ дипломацията на земетресението “ евентуално ще промени, въпреки и краткотрайно, тона на гръцко-турските връзки предвид на изборите в двете страни. Очевидно турският ревизионизъм няма да бъде отстранен от смъртоносното земетресение, нито има място за дълбоки промени на стратегическо равнище, разяснява Kathimerini.

Daily Sabah напомня, че преди 10 месеца президентът Ердоган разгласи, че ще скъса дипломатическите връзки с гръцкия водач поради напрежението към турските суверенни права в Егейско море и Източното Средиземноморие.

Но през вчерашния ден Гърция бе една от първите страни, които се притекоха на помощ на потърпевшите си съседи и изпрати боен транспортен аероплан вид C-130 с лекари, пожарникари и инженери, претрупан с филантропична и здравна помощ, призна турският ежедневник.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР